Denník N

Trump stavil na istotu, neriskoval pilotov a Asada zasypal miliónmi dolárov

Jeden z Tomahawkov práve štartuje z lode USS Porter. Foto – TASR/AP
Jeden z Tomahawkov práve štartuje z lode USS Porter. Foto – TASR/AP

Američania na útok proti Sýrii použili zbraň, ktorá bojovala už v Iraku, Líbyi či Bosne.

Keď sa Američania rozhodnú pre veľkú vojenskú akciu, v posledných desaťročiach postupujú veľmi podobne. Ako prvé zaútočia strely Tomahawk. Je to takmer štyridsať rokov stará, ale neustále modernizovaná zbraň, ktorú prvýkrát masovo použili v roku 1991 v prvej Vojne v zálive.

Výhody sú zrejmé. Američania takto neriskujú stratu pilotov, ktorá by pre nich špeciálne v tomto prípade bola veľkou PR katastrofou. Ak by im aj cestou k cieľu niektorý Tomahawk zostrelili, stále by sa mohli tváriť, že je to len „bomba“. Hoci veľmi sofistikovaná a drahá. Jej najnovšia verzia v roku 2014 stála 1,59 milióna dolárov. Keby Američania použili práve túto verziu (skôr nie), vysypali by v noci zo štvrtka na piatok na Asadovo letisko 94 miliónov dolárov.

Je to síce veľmi veľa peňazí, ale stále menej, ako stojí jeden kus najmodernejšieho lietadla F-35, ktorý americká armáda práve zavádza do výzbroje, a približne toľko, čo stoja dve staršie lietadlá F-18, ktoré majú Američania na podobné úlohy na lietadlovej lodi v blízkosti Sýrie.

Čo zatiaľ vieme

Útok sa začal dvadsať minút stredoeurópskeho času pred štvrtkovou polnocou. Z dvoch torpédoborcov (USS Porter a USS Ross) Američania vystrelili 59 Tomahawkov. Cieľom bola letecká základňa Šarját na západe Sýrie, z ktorej údajne vyleteli lietadlá s chemickými zbraňami, ktoré začiatkom týždňa zabili stovku ľudí v meste Chán Šajchún.

Podľa sýrskych zdrojov pri americkom útoku zomrelo šesť ľudí. Správy ďalej tvrdia, že základňa bola úplne zničená.

Pikantné je, že USS Porter bol 10. februára tohto roku v Čiernom mori terčom ruskej provokácie. Loď sa plavila v medzinárodných vodách, keď na ňu vo veľkej rýchlosti začali nalietavať ruské lietadlá Su-24 (je to presne ten typ, ktorý v minulosti zostrelila turecká stíhačka). Rusi počas incidentu nekomunikovali, americké námorníctvo incident označilo za „nebezpečný a neprofesionálny“.

Podobný zážitok mala v máji 2015 aj druhá loď. Opäť sa to stalo v Čiernom mori. Rusi tvrdili, že torpédoborec sa správal agresívne a lietadlá (opäť Su-24) ho zahnali. Američania tvrdenia popreli, loď podľa nich bola v medzinárodných vodách.

Čo dokáže Tomahawk?

Presne s odchýlkou niekoľkých metrov trafiť vzdialený cieľ a neriskovať pri tom životy vlastných vojakov.

Tomahawk je strela s plochou dráhou letu. To v preklade znamená, že kým balistické rakety prudko vystúpajú do veľkej výšky, z ktorej sa potom podobne prudko rútia k cieľu, Tomahawk pomocou veľmi presných navigačných prístrojov kopíruje terén a útočí z nízkej výšky. Tomahawk síce nie je rýchly, pohybuje sa len podzvukovou rýchlosťou, je však malý (6,25 metra) a tým aj ťažšie odhaliteľný. Vďaka tejto schopnosti sa Tomahawky používajú na presné útoky proti dôležitým a silne chráneným cieľom.

V aktívnej službe sú verzie vypúšťané z lodí a ponoriek. Dnes sa používajú len proti pozemným cieľom. V 90. rokoch existovala aj protilodná verzia, Američania ju však z výzbroje vyradili, v súčasnosti však už pripravujú do výzbroje modernejšiu verziu.

Pri útoku na Šarját boli pravdepodobne použité Tomahawky so 454 kilami výbušniny a s doletom 1300 kilometrov (respektíve 1700 podľa použitej verzie). V minulosti mohli nosiť aj jadrovú hlavicu. Vďaka odzbrojovacím zmluvám to už nie je možné.

Celkovo doteraz Američania použili v boji vyše 2000 Tomahawkov, ďalších 3500 v hodnote 2,6 miliardy dolárov mali v roku 2015 v skladoch. Okrem nich má túto strelu vo výzbroji aj Veľká Británia.

Ruský Tomahawk

Svoj ekvivalent Tomahawku majú aj Rusi. Má krkolomný názov 3M-54 Klub a viacero verzií s veľmi odlišnými parametrami. Sýriu bombardoval ešte pred svojím náprotivkom. Od 7. októbra 2015 do 15. novembra 2016 Rusi využili Klub v rôznych verziách šesťkrát a za ten čas vystrelili približne 60 striel. V prvom prípade Američania tvrdili, že štyri strely nad cieľ nedoleteli a havarovali v Iráne. Irán aj Rusko to popreli. Cieľom vtedy boli Allepo a Rakka.

V septembri 2016 zas Rusi na oplátku tvrdili, že pri nálete na západné Allepo ich strely zabili „30 izraelských a západných poradcov teroristov“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie