Denník N

Ľudia v exekúcii majú bežne dlh aj 30-tisíc eur a na krku aj viacerých vymáhačov

Skončia ľudia v exekúciách na ulici, alebo im niekto pomôže? Ilustračné foto – TASR
Skončia ľudia v exekúciách na ulici, alebo im niekto pomôže? Ilustračné foto – TASR

Na Slovensku sa začína s možnosťou osobného bankrotu. Najviac zraniteľné skupiny však zrejme nebudú o to žiadať. Ak sa aj zapoja, treba s nimi pracovať aj po oddlžení.

Chudobní ľudia zaťažení exekúciami majú novú nádej. Aj na Slovensku môže človek vyhlásiť bankrot – osobný bankrot ho pomôže oddlžiť a začať nanovo.

Za prvý mesiac možnosti ľahšie požiadať o osobný bankrot sa na centrum právnej pomoci obrátilo vyše 8600 klientov. Z nich už je jasné, že 530 žiada o konkurz a 28 si zvolilo cestu splátkového kalendára, hovorila riaditeľka CPP Eva Kováčechová na seminári Ako sa neutopiť v dlhoch, ktorý zorganizovala europoslankyňa Jana Žitňanská (Nova).

Štandardný dlh žiadateľov je 20- až 30-tisíc eur. V centre sa však stretli aj s dlhom 400-tisíc eur, či až 700-tisíc eur. Ako sa mylne môžu ľudia domnievať, nešlo o biele kone, ale skôr o neúspešných podnikateľov.

Prvé skúsenosti s osobným bankrotom

  • agendu vybavuje od 1. marca centrum právnej pomoci;
  • žiadne iné subjekty s podaním žiadosti na súd ľuďom nepomôžu, ak to tvrdia, zavádzajú;
  • za mesiac sa obrátilo na centrum právnej pomoci 8665 klientov;
  • o konkurz požiadalo 530 ľudí, o splátkový kalendár 28;
  • na súdoch je viac ako 3 milióny exekúcií, ročne pribúda zhruba 600-tisíc nových.

Aj rodiny s chorým príbuzným či osamelí rodičia

Presnú štatistiku klientov, ktorí žiadajú o osobný bankrot, centrum nemá. Sú však medzi nimi okrem uvedených podnikateľov aj rodiny, ktoré prešli nejakou traumou, napríklad závažným ochorením niektorého z členov rodiny, pre ktoré sa zadlžili. Sú to však aj dôchodcovia, osamelí rodičia a nezamestnaní. A aj bezdomovci. Tí sa však hlásia zatiaľ len vo veľkých mestách.

A toto je práve skupina ľudí, na ktorú sa zabúda. Oni a ľudia s nízkym intelektom, hovorí exekútor Martin Píry, ktorý zároveň spolupracuje s občianskym združením Dobrý pastier. „Je fiktívna predstava, že títo ľudia prídu sami do centra a predložia všetky podklady k osobnému bankrotu,“ hovorí.

Bez precízneho spracovania žiadosti na súd pritom hrozí, že osobný bankrot bude zamietnutý a pre žiadateľa to bude znamenať stop na ďalších desať rokov. Presne po toľkých by v prípade prvého neúspechu mohol opakovane poslať žiadosť na súd.

Aj 50 exekúcií

Píry vysvetľuje, že pre túto skupinu ľudí je problematické dať dokopy vôbec len to, komu všetkému dlžia a aké všetky záväzky podpísali. „A navyše sa aj hanbia o tom hovoriť,“ dodal.

Pritom nie je výnimkou, že niektorí klienti Dobrého pastiera majú na krku aj 50 exekúcií. Štatistika o tom, aké percento zaberajú títo ľudia zo súčasných exekúcií, ktorých je na súdoch viac ako tri milióny, však neexistuje. Píry odhaduje, že je to určité vysoké percento. A to najmä preto, že často verejné inštitúcie, ako sociálna či zdravotné poisťovne, vymáhajú aj veľmi malé čiastky.

Lepšiu predstavu nám môžu dať čísla z Českej republiky. Tam má veľká väčšina takto zadlžených ľudí na krku štyri a viac exekúcií. Ide až o 85 percent ľudí v exekúcii.

exekucie

Kováčechová si uvedomuje, že je problém dostať túto problémovú skupinu k nim do centra. Zasiahnuť by však mohol úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

V súčasnosti pomáhajú mimovládne a charitatívne organizácie, no tie by mali plniť len podpornú aktivitu. „Základ musí vychádzať zo štátu. Úrady práce majú sieť po celom Slovensku, ony by mali robiť s touto zraniteľnou skupinou ľudí,“ dodáva Kováčechová.

Čo bude s nimi ďalej?

Samotná šéfka centra sa na seminári o zadlžení pýtala, čo sa však bude diať s týmito ľuďmi potom, keď ich oddlžíme. Finančná gramotnosť na Slovensku je vo všeobecnosti veľmi nízka a toto je skupina, ktorá zaostáva ešte viac. Skupina ľudí, ktorí prejdú osobným bankrotom, využije šancu začať odznova. „No bude tam časť ľudí, ktorí bez pomoci do dlhov padnú opäť a o desať rokov budú tam, kde dnes,“ vysvetľuje Kováčechová.

Exekútor Píry aj Peter Hodál z advokátskej kancelárie White&Case vidia riešenie. Je dôležité, aby dodávatelia energií, vodári či mobilní operátori nahlasovali, ak nejaká rodina nezaplatí dva mesiace za faktúry. Informáciu o tom by mal dostať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý by sa začal zaujímať, prečo takáto situácia nastala. Či náhodou rodina nepotrebuje poradiť, či jej netreba vybaviť splátkový kalendár.

„Táto prevencia sa u nás vôbec nerieši,“ hovorí Píry. A Hodál dodáva, že problém je to preto, lebo aj zahraničné štatistiky dokazujú, že aj v štátoch, kde existuje nejaké finančné poradenstvo, ľudia začínajú žiadať o pomoc aj po vyše roku od zadlženia.

Okrem takejto aktívnej pomoci je nevyhnutné aj vzdelávať ľudí o tom, ako treba narábať s peniazmi, hospodáriť, sporiť. Zvyšovať finančnú gramotnosť.

Ďalším problémom je aj obmedzenie reklamy na pôžičky a úvery. Ak už teda sú, mali by podľa Píryho obsahovať aj jasnú informáciu o tom, že pôžička môže človeka priviesť k exekútorovi. „Žiaľ, sú medzi nami aj jednoduchší ľudia a nie každý si toto riziko uvedomí,“ vraví.

Situácia v Českej republike

graf-exekucie-cr-ako-dlho
  • 4,5 milióna exekúcií pripadá na 834-tisíc zadlžených ľudí;
  • každý 11. človek nad 15 rokov je v exekúcii;
  • polovica všetkých exekúcií je pre dlhy do 370 eur;
  • priemerný dlh je 2500 eur;
  • polovica dlžníkov má viac ako 4 exekúcie;
  • priemerne majú Česi na krku 5,3 exekúcie.

Bez vzdelávania to nepôjde ani podľa Kováčechovej. Veď mnohé zo súčasných dlhov vo výške 20-tisíc až 30-tisíc eur boli na začiatku nevinnými malými pôžičkami. Narástli však v dôsledku úrokov a rôznych poplatkov.

Problémom je, že títo zadlžení ľudia si svoj problém dlho neuvedomujú. A to ani vtedy, keď im príde výzva na zaplatenie od exekútora. „Jednoducho fungujú tak, že čo nevidím, neexistuje a list hodia do koša,“ hovorí Kováčechová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie