Denník N

Jeden americký útok v Sýrii nie je stratégia

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký útok na sýrske letisko bude mať len minimálny dopad na pomer síl. Možno sa však zintenzívni krviprelievanie.

Autor je americký analytik.

Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Na tohtotýždňovom rozhodnutí prezidenta Trumpa zaútočiť na režim Bašara Asada je toho viac, čomu môžeme tlieskať. Útok potrestal režim, ktorý pácha vojnové zločiny proti svojím vlastným ľuďom a ktorý porušil medzinárodnú normu zakazujúcu používanie chemických zbraní. Ukončil tiež Trumpov zvláštny flirt s Vladimirom Putinom na Blízkom východe. A čo je najdôležitejšie, zdá sa že Trumpovi došlo, že nemôže dať vždy na prvé miesto Ameriku, ale že prezident Spojených štátov musí konať aj s ohľadom na širšie záujmy a ideály.

Trump sa ako kandidát i ako prezident vyhýbal slovám o globálnych normách a medzinárodnom poriadku. Ale keď vo štvrtok v noci vysvetľoval svoj rozkaz, svoju reč začal i skončil modlitbou, ktorú by sa Barack Obama nikdy neodvážil povedať: „Boh žehnaj Ameriku – a celý svet.“

Zmena po každej kríze

Lenže ako v piatok poukázal bývalý minister obrany William Cohen, „jeden útok nie je stratégiu.“ Americká politika v Sýrii zostáva nejasná. Trumpova administratíva opakovane oznámila, že sa posunula od volania po zmene sýrskeho režimu, ktorej dávala prednosť Obamova administratíva. V skutočnosti Trump naznačoval, že by rád prenechal krajinu Asadovi, ak by mu to pomohlo poraziť Islamský štát. Minulý týždeň minister zahraničia Rex Tillerson tento prístup zásade potvrdil. V utorok, v deň, keď sa keď došlo k chemickému útoku v Idlibe, to hovorca Bieleho domu Sean Spicer zopakoval. Zdá sa, že útok túto politiku zmenil.

Ak je to však tak, je to veľký posun a vyvoláva dôležité otázky. Angažujú sa teraz USA v sýrskej občianskej vojne? Použijú vojenskú silu na odstránenie Asada? Pomôžu tieto akcie Islamskému štátu a al-Káide, ktoré bojujú proti režimu? A čo sa stane potom s celou vojnou proti Islamskému štátu?

Mnohí naši spojenci vyjadrili Spojeným štátom po útoku podporu. Ale v stále viac komplikovanom globálnom systéme tieto krajiny hľadajú u Spojených štátov konzistentnú stratégiu, ktorej sa môžu dlhodobo držať. Zdá sa, že sa Trumpova zahraničná politika mení po každom stretnutí, udalosti alebo kríze. Po tom, čo v kampani útočil na Japonsko, pozval tamojšieho predsedu vlády Šinza Abeho na vôbec prvé stretnutie vo floridskom letovisku Mar-a-Lago a vychválil ho ako skutočného priateľa a spojenca. Po tom, čo sa vyhrozil, že napadne politiku jednej Číny, ju pokorne podporil v telefonickom rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Trump tieto zmeny názorov nepopiera. Naopak, považuje ich za prednosť a seba opisuje ako flexibilného. „Som na túto flexibilitu hrdý,“ povedal tento týždeň a dodal, že je tiež rád nepredvídateľný. Ale medzi nepredvídateľnosťou a nekonzistentnosťou je rozdiel. Tohtotýždňová odplata zanechala dojem, že zahraničná politika Trumpovej administratívy nevzniká tak, že by starostlivo zvažovala situáciu, rozmýšľala nad rôznymi možnosťami, porovnávala náklady a zisky a až potom si vybrala smer, ktorým sa bude uberať. Namiesto toho ide o zmes reflexov, inštinktívnych reakcií na aktuálnu situáciu.

Keď sa pozrie na fotky

Trumpovi vojenskí poradcovia mu poskytli takticky úžasnú možnosť – malú leteckú základňu, ktorej deštrukcia spôsobila pomerne malú fyzickú či diplomatickú škodu. Ale letecký útok bude mať len minimálny dopad na pomer síl. Asad zostane na svojom mieste a podobne ako jeho opozícia. Ak americký útok niečo zmení, môže to byť skutočnosť, že opozičné sily sa rozhodnú radšej ďalej bojovať ako ustupovať, čím sa krviprelievanie len zintenzívni. Dlhodobá vyhliadky na mier v Sýrii zostávajú zúfalé.

Bez ohľadu na komplikácie, z krátkodobého hľadiska prezident zaútočil proti zlu, k čomu mu gratulujem. A ak ho k tejto akcii primälo to, že videl srdcervúce obrázky deti, je to len dobre. Len by som ho poprosil, aby sa na tieto obrázky pozrel znovu. Možno ho pomknú nielen k zhadzovaniu bômb, ale aj k tomu, aby poskytol viac pomoci obyvateľom tejto vojnou zmietanej krajiny. A možno ho dokonca pomknú k tomu, aby niektorým z nich umožnil uniknúť tejto mizérii a nájsť domov v Spojených štátoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie