Denník N

Kamión vrazil v Štokholme do obchodného domu, hlásia troch mŕtvych a mnoho zranených

Kamión vráža do obchodného domu v Štokholme. Foto – AP/Andreas Schyman, TT News Agency
Kamión vráža do obchodného domu v Štokholme. Foto – AP/Andreas Schyman, TT News Agency

Priebežne aktualizujeme. Incident vyšetrujú ako teroristický čin. Polícia poprela, že zadržala útočníka.

Nákladné auto vrazilo do ľudí a následne do obchodného domu v pešej zóne v centre švédskeho Štokholmu. Podľa polície sú na mieste traja mŕtvi a mnoho zranených.

Podľa premiéra Stefana Löfvena všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický útok. Uviedol tiež, že už zadržali podozrivého, polícia však správu neskôr nepotvrdila a vyhlásila, že žiadne zadržanie súvisiace s útokom nevykonala. „Máme nákladiak aj vodiča (ktorému auto ukradli), ale nie sme v kontakte s jednotlivcom alebo jednotlivcami, ktorí auto šoférovali,“ povedal na mimoriadnej tlačovej konferencii v Štokholme policajný šéf Dan Eliasson.

Podľa švédskej televízie SVT na mieste zazneli aj výstrely. Polícia uviedla, že informácie o údajných výstreloch dostala, ale nemôže ich potvrdiť.

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie o tom, že by Slováci boli medzi obeťami útoku alebo medzi zranenými.

Z ničoho nič prišiel veľký kamión

Podľa očitých svedkov auto vošlo do davu ľudí a prerazilo priečelie obchodného domu Ahlens na nákupnej ulici Drottninggatan v strede mesta. Z miesta incidentu utekali stovky ľudí, na zemi bezvládne ležalo niekoľko tiel, polícia ulicu uzavrela a evakuovala.

„Išiel som po hlavnej ulici, keď z ničoho nič prišiel veľký kamión. Nevidel som, či niekto šoféruje, auto bolo mimo kontroly. Videl som, že prešlo minimálne dvoch ľudí. Utekal som tak rýchlo, ako som vedel,“ povedal očitý svedok pre Aftonbladet.

„Je tu úplný zmätok, neviem, koľko ľudí je zranených,“ povedal švédskej televízii SVT ďalší z očitých svedkov útoku, Lief Arnmar, ktorý pracuje v zasiahnutom obchodnom dome.

„Tá ulica je niečo ako Obchodná ulica v Bratislave,“ povedala pre Denník N Slovenka Kristína Pauková, ktorá v Štokholme žije a pracuje. „Obchodný dom Ahlens, kde auto nabúralo, je jeden z najznámejších obchodov v meste. Je tam tiež východ z metra, z najrušnejšej a najväčšej stanice T-centralen.“

Foto - ap
Foto – AP

Nechoďte do centra, varuje polícia

Ak by sa potvrdilo, že išlo o teroristický útok, išlo by o prvý väčší vo Švédsku za posledné roky. V roku 2016 zatkli 20-ročného Aydina Sevigina, ktorý sa snažil spáchať teroristický útok podomácky pripraveným tlakovým hrncom. Inšpirovaný bol Dáišom.

Nákladné auto patrilo podľa webu thelocal.se švédskemu pivovaru Spendrups. Firma doobeda nahlásila, že ho niekto uniesol. Auto ukradli pri reštaurácii Caliente.

„Niekto skočil do kabíny vodiča a s autom odišiel, zatiaľ čo vodič vykladal náklad,“ povedal šéf oddelenia komunikácie spoločnosti pre agentúru TT.

Polícia v Štokholme vyzvala ľudí, aby nechodili do centra. Miestne metro zatvorili.

Foto - ap
Foto – AP

Auto – zbraň teroristov budúcnosti

Teroristické útoky v Európe vozidlom sú čoraz častejšie. V lete 2016 zabíjal muž kamiónom na promenáde v Nice, zomrelo 86 ľudí. V decembri zabíjal ukradnutým kamiónom muž v Berlíne na vianočných trhoch, zahynulo 12 ľudí.

Už po útoku v Nice sa hovorilo, že je to jedna zo zbraní teroristov budúcnosti.

Útočník nemusí zháňať zbraň, či vyrábať bombu, stačí si prenajať dodávku či kamión.

„Útoky upraveným alebo neupraveným autom sa môžu použiť proti cieľom, kde sa združuje množstvo ľudí, vrátane športových či kultúrnych podujatí, či v nákupných strediskách. Vozidlá zrážajúce ľudí ponúkajú teroristom, ktorí majú obmedzený prístup k výbušninám alebo zbraniam, príležitosť vykonať útok s minimálnym tréningom a skúsenosťami,“ napísala v roku 2010 americký FBI.

Foto - ap
Foto – AP
Foto - ap
Foto – AP
Foto - ap
Foto – AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Štokholme

Teraz najčítanejšie