Denník N

Víťaz volieb v Izraeli nemusí vytvoriť novú vládu

Niektorí hovoria, že voľby sú referendom o Netanjahuovi. FOTO - TASR/AP
Niektorí hovoria, že voľby sú referendom o Netanjahuovi. FOTO – TASR/AP

Izraelčania idú v utorok po dvoch rokoch opäť voliť. Hoci nálada v krajine aj predvolebné prieskumy by naznačovali túžbu po zmene a isté znechutenie z pôsobenia premiéra Benjamina Netanjahua, nemusí to vôbec znamenať, že dlhoročný premiér opustí vládnu rezidenciu v Jeruzaleme.

Anekdota o tom, že traja Židia majú štyri názory, je síce otrepaná, ale na izraelskú politickú scénu sedí presne. Volič tak má v utorkových voľbách k dispozícii niekoľko ľavicových, niekoľko stredopravých, niekoľko pravicových aj niekoľko nábožných strán, pričom viaceré vznikli odštiepením.

Kým židovské strany sa štiepia, arabské sa po prvý raz zjednotili. Nie pre názorové zblíženie sa, ale pre nové kvórum (najmenej štyri kreslá v 120-člennom Knesete), ktoré by spôsobilo, že menšie arabské strany by sa nemuseli do parlamentu dostať. To z nich robí papierovo tretie najsilnejšie zoskupenie vo voľbách.

Príliš farebná mozaika

Zadosťučinením pre kritikov nového (inak v zásade racionálneho) kvóra je fakt, že jeho najsilnejší podporovateľ – minister zahraničia Avigdor Lieberman – a jeho nacionalisticko-populistické zoskupenie Náš domov Izrael sa vďaka nemu možno ocitnú mimo parlamentu. Takto nastavené kvórum ohrozuje aj ultraľavicový Merec a zrejme aj jednu z náboženských strán.

Aj tak to po voľbách bude pekne pestrofarebné a muž, ktorý od prezidenta Reuvena Rivlina dostane poverenie zostaviť vládu, to nebude mať ľahké, hoci na to bude mať štyridsať dní. Slovo muž treba zdôrazniť.

Postrannou témou týchto volieb sú aj sťažnosti žien, že ich zastúpenie na kandidátkach politických strán je neprimerané. Izraelskí analytici pritom hovoria, že voľby v roku 2009 aj 2013 výrazne ovplyvnili dlhodobo nerozhodnuté ženské voličky, ktoré sa rozhodli až za plentou.

Aj preto predvolebné prieskumy silno podcenili fešáka Jaira Lapida zo strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje) a jeho agendu zameranú na zlepšenie životných podmienok.

Ak by voľby dopadli tak, ako predpokladajú prieskumy, do parlamentných lavíc by mohlo zasadnúť 27 žien. Pravdou však je, že ak bude premiérom Jicchak Herzog z koalície Sionistický tábor, po dvoch rokoch ho nahradí Cipi Livniová. To by však musela vláda vydržať celé volebné obdobie, čo je v ostatnom čase nezvyklé.

Čaká sa, že Sionistický tábor voľby vyhrá. Izraelské predvolebné prieskumy nebývajú vždy presné, a tak sa nevie, či vôbec, či tesne, alebo s náskokom. V druhom prípade bude mať veľký problém zostaviť koalíciu, a na to hrá Netanjahu. Ak by totálne neprepadol (menej ako dvadsať kresiel), má väčšiu šancu zostaviť vládu ako Herzog a Livniová.

Zlacnil telefóny, nech zníži aj cenu bytov

Významné bude, ku komu sa pridá líder novej strany Kulanu (My všetci) Moše Kahlon, odídenec z Likudu. V Izraeli sa preslávil hlavne tým, že ako minister liberalizoval telekomunikačný sektor a prispel k zníženiu cien za hovory aj prenos dát.

Netanjahu, podľa pozorovateľov v akte zúfalstva, Kahlonovi včera ponúkol post ministra financií s tým, že mu dá priestor pracovať na znížení cien predražených izraelských nehnuteľností. Kahlon odmietol. Čaká na reálne výsledky volieb a nebude samovrah, aby sa zaväzoval k niečomu, čo si vyžaduje reformu daní, vlastníctva pôdy a zvládnutie celého balíka lobistov.

Je zrejmé, že ak arabská koalícia potvrdí prieskumy a dostane 15 kresiel, bude zásadným hráčom. Arabi nechcú ísť do izraelskej vlády, lebo Izraelčania „okupujú ich bratov na Západnom brehu aj v Gaze“, ale vedia si výmenou za šéfovanie v dôležitých parlamentných výboroch predstaviť tichú podporu.

Tú by dostal skôr Herzog ako Netanjahu. Dôležité však bude, či sa tradične apatická arabská menšina dostaví v dostatočnom počte do volebných miestností.

Pre komplikovanosť izraelskej volebnej scény sa nedá vylúčiť ani to, že vznikne vláda národnej jednoty, kde bude aj Likud, aj Sionistický tábor s tým, že Netanjahu a Hercog/Livniová sa prestriedajú na premiérskej stoličke. To údajne presadzuje aj prezident Reuven Rivlin, ktorý si vyberie, koho poverí zostavením vlády. Aj Likud, aj Sionistický tábor však hovoria, že táto možnosť je pre nich nateraz na poslednom mieste. Všetko však môže byť zajtra v noci úplne inak.

Referendum o Netanjahuovi

Faktom je, že Izraelčania od týchto volieb očakávajú veľa. Podľa niektorých názorov sú referendom o Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý toto volebné obdobie akoby stratil energiu z predchádzajúcich období.

Správal sa podozrievavo, zle znášal nepríjemné informovanie o jeho rodine, hovoril o sprisahaní proti svojej osobe. Sústavne opakoval teórie o iránskej hrozbe, pričom Izraelčanov trápi skôr to, že každý deň v novinách nachádzajú porovnania cien produktov doma a v zahraničí, a tie izraelské sú oveľa vyššie. Dokonca aj izraelské pomaranče sú lacnejšie v Británii ako doma.

Izraelčania sú z Netanjahua otrávení, ale zároveň sa obávajú, že nikto ich neochráni tak ako on. Jeho spôsob ochrany Izraela však vyžaduje istú tvrdosť voči Palestínčanom, čo Izraelčanom tiež už veľmi nevyhovuje, už aj preto, že v zahraničí o nich hovoria ako o okupantoch.

Akákoľvek koalícia, ktorá vznikne z týchto volieb, bude permanentne blízko ku kolapsu. Zachránila by ju jedine hibernácia, čo je však stav neudržateľný zvnútra ani zvonku krajiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie