Denník N

Jupiter bude najbližšie k Zemi. Nový záber potvrdzuje, že červená škvrna sa zmenšuje a mení farbu

Planéta Jupiter s charakteristickou Veľkou červenou škvrnou. Foto – NASA
Planéta Jupiter s charakteristickou Veľkou červenou škvrnou. Foto – NASA

Plynný obor sa momentálne nachádza v opozícii so Slnkom. Hubblov teleskop ho vďaka tomu zachytil v úžasnom detaile.

Plynný obor Jupiter obieha okolo Slnka ako piata planéta v poradí. Od Slnka je vzdialený v priemere 778 miliónov kilometrov, teda niečo viac ako päťnásobok oproti orbite Zeme.

Tento mesiac sa Jupiter dostáva do takzvanej opozície, teda polohy, v ktorej sa vzhľadom na Zem nachádza na práve opačnej strane. Inými slovami, Jupiter, Zem a Slnko sa dostanú do jednej línie a Zem bude presne medzi nimi.

Vďaka tomu sa Jupiter bude nachádzať k Zemi najbližšie. Preto sa na oblohe bude zdať jasnejší ako inokedy počas roka. Do najbližšej vzdialenosti od Zeme, teda na 666 miliónov kilometrov, sa plynný obor dostane v sobotu.

Detaily atmosféry

Do opozície sa Jupiter dostáva približne každých 13 mesiacov. Ďalšia takáto príležitosť na jeho pozorovanie sa naskytne začiatkom mája budúceho roku.

Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom spravili astronómovia tento pondelok snímku Jupitera v úžasnom detaile, na fotografii sa dajú rozpoznať detaily veľkosti 130 kilometrov.

Rozšírili tým bohatú zbierku záberov, ktoré vedcom pomáhajú pri štúdiu jedinečnej atmosféry tejto planéty.

Foto Jupitera z 3. apríla tohto roku. Zdroj - Nasa, Hubble
Foto Jupitera z 3. apríla tohto roku. Zdroj – NASA/Hubble

Na merania použili vedci širokospektrálny fotoaparát Wide Field Camera 3 na Hubblovom teleskope, ktorý umožňuje robiť pozorovania vo viditeľnom, ultrafialovom aj infračervenom spektre.

Obrázok zobrazuje mračná plynov, ktoré sú v atmosfére usporiadané do pásov. Podľa informácií z tlačovej správy zodpovedá ich farba tlaku: svetlé zóny sú oblasti s vysokým tlakom, tmavé zase s nízkym.

Farba jednotlivých pásov zodpovedá aj obsahu tuhého amoniaku, čím ho mračno obsahuje viac, tým je pás tmavší.

Zmenšujúca sa červená škvrna

Nový záber potvrdil pozorovania spred dvoch rokov, podľa ktorých sa známa červená škvrna, obrovská anticyklóna dlhá 24-tisíc kilometrov a široká 14-tisíc kilometrov, postupne zmenšuje a mení farbu na oranžovú.

Tento hurikán rotuje proti smeru hodinových ručičiek (preto ANTIcyklóna) a rýchlosť vetra na jeho kraji dosahuje až 432 kilometrov za hodinu. Na Jupiteri sa nachádza minimálne počas 150 rokov, no neustále sa zmenšuje.

Oproti minulému storočiu sa zmenšila už asi o polovicu svojej dĺžky (z pôvodných 40-tisíc kilometrov). Dôvod zmeny farby ani veľkosti stále nepoznáme, no pozorovania povrchu Jupitera nás môžu priviesť k odpovedi.

Pozorovanie povrchu Jupitera je súčasťou programu Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL). Určený je na pochopenie procesov, ktoré prebiehajú v atmosférach planét našej slnečnej sústavy. Tieto vedomosti sa budú dať aplikovať nielen na štúdium exosolárnych planét, ale aj na atmosféru našej Zeme.

Ako Hubblov vesmírny ďalekohľad vidí Jupiter, keď je v opozícii. Zdroj – YouTube

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie