Denník N

Herne v Bratislave začnú miznúť veľmi pomaly, do leta ich zatvoria len pár (+mapa hazardu)

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Do konca roka 2017 vypršia licencie na 454 automatov, ktoré udelil magistrát hlavného mesta väčšinou majiteľom krčiem. V priebehu najbližších dvoch rokov postupne skončia aj desiatky herní.

Keď dnes kráčate do historického centra Bratislavy v smere od Račianskeho či Trnavského mýta, iba ťažko sa vyhnete herniam. Časť Starého Mesta, kde je niekoľko herní tesne pri sebe, sme si vybrali na ukážku, ako sa postupne hlavné mesto očistí od hazardu.

Na Dunajskej ulici, iba kúsok od Kamenného námestia, je herňa Rebuy Stars, hneď oproti herňa Galaxy. Prvá zatvorí najneskôr v septembri, druhá do konca roka. Automaty musia končiť aj o ulicu vyššie v podniku Mamut, zmiznú z Novopackej pivárne a aj z podnikov na Mickiewiczovej.

Na susednej Obchodnej ulici je herňa Go4games. Veľké sklenené výklady prelepené tak, aby dovnútra nebolo vidno. Cez noc sú to často posledné otvorené podniky, kde sa dá napiť, ale najmä minúť peniaze.

Zbehnete dole k Námestiu SNP s ďalšou pobočkou Go4games, jednej z najväčších sietí herní u nás. Obe smú fungovať až do začiatku leta 2018. Iba pár krokov cez cestu, oproti v Manderláku, je herňa spoločnosti Epermiso. Tá skončí koncom roka 2018. To je zároveň termín, keď by po zákaze hazardu v Bratislave mali zatvoriť všetky herne.

To je len výsek mesta a ukážka, ako veľmi sa rozšíril hazard v centre Bratislavy.

Herne budú končiť postupne

Do konca tohto roka vypršia všetky licencie, ktoré štyridsiatim prevádzkovateľom vydal magistrát. Ten rozhoduje iba o povoleniach pre konkrétnych prevádzkovateľov s maximálne dvomi výhernými prístrojmi a nie pre herne.

Ivor Švihran nakreslil mapu hazardu: kocky sú herne, eurá nebankovky a domčeky záložne

Naraz tak koncom decembra skončí 176 prevádzok s povolením od magistrátu. V nich mohlo byť až 454 výherných prístrojov, no v skutočnosti ich je pravdepodobne menej – nie každá licencia musí byť aktívna.

Podľa odhadov radnice je v meste približne 285 prevádzok s nejakým druhom hazardu. Zhruba v polovici z nich nie sú viac ako dva automaty; tak to vyzerá väčšinou v krčmách.

Hazard postupne skončí všade s výnimkou veľkého Banco Casina v hoteli Crown Plaza, ktorému licencia vyprší až ku sklonku roka 2021.

Povolenia od štátu budú zanikať v priebehu najbližších dvoch rokov. Zanikanie herní bude iba postupné: v máji a v júni spolu skončí len päť herní. Do konca roka potom budú musieť zatvoriť ďalší desiati prevádzkovatelia hazardu.

Veľká sieť herní Go4games (12 herní) má končiť v polovici júna 2018. Ďalšie potom do konca budúceho roka.

Zástupcovia herní chystajú žalobu

V skratke: veľká časť automatov v krčmách a niekoľko herní by mali zmiznúť už tento rok a zvyšné v priebehu budúceho.

No v skutočnosti to tak nemusí byť. Prevádzkovatelia herní si teoreticky mohli zrušiť staré licencie od ministerstva financií a obnoviť nové na ďalšie dva roky. Herne by tak úplne skončili až v roku 2019. Ministerstvo financií hovorí, že to zákon nerieši, no zoznam z februára 2017, z ktorého sme vychádzali, je podľa ministerstva aktuálny.

Nie je však ani jasné, či plošný zákaz hazardu, ako ho schválili mestskí poslanci, zostane platný. Zastupiteľstvo ho na základe petície, ktorú podpísalo 136-tisíc obyvateľov, schválilo koncom marca až na druhý pokus – pri prvom hlasovaní chýbal na zákaz jeden hlas.

Magistrát a primátor Ivo Nesrovnal tvrdia, že opakované hlasovanie bolo v poriadku. Odvolávajú sa na analýzy právnikov a rokovací poriadok, ktorý hovorí, že o rovnakom materiáli je možné hlasovať na dvoch po sebe idúcich rokovaniach. Ide však iba o predbežný výklad a ani názory právnikov nie sú jednotné. Definitívne tak rozhodne pravdepodobne až súd.

Zástupcovia herní sa ešte pred opakovaným hlasovaním vyhrážali mestu žalobou. Asociácia zábavy a hier pred schválením zákazu avizovala, že bude protestovať; na súde chce napríklad namietať proti tomu, že o petícii hlasovali poslanci dvakrát.

Prekáža jej aj to, že sa zmenil zákon a pre hazardné hry platia nové pravidlá – zákaz by teda bol retroaktívny. „Keď zistili, že nemajú dostatok podpisov, tlačili na vládu, aby znížila kvórum,“ hovorila pred hlasovaním Dominika Lukáčová, hovorkyňa asociácie.

Poslanci pri prvom hlasovaní odmietli absolútny zákaz, v druhom návrh prešiel. „Primátor si ako záväzný výsledok vybral hlasovanie, ktoré dopadlo podľa jeho predstáv. Našťastie, žijeme v právnom štáte a veríme, že súdy uznajú, že tento jeho postup nemá s demokraciou nič spoločné,“ povedala Lukáčová.

,„Čo majú robiť? Celý čas sa vyhrážali, budú sa vyhrážať ďalej,“ reagoval na hrozbu súdom primátor po schválení zákazu.

Hovorkyňa hazardu Lukáčová po vyše týždni od hlasovania hovorí, že sa ku konkrétnym krokom zatiaľ nebudú vyjadrovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hazard v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie