Denník N

V ruskom zasahovaní Amerika nie je výnimočná

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Hlavným cieľom ruského zasahovania sú teraz francúzske prezidentské voľby, kde sa otvorená podpora Le Penovej stretáva so skrytou opozíciou voči jej hlavnému rivalovi Macronovi.

Autorka je americká historička a novinárka

Bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť chce svedčiť výmenou za imunitu pred stíhaním. Šéf výboru Snemovne reprezentantov pre kontrolu spravodajských služieb bol v Bielom dome na schôdzke, ktorá sa ukázala ako protizákonná. Každý deň sa vo Washingtone objaví nové odhalenie, každý deň čítame nový príbeh o tom, ako niekto hovoril s niekým z Ruska.

Ani nové, ani nezvyčajné

Ale ak sa to niekomu zdá závažné alebo absurdné, bizarné či nepravdepodobné, mal by ubrať. Stačí urobiť niekoľko krokov späť a pozrieť sa na celý svet zo širšej perspektívy: ruské zasahovanie do demokratických volieb nie je ani nové, ani ničím nezvyčajné. Naopak, je to všadeprítomná skutočnosť, ktorá hrá svoju úlohu hádam v každej západnej demokracii. Toto zasahovanie často postupuje podľa rovnakých vzorcov, ako sa to dialo v Spojených štátoch, a často to vedie k takému istému chaosu.

Je pravda, že niekde má toto zasahovanie formu financovania, o čom v Spojených štátoch nesvedčia žiadne dôkazy. Jedna z francúzskych prezidentských kandidátov Marine Le Penová z „krajne pravicového“ Národného frontu bola minulý týždeň v Moskve s tým, že jej strana otvorene hľadá ruskú finančnú pomoc. V roku 2014 strana dostala pôžičku vo výške 9 miliónov eur od jednej rusko-českej banky a tento týždeň sa prevalilo, že v roku 2016 získala od inej ruskej banky dodatočné tri milióny. Politický fond, ktorý vedie jej otec, takisto dostal dva milióny eur od Rusmi podporovaného fondu z Cypru. Le Penovej agenda, ktorá je zameraná proti NATO i proti Európskej únii, sa perfektne kryje s moskovskou agendou, ktorá sa snaží zničiť európske a transatlantické inštitúcie, ktoré obmedzujú ruský vplyv. Ale táto podpora nezničila podporu, ktorú má medzi svojimi voličmi: pred niekoľkými dňami na jej mítingu v severofrancúzskom meste Lille Putina oslavovali.

Niekedy je ruské zasahovanie skrytejšie a zahŕňa tréning a podporu pre krajne pravicové a extrémistické skupiny. Jeden maďarský neonacista, o ktorom miestna polícia tvrdí, že koncom minulého roka zavraždil policajta, mal k dispozícii nelegálne vojenské zbrane a tiež väzby na ruských operatívcov. Aj škandinávske krajne pravicové skupiny majú kontakty s čudnými ruskými „nacionalistickými“ skupinami, ktoré im občas požičiavajú peniaze alebo im pomáhajú s cvičením.

V Amerike ako v Európe

Ale väčšinu času má ruské zasahovanie do volieb v iných krajinách rovnaké formy, ktoré malo v Spojených štátoch. Ruské internetové stránky, ako napríklad stránka televízie RT alebo Sputnik, otvorene či skryto produkujú klamlivé klebety a konšpiračné teórie, ktoré potom systematicky rozširujú ruskí i domáci trollovia či roboty.

Slovenský think-tank Globsec, ktorý spolu s partnermi v Maďarsku a v Českej republike monitoruje prokremeľské médiá, zistil, že len v januári prokremeľské dezinformačné zdroje opakovali správy o tom, ako „CIA plánuje atentát na Donalda Trumpa“, že „NATO je teroristická organizácia“, alebo že „Európska únia je Tretia ríša“. Tie isté typy zdrojov dávali do protikladu nespokojnosť s Trumpovým rozhodnutím o zákaze vstupu pre obyvateľov niektorých moslimských krajín do USA s pokojom a jednotou, ktoré zavládlo v Rusku, kde prešiel zákon o dekriminalizácii niektorých foriem domáceho násilia v pomere 385 ku dvom hlasom a proti tomuto opatreniu protestoval len jeden osamelý ľudskoprávny aktivista.

Jeden prehľad o dezinformáciách v EÚ podotkol, že nedávne výročie ruskej anexie Krymu sprevádzali správy o kontaktoch ukrajinskej vlády s údajnými neonacistami a dokonca aj volanie po anexii zvyšku Ukrajiny.

Hlavný cieľ je vo Francúzsku

Ale hlavným cieľom sú v tomto momente francúzske voľby, kde sa otvorená podpora  Le Penovej stretáva so skrytou opozíciou voči jej hlavnému rivalovi Emmanuelovi Macronovi. Vo februári bol jedným z najpopulárnejších článkov na francúzskej verzii Sputnika text, ktorý tvrdil, že WikiLeaks majú tajné informácie o Macronovi (znie to povedome?), ktoré v jednom momente zverejnia. Skupina Les Décodeurs, ktorá odhaľuje falošné správy pre denník Le Monde a ktorá je súčasťou väčšieho konzorcia CrossCheck zameraného na boj proti vyfabulovaným politickým správam, dala dokopy dosiaľ najrozsiahlejší zoznam najčastejšie zdieľaných nepodložených správ v kampani. Neprekvapí, že sa najčastejšie týkajú terorizmu, imigrácie a Macrona. Okrem iného k útokom na tohto kandidáta patrila aj falošná správa, ktorá sa objavila na stránke na nerozoznanie podobnej belgickému denníku Le Soir a ktorá tvrdila, že Macron dostáva podporu zo Saudskej Arábie. Ak by to bola pravda, čo však nie je, mohlo by to zmenšiť hnev voči Le Penovej podpore z Ruska.

Je toho, samozrejme, viac – v Taliansku, na Ukrajine, v Poľsku a dokonca aj v Kanade, kde sa svojrázne duo „novinárov“ z Ruska a Poľska pokúsilo očierniť tamojšieho ministra zahraničia, ktorý je ukrajinského pôvodu. A ako sa blížia tamojšie voľby, bude toho viac aj v Nemecku, zvlášť, keď vieme, že tie isté hackerské skupiny, ktoré operovali v USA, pracujú aj v Berlíne. Verím v americkú výnimočnosť, ale v tejto veci Amerika nie je vôbec výnimočná.

© Washington Post

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie