Denník N

Zápas Dunajská Streda – Slovan bude vysielať maďarská štátna televízia. Orbán do klubu nalial milióny eur

Zápasy Dunajskej Stredy a Slovana bývajú vypäté. Foto – TASR
Zápasy Dunajskej Stredy a Slovana bývajú vypäté. Foto – TASR

Víkendový ligový zápas Dunajskej Stredy a Slovana Bratislava v DAC Aréne bude vypredaný a práva na jeho vysielanie odkúpila aj maďarská štátna televízia. Klub je jedným z najväčších symbolov maďarského nacionalizmu na Slovensku a intenzívne sa oň zaujíma aj maďarská vláda.

Keď v novembri minulého roka otváral DAC Dunajská Streda rekonštruovaný štadión, v prvom dueli porazil trápiaci sa majstrovský Trenčín. V médiách sa však najviac preberalo obsadenie VIP lóže na hlavnej tribúne.

Okrem majiteľa klubu a predsedu predstavenstva spoločnosti Slovnaft Oszkára Világiho či známych podnikateľov Ivana Kmotríka (Slovan Bratislava) a Vladimíra Poóra (Spartak Trnava) na nej sedeli aj maďarský premiér Viktor Orbán, podpredseda parlamentu Béla Bugár alebo minister dopravy Árpád Érsek.

To iba ukázalo, aký politický význam klub má. Vstupenky na sobotný duel so Slovanom Bratislava sa vypredali a na štadióne by mala byť búrlivá atmosféra. Fanúšikovia DAC-u sú známi tradičným spievaním maďarskej hymny či pokrikom „Ria-Ria-Hungaria“.

Klub pozýval priaznivcov na víkendové stretnutie vo videu v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami.

Zápas sa odohrá na rozostavanom štadióne, ktorý má momentálne kapacitu 7-tisíc miest, po dokončení pribudne ďalších šesťtisíc. Klub vyčíslil výstavbu na 22 miliónov eur, ktoré čerpá z úveru, vlastných zdrojov, vstupu investora, a sumou 2,4 milióna eur od štátu.

Zdroj - Nový Čas
Zdroj – Nový Čas

Symbol Ficovej protimaďarskej politiky

Jeden z fanúšikov, Róbert Bögi, v ňom hovoril: „DAC je náš život. Deň, keď hrá naše mužstvo, je pre nás sviatkom.“ Potom dodal: „Od roku 2008 Slovan nie je rivalom, ale nepriateľom.“

Vzájomné zápasy DAC-u a Slovana boli vždy napäté, ale v roku 2008 došlo na štadióne Dunajskej Stredy k výtržnostiam. V sedemnástej minúte duelu vstúpili policajné zásahové jednotky do sektora DAC-u, kým z miest pre fanúšikov Slovana lietali na ihrisko petardy, dymovnice a svetlice. Traja ľudia boli vážne zranení, ošetriť museli ďalších dvadsať.

Zásah polície voči fanúšikom sa opisoval aj ako symbol snahy premiéra Roberta Fica zastrašiť maďarskú menšinu.

Klub, ktorý sa v roku 2008 po dlhoročných problémoch vrátil do prvej ligy, keď odkúpil licenciu od FC Senec, bol vždy oporou maďarského nacionalizmu na Slovensku – a posledné mesiace naznačujú, že Maďarsko by s klubom mohlo mať ešte väčšie plány. Začalo sa s finančnou podporou výstavby štadióna a mládežníckej akadémie.

Bývalý šéf športového oddelenia média Nemzeti Gergely Marosi, momentálne pracujúci na voľnej nohe, pre Denník N hovorí: „Všeobecne by sa dalo povedať, že DAC majú maďarskí fanúšikovia radi. V posledných rokoch veľa priaznivcov – a nehovoríme len o ultras, ale aj o tých obyčajných – cestovalo cez hranice, aby sledovalo ich zápasy. Taktiež správy z ich zápasov priťahujú veľké čísla čitateľov.“

Podľa Marosiho klubu veľmi pomohlo aj video piesne Nélküled (Bez teba) maďarskej rockovej skupiny Ismerős Arcok, ktoré malo viac ako tri milióny zhliadnutí na YouTube: „Určite ich to dostalo do väčšej pozornosti a vo futbalovom prostredí v Maďarsku odvtedy o nich vedia ešte viac.“

Bez Orbána by bol maďarský futbal mŕtvy

DAC sa dokonca rozhodla priamo podporovať aj vláda vedená premiérom Viktorom Orbánom, ktorý je známy veľkým nadšením pre futbal. George Hemingway, prezident Honvédu Budapešť, v rozhovore s publicistom Tomom Mortimerom povedal: „Bez Viktora Orbána by bol maďarský futbal mŕtvy.“

Orbánova vláda financovala výstavbu a rekonštrukciu štadiónov, finančne podporuje celky v prvej lige a budovanie mládežníckych akadémií po celej krajine, pričom sa snažia zapojiť model regionálnych centier z nemeckého futbalu.

Orbán dokonca dal postaviť aj Puskásovu akadémiu so štvortisícovým štadiónom vo svojej rodnej dedine Felcsút, ktorá má len okolo 1 600 obyvateľov.

„Podľa mňa sa vláda vedome snaží podporiť etnické maďarské kluby v zahraničí,“ myslí si Marosi. „Dáva to zmysel aj z hľadiska futbalu: náš zdroj talentov nie je až taký veľký a hráči z maďarských menšín v cudzine sa môžu rozhodnúť v budúcnosti hrať za maďarské kluby alebo reprezentáciu.“

„V decembri maďarská vláda prijala zákon, podľa ktorého môže poskytnúť finančnú pomoc pre akadémie mimo územia krajiny. Na základe neho podporujú Csíkszereda Sport Akadémia a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia (Rumunsko), Délvidék Sport Akadémia (Srbsko), Munkácsi Labdarúgó Akadémia (Ukrajina), Eszék Sport Akadémia (Chorvátsko) a Dunaszerdahely Sport Akadémia (Slovensko). Všetky dostali po miliarde maďarských forintov (viac ako tri milióny eur). Délvidék Sport Akadémia dostala pre horšiu infraštruktúru dokonca trojnásobok.

„Keď som sa na to pýtal miestneho futbalového zväzu, povedali mi, že je úlohou klubov a akadémií hľadať talenty doma aj v zahraničí a taktiež je v ich záujme nestrácať žiadnych hráčov, ktorí by potenciálne mohli hrať za Maďarsko,“ pokračuje Marosi. „Ak si predstavíte, že maďarská menšina sa nachádza vo všetkých okolitých krajinách, je zaujímavé, že od roku 1990 hralo za Maďarsko len šesť cudzincov, ktorí boli etnickí Maďari.“

Patrí medzi nich aj útočník bratislavského Slovana Tamás Priskin, rodák z Komárna. Pred približne desiatimi rokmi bol jedným z najtalentovanejších hráčov v strednej Európe, zahral si aj v anglickej Premier League za Watford.

„Okrem Priskina to boli Csaba Csizmadia (narodený v Rumunsku), Zsombor Kerekes (Srbsko), Vladimir Koman a György Sándor (obaja Ukrajina). Pripočítajme k tomu aj Nemanju Nikolicsa, ktorý sa narodil v Srbsku, ale je polovičný Maďar. Je to však veľmi nízke číslo.“

Za Maďarsko nebude hrať ani talentovaný László Bénes z Dunajskej Stredy, ktorý si napriek mladosti v akadémii ETO Györ vybral Slovensko a tento týždeň strelil svoj prvý gól v nemeckej Bundeslige za Borussiu Mönchengladbach.

Foto - tasr
Foto – TASR

Slovenská liga je západnejšia ako maďarská

Od budúcej sezóny pribudne do názvu štadióna spoločnosť MOL, popredná maďarská ropná a plynárenská firma a majoritný vlastník Slovnaftu.

„Oficiálne deklarovali, že chcú podporiť miestnu maďarskú komunitu. A, samozrejme, opäť ide aj o biznis. Dostať spoločnosť do názvu štadióna znamená veľa zmienok v médiách. Hovoria o tom, že je to presadzovanie značky MOL do väčšieho povedomia na Slovensku.“

DAC by sa vraj dokonca mohol stať prestupovou stanicou pre maďarských hráčov do popredných európskych líg.

„Mladí hráči ako Gergő Kocsis, Kristopher Vida a Bence Mervó hrali v minulosti alebo aj teraz za maďarské mládežnícke reprezentácie a nedávno súhlasili s prestupom do DAC-u. Možno si myslia, že sa zo Slovenska skôr dostanú do lepšej ligy. Slovenská liga je určite viac ‚západná‘, pokiaľ berieme do úvahy tempo a tvrdosť. Môže im to pomôcť v rozvoji a získajú skúsenosti, ktoré potom použijú v západnej Európe,“ povedal Marosi.

Slovenskej najvyššej súťaži patrí v rankingu UEFA 31. miesto, maďarská je o dve priečky pozadu. Českej lige patrí 11. priečka, rakúskej pätnásta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie