Denník N

Kvetná nedeľa v Egypte bola krvavá, pri útokoch na dva kostoly umierali koptskí kresťania

Zhromaždení veriaci pred kostolom po teroristickom útoku v egyptskom meste Tanta. Foto – AP
Zhromaždení veriaci pred kostolom po teroristickom útoku v egyptskom meste Tanta. Foto – AP

Egyptské bezpečnostné zložky majú problém s ochranou kresťanských kostolov, čo len zvyšuje napätie pred cestou pápeža Františka do krajiny.

Kvetná nedeľa, ktorou si kresťania pripomínajú príchod Ježiša z Nazaretu do Jeruzalema, kde ho dav vítal palmovými vetvičkami, sa v dvoch egyptských koptských kostoloch skončila krviprelievaním.

K útokom prišlo v čase, keď sa Egypt pripravuje na návštevu pápeža Františka. Podľa AP sa k nim prihlásil Dáiš. Organizátori útoku rátali s tým, že na omšiach bude plno, keďže ide o jeden z najväčších sviatkov a úvod do Svätého týždňa.

Prvým zasiahnutým chrámom bol Kostol svätého Juraja v Tante severne od Káhiry. Ľudia sa modlili a spievali, keď explodovala bomba. Pre BBC sa miestne úrady vyjadrili, že krátko po výbuchu nebolo zrejmé, či ho spôsobila bomba uložená pod kostolnou lavicou v blízkosti oltára, alebo sa medzi veriacimi odpálil samovrah, ako sa to stalo počas druhého incidentu v Alexandrii.

Ten sa sa odohral pár hodín po Tante a pár minút po tom, čo chrám opustil pápež koptskej cirkvi Tawadros II., ktorý tam celebroval omšu.

V nedeľu Egypťania hovorili o 43 mŕtvych. V oboch prípadoch utrpeli zranenia desiatky ľudí, viacerí z nich sú vo vážnom stave. Podľa egyptských médií je medzi mŕtvymi aj vysoko postavený sudca a armádny dôstojník.

Egyptskí kopti tvoria desať, podľa niektorých zdrojov až do 15 percent tamojšej populácie a sú najpočetnejšou kresťanskou cirkvou v krajine. Ich nikdy nie ideálne postavenie sa začalo zhoršovať po páde Mubarakovho režimu, keď zo strany islamistov stúpol počet útokov na veriacich, chrámy či podniky vlastnené prívržencami koptskej viery. K pocitu ohrozenia prispela aj celková zlá bezpečnostná situácia v krajine, chaos počas vlády islamistického prezidenta Muhamada Mursího a potom aj vojenský prevrat. Niektorí prívrženci Moslimského bratstva označili kresťanov priamo za vinníkov pádu svojho prezidenta.

V decembri minulého roka takisto počas nedeľnej omše v káhirskom Kostole sv. Marka zabil samovražedný atentátnik takmer 30 ľudí, prevažne žien. Vtedy sa k tomu tiež prihlásila egyptská odnož Dáišu.

V Tante už na začiatku mesiaca vybuchla bomba vo výcvikovom stredisku policajtov, ale skupina, ktorá sa k činu prihlásila, nemá nateraz históriu útokov na kresťanov – sústreďuje sa skôr na bezpečnostné sily.

Útoky na kostoly odsúdili egytskí štátni predstavitelia aj lídri moslismov. Pápež František práve slúžil omšu na Námestí sv. Petra, keď mu podali papierik so správou o udalostiach v Egypte. Okamžite kondoloval koptskému pápežovi, modlil sa za obete a zranených a povedal, že dúfa, „že modlitba premení srdcia tých, čo šíria teror, násilie a smrť, a tiež tých, čo vyrábajú a predávajú zbrane“.

František, ktorý sa počas svojho pontifikátu snaží o vylepšenie vzťahov s nekatolíckymi kresťanskými cirkvami, má naplánovanú návštevu Egypta na konci mesiaca. Udalosti v kostoloch ukázali, že egyptské bezpečnostné zložky majú problém s ich ochranou, čo len zvyšuje napätie pred pápežovou cestou do krajiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie