Denník N

Koľko policajtov treba na výmenu žiarovky?

Sedem mesiacov, šesť policajtov, jeden minister.

Od blogu Natálie Blahovej prešlo 7, slovom sedem mesiacov. Ani toľko nestačí na vyšetrenie 1, slovom jedného… pohlavného zneužitia. Presnejšie povedané, maximálne štyroch trestných oznámení.

Prečo si nemáme myslieť, že sa na Slovensku opäť raz niečo nevyšetrí, nikto nebude obvinený ani pred súd sa nepostaví a očividné fakty nepôjdu do stratena?

Lebo už pár dní po prvých informáciách vznikol špeciálny policajný tím, zložený z dvoch vyšetrovateľov a štyroch operatívcov, a doteraz nepriniesol ani čiastkový výsledok. Treba na toto Sherlocka? Sex „na rozlúčku“ bol? Bol. Vieme, kto s kým? Vieme. Obstojí výhovorka o poskakovaní okolo zvyčajnej hranice pätnásť rokov? Neobstojí, lebo hranica je v tomto prípade osemnásť.

Čo robí policajný tím v počte, ktorý by už stačil aj na dve žiarovky, s touto zapeklitou situáciou celých sedem mesiacov? Počas dlhej a smutnej parlamentnej noci zaznelo, že sa má vypočuť zhruba stovka svedkov.

Zdá sa, že niekto tu už veľmi nemiestne vtipkuje. Ten niekto dostal fantastický nápad: Richter, inak brilantný právnik, bude vytrvalo operovať trestným zákonom namiesto tristopäťky, ktorá ho má zaujímať (zákon o sociálnoprávnej ochrane). Čo na tom, že akreditácia má úplne iné zákonné mantinely? A polícia, ba priam jej výkladná skriňa NAKA, si dá prípad ako prioritu na ďalšiu päťročnicu. Keby tam totiž nebolo nič, bolo by treba napísať zamietnutie a nejako ho odôvodniť. Proti tomu by sa poškodení mohli odvolať a inak otravovať.

Najgeniálnejšie sa teda javí nechať jeden z najkomplikovanejších prípadov slovenskej kriminalistiky, aby chytal pleseň hoci aj do konca volebného obdobia. Richter si bude spokojne čakať na výsledky trestného konania a Čistý deň ešte spokojnejšie užívať svoju beztrestnosť, teraz už porovnateľnú s Bašternákom. Čistý deň, ktorý sa nezabudol po neodvolaní ministra vyškierať na Facebooku poslankyni Blahovej na takej úbohej úrovni, že v tom konkuruje aj Ficovým „babským rečiam“.

Policajti to majú skrátka ťažké, keď je niekto pod ochranou. To nie je ako zmlátiť človeka v ilegálnej cele.

V jednej z amerických verzií vtipu o žiarovke treba na jej výmenu „štyridsať právnikov“. Prečo? Lebo „contract is contract“ (zmluva je zmluva). To sa nám iste len zdá, že aj tu sa niekto s niekým dohodol.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie