Denník N

Putin sa objavil na verejnosti po 11 dňoch: Bez dohadov by bola nuda

Ruský prezident Vladimir Putin sa ešte neukázal, ale podľa ruských médií pracuje. FOTO - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin sa ešte neukázal, ale podľa ruských médií pracuje. FOTO – TASR/AP

Aktualizované – 12:10. Ruský prezident nariadil cvičenie, v pohotovosti je 38-tisíc vojakov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok prvýkrát po jedenástich dňoch objavil na verejnosti, keď v Petrohrade uvítal kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva.

Neobyčajne dlhá Putinova absencia vyvolala v Rusku špekulácie o jeho zdraví či politickom osude.

Putin sám svoju neprítomnosť pred kamerami komentoval. Podľa agentúry RIA Novosti povedal novinárom, že „bez dohadov by bola nuda“.

Na záberoch, ktoré zo stretnutia s Atambajevom vysielala televízia Rossija 24, Putin uvoľnene rozprával a zdal sa byť v obvyklej forme.

Flotila v pohotovosti

Podľa Ria Novosti bol Putin aktívny hneď od rána.

V prekvapivom rozhodnutí nariadil Severnej flotile Ruskej armády previerku jej plnej bojovej pohotovosti. Od ôsmej rána moskovského času sa podľa ministra obrany Sergeja Šojgu na manévroch, ktoré majú trvať šesť dní, zúčastňuje 38-tisíc vojakov, 41 vojnových lodí, 15 ponoriek a 110 lietadiel. Okrem Severnej flotily sa previerky zúčastňujú aj útvary západného vojenského okruhu a výsadkári.

Od nástupu Sergeja Šojgu do funkcie ministra obrany sa v Rusku začalo s praxou vopred neavizovaných vojenských cvičení, ktoré sú skúškou bojovej pripravenosti jednotlivých útvarov. Cieľom previerok je ukázať reálny stav v armáde a naučiť vojakov všetkých stupňov reagovať rýchlo v čase ohrozenia.

Podľa údajov ruského ministerstva obrany sa od roku 2013 na území Ruskej federácie uskutoční priemerne 3500 vojenských cvičení do roka.

Novinári v ohrození

Z Ruska medzitým na radu tajných služieb odišla podľa ruských médií opozičná televízna novinárka Ksenia Sobčaková.

Jej dočasný útek z krajiny súvisí s údajným zoznamom na odstrel, kde podľa ruských novín Novaja Gazeta figuroval aj zavraždený líder ruskej opozície Boris Nemcov. Rovnako aj šéfredaktor Alexej Venediktov.

Podľa ruského týždenníka New Times sa vyšetrovatelia Nemcovovej vraždy z konca februára vážne zaoberajú touto verziou. Podľa nej sú v ruských, respektíve čečenských bezpečnostných zložkách tri skupiny zabijakov, ktoré majú zneškodniť nepohodlných Putinových kritikov.

Podľa reportéra Time Simona Schustera novinárka Sobčaková nie je sama, ktorá sa bojí o život. Šéfredaktor Echa Moskvy Venediktov mu potvrdil, že je tiež na zozname a zrejme opustí Moskvu. To, či je Sobčaková ďalšia na rade, sa jej pýtal neznámy človek, keď prišla na poslednú rozlúčku so zavraždeným Nemcovom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie