Denník N

Čižnár zrušil obvinenie Krajniaka aj Klimeka

Marcel Klimek s Danielom Lipšicom. Foto - Tasr
Marcel Klimek s Danielom Lipšicom. Foto – Tasr

Generálny prokurátor zrušil obvinenie bývalých najbližších spolupracovníkov Daniela Lipšica na ministerstve vnútra. Vyšetrovanie nákupu odpočúvacieho systému ďalej pokračuje.

Člen vedenia strany Nova a bývalý vedúci služobného úradu ministerstva vnútra za Daniela Lipšica Marcel Klimek už nie je obvinený z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rovnako už nie je obvinený ani bývalý Lipšicov poradca Milan Krajniak.

Rozhodol o tom generálny prokurátor Jaromír Čižnár, keď posudzoval ich sťažnosť proti vzneseniu obvinenia Úradom špeciálnej prokuratúry. Podľa Čižnára boli vznesením obvinení porušené Krajniakove aj Klimekove práva.

Vyplýva to z Čižnárovho rozhodnutia, ktoré má N k dispozícii. Lipšicovi spolupracovníci boli obvinení, že nakúpili odpočúvací systém, ktorý štát nepotreboval. Čižnár túto ideu spochybnil.

„Zo získaných dôkazov vyplýva, že minister vnútra zriadil výberovú komisiu s cieľom transparentného vyhodnotenia ponúk a výberu dodávateľa systému na odpočúvanie,“ píše Čižnár.

Pokračuje, že zakúpený systém je na najvyššej technickej úrovni a v čase dodania predstavoval svoju najvýkonnejšiu verziu. „Časť systému ešte nie je v prevádzke, ale po vykonaní potrebných opatrení bude komplexne využitý.“ To po vznesení obvinení tvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Čižnár hovorí, že je nepochybné, že systém sa nedal uviesť do prevádzky hneď, nie však kvôli Krajniakovi alebo Klimekovi. Porušenie zákona vytýka priamo špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, ktorý ich obvinil.

Čižnár nariadil vyšetrovateľke urobiť ďalšie úkony, pokračovať vo vyšetrovaní a píše jej, že „je viazaná právnym názorom, ktorý vyslovil“.

Slovensko

Teraz najčítanejšie