Denník N

Protikorupčný pochod? Toto sme v roku 1989 chceli, hovorí Kaliňák (anketa)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V utorok sa o 17:00 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave uskutoční Veľký protikorupčný pochod a hlavnou požiadavkou organizátorov je odstúpenie ministra vnútra z funkcie. Čo na pochod a boj s korupciou hovoria ústavní činitelia, Kaliňák alebo policajný prezident?

Veľký protikorupčný pochod na Facebooku

Béla Bugár, predseda Mosta-Hídu:

Ako koaličná strana vnímame pozitívne záujem mladých ľudí, v tomto prípade stredoškolákov, o veci verejné a celkové dianie v spoločnosti. Myslíme si, že načrtnutý problém nevyrieši ulica, ale správne nastavené  systémové opatrenia. Strana Most-Híd ponúkla protischránkový zákon z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorý sa vzťahuje na všetky verejné zdroje. Za rovnako dôležité považujeme zavedenie protikorupčnej doložky pri návrhoch zákonov a nastavenie nových pravidiel výberu a vymenovania policajného prezidenta. Zároveň sme presvedčení o tom, že je dôležité, aby každý občan na svojom mieste – študent, podnikateľ, pacient, lekár, štátny úradník – prispieval svojím osobným konaním k potlačeniu tohto neduhu v našej spoločnosti, lebo len tak sa dá dosiahnuť skutočná zmena.

Richard Sulík, predseda SaS:

Pochod hodnotím pozitívne a rád sa na ňom zúčastním. Každá aktivita mladých ľudí, ktorí vidia nespravodlivosť a možnosť niečo zmeniť, je skvelá. Dôvodov na usporiadanie sa naprieč celou spoločnosťou nájde veľa. Predstavitelia štátu o boji s korupciou len rozprávajú. Požiadavky študentov sú legitímne.

Igor Matovič, líder OĽaNO:

Veľmi im držím palce, ale sám na pochod zrejme neprídem, aby som nedal zámienku skorumpovanému Ficovi, Kaliňákovi, Dankovi a spol. študentov akokoľvek diskreditovať. To, že sa do organizácie pustili študenti a veľmi mladí, je chvályhodné. Konečne. Miera skorumpovanosti Slovenska je taká vysoká, že to je dôvod nielen na jednu demonštráciu, ale rovno revolúciu, ktorá verím, že čoskoro príde. Podľa toho, ako Fico rečnil v Paríži, sme špička v boji proti korupcii a on hlavný protagonista tohto boja. V skutočnosti v EÚ neexistuje krajina s takým skorumpovaným premiérom a ministrom vnútra. Požiadavky sú trefné, len ma mrzí, že z nich vypustili odstúpenie Ficovho kamaráta Čižnára.

Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec:

Na pochod pôjdem, vnímam ho veľmi pozitívne. Konkrétne a zmysluplné požiadavky dávajú možnosť skutočného tlaku na zmenu. Najdôležitejšie však bude, či ten tlak dokážu udržať, lebo po jednej demonštrácii sa nesplnia.

Video: Herečka Kristína Farkašová: Uvidíme sa na pochode, zoberte celú rodinu, susedov

Ivetta Macejková, predsedníčka Ústavného súdu:

V súčasnosti na Ústavnom súde Slovenskej republiky prebieha konanie sp. zn. Rvp 622/2017 týkajúce sa zrušenia tzv. Mečiarových amnestií, Ústavný súd  si uvedomuje spoločenský význam a citlivosť danej veci, a preto v súlade s požiadavkou nestrannosti a nezávislosti bude v komunikácii s verejnosťou a médiami aj v tomto konkrétnom prípade zachovávať potrebnú mieru zdržanlivosti.

Jaromír Čižnár, generálny prokurátor (odpovedala hovorkyňa):

K téme korupcie sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyjadril na nedávnej konferencii, na ktorej sa zúčastnili aj zástupcovia vášho média. Generálny prokurátor sa nebude vyjadrovať k protikorupčnému pochodu.

Tibor Gašpar, policajný prezident (odpovedalo tlačové oddelenie):

Prezident Policajného zboru sa v minulosti nevyjadroval k verejným zhromaždeniam a najmä k témam, ktoré sa týkali verejných zhromaždení. Vyjadril sa len v prípadoch, keď v minulosti s verejným zhromaždením hrozilo narušenie verejného poriadku. Preto sa k uvedenému verejnému zhromaždeniu nebude vyjadrovať.

Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu:

Je veľmi pozitívne, ak sa študenti zaujímajú o veci verejné, pretože v budúcnosti budú o tejto krajine rozhodovať oni. Pochodom sa primárne korupcia neodstráni. Najdôležitejšie je spoločenské povedomie o tom, že brať úplatok či nelegálnu províziu je nemorálne a trestné. Pochod proti korupcii je len prejavom určitého názoru. Podstatné je, aby sa mladí ľudia nenechali zneužiť na politické ciele určitých skupín. V tomto kontexte si musíme uvedomiť, že korupcia je obrovským problémom nielen na Slovensku. Boj proti korupcii je beh na dlhé trate, lebo korupciu možno ťažko odhaliť. Tí korupčníci si vždy nájdu svoju cestičku ako obísť systém. Osobne som za snahu za zlepšenie vymožiteľnosti práva, morálnejšiu spoločnosť a lepšie vzdelanie.

Video: Spoluorganizátor pochodu Adam Červeň: Korupcia mi prekáža

Robert Fico, premiér:

Neodpovedal.

Andrej Danko, predseda parlamentu:

Neodpovedal.

Andrej Kiska, prezident:

Neodpovedal.

Robert Kaliňák, minister vnútra za Smer:

To sme chceli v roku 1989, aby sme mali slobodu prejavu a aby niekto mohol povedať iný názor, ako mám ja. Keby sme mali mať všetci rovnaký názor, tak by sme sa mohli presťahovať do Pchjongjangu. To, že má niekto iný názor, je dôkazom fungujúcej demokracie. Našou úlohou bude zabezpečiť, aby nikto pochod nenarušil, aby nedošlo k provokáciám, aby mohli pokojne prejaviť svoj názor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie