Denník N

Podpísal útok na Sýriu a išiel na večeru. Som flexibilný, vraví Trump

Trump oznámil intervenciu vo štvrtok na Floride. Išlo o prvý priamy útok USA voči sýrskej vláde od začiatku vojny. Foto – TASR/AP
Trump oznámil intervenciu vo štvrtok na Floride. Išlo o prvý priamy útok USA voči sýrskej vláde od začiatku vojny. Foto – TASR/AP

Je otázne, či sa ostreľovanie základne zmení na širšiu americkú vojenskú angažovanosť v Sýrii. Je to komplikovanejšie ako pred troma rokmi. 

Sedemdesiat hodín uplynulo od chemického útoku v sýrskom meste po americké ostreľovanie sýrskej základne. Za týchto sedemdesiat hodín urobil nový americký prezident Donald Trump výraznú otočku v otázke vojny v Sýrii.

Keď sa Trump dozvedel o chemickom útoku, zavolal si podľa zdrojov Reuters svojich poradcov s tým, aké má Amerika možnosti. V utorok večer pár hodín po útoku mu ponúkli ako odpoveď okrem iného sankcie, diplomatický tlak či ostreľovanie.

Američania, ale aj Izrael, Turecko, či dokonca Česko otvorene hovoria, že za útokom v meste Chán Šajchún stojí sýrsky prezident Bašar Asad. Podľa Rusov a Sýrčanov mali plyn v moci teroristi z an-Núsra, ktorí bojujú proti Asadovi a ovládajú mesto.

„Mal veľa otázok a vravel, že si to musí premyslieť,“ povedal pre agentúru nemenovaný zdroj, ktorý bol na stretnutí. Podľa Reuters sa Trump tentokrát obrátil na svojich vojenských poradcov namiesto tých politických, ktorými radami sa riadil najmä prvé týždne v kampani.

Jeden z nich – šéfporadca Steve Bannon – stratil tento týždeň miesto v Národnej bezpečnostnej rade, ktorá rieši akútne zahraničnopolitické krízy.

Steak a chardonnay

V stredu ráno už Trump oznámil poradcom, aby pripravili vojenskú odpoveď. Pohli ním údajne fotografie obetí chemického útoku.

„Keď zabijete nevinné deti, nevinné bábätká chemickou zbraňou, ktorá je taká smrteľná – ľudia boli šokovaní, keď zistili, aký to bol plyn –, tak tým prekročíte mnoho čiar, nielen tú červenú, ale mnoho, mnoho iných,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii.

Vo štvrtok Trump hostil vo svojej rezidencii na Floride čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s manželkou. Povolenie na ostreľovanie základne, odkiaľ podľa Američanov vyletelo lietadlo, kde zhodili na mesto chemický plyn, podpísal krátko predtým, ako išiel na večeru.

Kým hostia jedli mrkvu so steakom a popíjali kalifornské chardonnay, na základňu dopadlo 59 striel typu Tomahawk.

Neútočme na Sýriu, hovoril

Bol to veľký obrat Donalda Trumpa v otázke Sýrie. Americké médiá rýchlo pripomenuli jeho vyjadrenia na Twitteri z roku 2013, keď po chemickom útoku, ktorý zabil vyše tisíc ľudí, Barack Obama zvažoval podobný útok. Realitný magnát Trump mu vtedy radil, aby to nerobil.

Trump na večeri s čínskym prezidentom. Foto - tasr/ap
Trump na večeri s čínskym prezidentom. Foto – TASR/AP

„Znova odkazujem nášmu bláznivému prezidentovi: neútočte na Sýriu. Ak tak urobíte, stane sa veľa veľmi zlých vecí a Amerika z toho boja nebude mať nič,“ napísal kapitálkami na Twitteri.

„Čo získame, keď zbombardujeme Sýriu, okrem väčšieho dlhu a možno dlhšieho konfliktu? Obama potrebuje schválenie kongresom,“ napísal Trump. Operáciu vo štvrtok nariadil bez kongresu či bez súhlasu OSN.

Donald Trump v kampani hovoril hlavne o tom, že chce poraziť Islamský štát a chce spolupracovať so sýrskou vládou, ak mu v tom pomôže.

„Ak budete počúvať Hillary Clintonovú, skončí Sýria treťou svetovou vojnou. Už nebojujete iba so Sýriou, ale so Sýriou, Iránom a Ruskom, rozumiete?“ povedal v rozhovore pre Reuters ešte minulú jeseň.

Posledné dni pred útokom Američania prvýkrát otvorene priznali, že sú pripravení žiť naďalej s Bašarom Asadom ako lídrom Sýrie. Obamova vláda volala po jeho konci. Napríklad minister zahraničia Rex Tillerson povedal, že osud Asada je „v rukách sýrskeho ľudu“.

Som flexibilná osoba

Mnohým americkým republikánom sa to nepáčilo. Marco Rubio napríklad povedal, že tým mohlo dať „podnet“ Asadovi na chemický útok.

Po útoku chemickými zbraňami, najväčšom od toho v roku 2013, však Trump otočil.

„Rád si o sebe myslím, že som veľmi flexibilná osoba. Nemusím to robiť iba jedným spôsobom, a keď sa svet zmení, zmením sa aj ja. Predtým sa stalo, že sa môj postoj voči Sýrii a prezidentovi Bašarovi Asadovi veľmi zmenil,“ povedal podľa ABC News.

Ostreľovanie sýrskej vojenskej základne Američanmi bol prvý priamy vojenský zásah USA voči Asadovi od začiatku občianskej vojny v roku 2011, pri ktorej zahynulo zhruba pol milióna ľudí. Väčšina republikánov, ale aj mnohí demokrati, zdá sa, tento krok podporujú.

Americká veľvyslanky§a pri OSN Nikki Haleyová ukazuje fotky obetí chemického útoku v Bezpečnostnej rade OSN. Foto - tasr/ap
Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová ukazuje fotky obetí chemického útoku v Bezpečnostnej rade OSN. Foto – TASR/AP

Viacerí kritizovali Obamu, keď nedodržal sľub a stačil mu plán, pri ktorom mali zničiť všetky chemické zbrane asadovcov. Označoval to za svoj diplomatický úspech. Ak skutočne útočil Asad, ako veria západné štáty, tak je to zároveň aj veľká prehra pre Obamu, pretože to ukazuje, že jeho snaha nevyšla.

Trump podľa CNN môže chcieť ukázať, že je iný ako Obama a je mužom činu.

Čo ďalej?

Otázka teraz je, čo bude nasledovať. Je možné, že pôjde iba o jednu akciu. Z pohľadu Američanov: Asad použil zakázané chemické zbrane, Amerika ho potrestala, aby to už viac nerobil, a tým sa to končí.

Minister Tillerson oznámil, že akcia nezmení celkovú americkú politiku v Sýrii. Na nejaký väčší útok sú pritom horšie podmienky ako pred tri a pol rokom. Teraz je v Sýrii aktívne prítomná aj ruská armáda.

„Teraz je to oveľa ťažšie. Spojené štáty sa musia samy seba spýtať otázku: ako veľmi nahnevaní budeme? Sme až tak rozzúrení, že budeme konať, dokonca aj keď budú zomierať Rusi?“ pýtal sa podľa Chicago Tribune vyslúžilý generál John Allen.

Američania dali Rusom dopredu vedieť o chystanom útoku, podľa doterajších informácií žiaden Rus nezahynul, sýrska vláda hlási najmenej deväť obetí bombardovania základne.

Niektorí špekulujú, že Trump, ktorý ukázal, že na rozdiel od predchodcu je odhodlaný zasiahnuť, môže teraz zatlačiť na Putina, že Asada treba dostať pod kontrolu alebo odstrániť z postu lídra Sýrie. Budúci týždeň príde do Moskvy po prvýkrát nový americký minister zahraničia Tillerson.

„Otázka teraz je, či nový, nevyskúšaný tím – rozdelený podľa toho, ako a kedy by mali Američania použiť silu – môže zmeniť intervenciu v Sýrii na niečo viac ako len symbolickú ukážku sily,“ napísal New York Times.

Alternatívna pravica je proti

Donald Trump navyše touto otočkou môže stratiť aj časť priaznivcov, najmä z alternatívnych médií. Mnohí si myslia, že útok spáchala sýrska extrémistická opozícia, tak ako tvrdí Rusko či Asad.

Zničené hangáre po amerických útokoch, ako ich natočila sýrska televízia. Foto - tasr/ap
Zničené hangáre po amerických útokoch, ako ich natočila sýrska televízia. Foto – TASR/AP

Trumpovo rozhodnutie vojensky odpovedať kritizujú.

Paul Watson, editor konšpirátorskej stránky Infowars, napísal na Twitteri, že Trump nie je bábka Putina, ale iba ďalšia bábka neokonzervatívcov. „Oficiálne som vystúpil z Trumpovho vlaku,“ napísal. Podľa Infowars sú za útokom Biele helmy, ktoré financuje aj George Soros.

Bloger z prostredia alternatívnej pravice Mike Cernovich zasa napísal, že Asad na útok nemal motiváciu a ide o čin ľudí, ktorí ťahajú nitky v americkej vláde.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie