Denník N

V Číne pochodovali v reakcii na teroristický útok tisíce policajtov

Provincia Sin-ťiang je na severozápade Číny. Mapa – Wikipédia
Provincia Sin-ťiang je na severozápade Číny. Mapa – Wikipédia

Čchen Čchüan-kuo sa osvedčil ako provinčný tajomník v Tibete. Čínske vedenie ho preto poslalo k nepokojným Ujgurom.

Autor je študent sinológie

V roku 2014 sa v juhozápadnej metropole Kun-mingu odohral najväčší z teroristických útokov v Číne za posledné roky. Skupina radikálov sa najprv viackrát pokúšala opustiť Čínu, aby sa pridali k džihádistom na Blízkom východe. To sa im však nepodarilo, a tak zaútočili na dav nič netušiacich ľudí stojacich v rade na lístky na železničnej stanici. Keďže strelné zbrane sú v Číne prísne regulované, teroristi väčšinou využívajú nože alebo mačety. Šiestim útočníkom sa podarilo zabiť 31 ľudí, pokiaľ boli zneškodnení.

Všetci útočníci pochádzali z tritisíc kilometrov vzdialeného okresu Chotan (Che-tchien 和田), kde bolo v predchádzajúcom roku počas protestnej demonštrácie políciou zabitých 15 a zranených 50 demonštrantov. Demonštráciu vyvolalo zatknutie miestneho imáma. Chotan sa totiž nachádza v Sin-ťiangu, obrovskej provincii na severozápade Číny bohatej na nerastné suroviny, ktorú obýva národnostná menšina Ujgurov, vyznávajúca islam.

Ujguri tvoria piaty najvyšší podiel bojovníkov-cudzincov v radoch Islamského štátu a príslušníci tejto národnostnej menšiny boli v posledných rokoch zodpovední za viacero teroristických útokov v Číne. Aj keď tieto útoky svojou početnosťou aj počtom obetí ďaleko zaostávajú za útokmi na Blízkom východe, v Číne vyvolávajú ostrú reakciu zo strany vlády.

Časté náhodné prehliadky na ulici, prísne bezpečnostné prehliadky na vlakových a autobusových staniciach, všadeprítomné jednotky polície vyzbrojenej automatickými puškami a obrnenými vozidlami, zatýkanie imámov a disidentov upozorňujúcich na diskrimináciu Ujgurov zo strany bezpečnostných zložiek, to všetko je v Sin-ťiangu dlhé roky stará pesnička. S príchodom nového tajomníka strany však za posledné mesiace pribudlo aj niekoľko zaujímavých noviniek.

Šesťdesiatročný Čchen Čchüan-kuo (Chen Quanguo 陈全国), ktorý sa medzi rokmi 2011 a 2016 osvedčil ako provinčný tajomník ďalšej nestabilnej provincie, Tibetu, bol na jeseň minulého roku prevelený do provincie Sin-ťiang. V Tibete sa údajne jeho metódy osvedčili, čo sa vraj prejavilo v rapídnom poklese počtu upaľujúcich sa mníchov. Kým v roku 2012 sa podpálilo 83 osôb, v roku 2015 to už bolo „iba“ sedem.

Čchen v Tibete implementoval politiku cukra a biča. Na jednej strane sa začala neúprosná kontrola verejného priestoru pomocou obrovskej siete novovybudovaných, takzvaných policajných staníc pre potreby ľudu (pien-min ťing-wu-čan 便民警务站), malých budov, ktoré však môžu byť v prípade potreby mihom premenené na ozbrojené obranné záchytné body. Snáď od samého prvého cisára, prvého zjednotiteľa Číny, si Čchen požičal systém vzájomného ručenia, v ktorom sú spárované rodiny, ktoré majú povinnosť vzájomne na seba dohliadať a ohlasovať orgánom podozrivé správanie. Na druhej strane, rodiny, ktoré si plnia takéto povinnosti, sú odmeňované finančne a deti z takýchto rodín dostávajú bonusové body pri prihláške na vstupnú skúšku na vysokú školu.

Už krátko po menovaní Čchena tajomníkom provincie Sin-ťiang zavítala do Tibetu na týždeň delegácia sinťiangských úradníkov, aby spomínané techniky riadenia spoločnosti naštudovali, a my môžeme zhodnotiť, že odvtedy s ich uplatňovaním nezaháľali. Do leta má v Urumči, hlavnom meste provincie Sin-ťiang, vyrásť viac ako deväťsto (!) policajných staníc pre potreby ľudu a v západosinťiangskom Kašgare boli odštartované pilotné projekty občianskych hliadok a spárovaných rodín.

Okrem metód, ktoré sa Čchenovi už osvedčili v Tibete, budú v Sin-ťiangu vyskúšané aj niektoré novinky. V jednej z autonómnych oblastí bola majiteľom všetkých osobných a nákladných vozidiel uložená povinnosť inštalovať v každom vozidle GPS systém, ktorý bude po celý čas sledovať ich pohyb. Ak nebude mať vozidlo GPS, bude mu na benzínovej stanici odopreté natankovať. Po úspešnom otestovaní sa predpokladá rozšírenie platnosti tohto nariadenia na celú provinciu Sin-ťiang. Ďalej musí byť po novom pri predaji všetkých nožov na čepeli vyryté meno a číslo občianskeho preukazu kupca. V neposlednom rade, všetkým obyvateľom provincie Sin-ťiang boli zabavené pasy, ktoré si, pokiaľ chcú z krajiny vycestovať, musia vyzdvihnúť na polícii.

Pevnosť, s ktorou drží Čchen v rukách jemu zverenú provinciu, bola naposledy v troch sin-ťiangských mestách demonštrovaná masovými pochodmi jednotiek polície (fotky), ktorá svojou výbavou pripomína skôr armádu. Tisíce príslušníkov policajných zložiek a stovky kusov techniky pochodovali ulicami ako ozvena teroristického útoku z minulého týždňa, pri ktorom zomrelo osem ľudí (vrátane troch útočníkov).

Nesúmernosť odpovede polície, ktorú tento útok vyvolal, je možné najjednoduchšie vysvetliť blížiacim sa 19. celoštátnym zjazdom zástupcov Komunistickej strany Číny, na ktorom sa očakáva výmena 11 z 25 členov politbyra, t. j. najmocnejších ľudí celej krajiny. Poslední dvaja tajomníci provincie Sin-ťiang boli na predošlých schôdzach už obaja do politbyra menovaní a Čchen Čchüan-kuo nepochybne dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť rovnaký výsledok. Snaha okázalo predviesť, že všetko je v Sin-ťiangu pod kontrolou, je teda pravdepodobne namierená do Pekingu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie