Denník N

Rodina na prvom mieste. Nacionalisti okolo Bannona strácajú vplyv v Trumpovej vláde v prospech jeho zaťa

Aj Sýria ukázala, že nacionalisti ako Steve Bannon strácajú silu pri ovplyvňovaní amerického prezidenta.

Na arabských sociálnych médiách dostal Donald Trump po útoku na sýrsku základňu novú prezývku – Abu Ivanka al-Amriki. Teda otec Ivanky Američan. Mnohí ocenili jeho krok odpovedať na chemický útok, ktorý podľa Američanov spáchal Asad.

Dcéra Ivanka sa však pri Sýrii spomína aj z iného dôvodu. Práve ona podľa britských médií, ktoré sa odvolávali na diplomatické depeše, presvedčila otca, aby zasiahol.

„Súčasná doba si vyžaduje ťažké rozhodnutia. Som hrdá na otca, ktorý odmietol akceptovať tieto hrozné zločiny proti ľudskosti,“ napísala na Twitteri po útoku.

Veľavravná fotka

Nejde však iba o dcéru. Prvý americký útok na sýrskeho prezidenta Bašara Asada od začiatku vojny potvrdil to, čo sa v amerických médiách šepká už dlhšie. Vplyv nacionalistického, populistického a alternatívno-pravicového (alt-right) krídla v Trumpovej vláde klesá. Ľudia okolo šéfporadcu Steva Bannona, ktorí stáli za zákazom imigrantov, sa na bombardovanie Sýrie s nesúhlasom pozerali iba z diaľky.

A to nie je iba metafora. Ukazuje to aj fotografia Trumpa a jeho ľudí počas ostreľovania sýrskej základne, ktorú zverejnil Biely dom. Je na nej vidieť, že Steve Bannon, hlavný autor tvrdých prejavov Steve Miller a intelektuál alternatívnej pravice (napísal napríklad, že diverzita je naša slabosť a islam je militantná viera) Michael Anton sedia vzadu pri stene.

Naopak, jastrabi alebo probiznis republikáni na čele s Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom, sú v popredí.

trump-web

Tieto dve skupiny momentálne súperia o vplyv v Trumpovej vláde. Americké médiá to nazývajú bojom medzi „demokratmi“ a „nacionalistami“. Momentálne to vyzerá, že nacionalisti v boji o Trumpovu priazeň prehrávajú.

Prvé týždne v úrade to bolo presne naopak. Trump najviac počúval rady Steva Bannona a ľudí z jeho okruhu, ktorí mu pomohli vyhrať voľby. Tí trvali na tom, že Trump musí splniť svoje populistické (hoci podľa mnohých škodlivé) predvolebné sľuby.

A tak po veľmi útočnej inauguračnej reči (napísanej Millerom) presadili zákaz vstupu ľudí z rôznych moslimských krajín do USA či otvorili dohody o voľnom obchode NAFTA s Mexikom. Bannona dokonca Trump nečakane dosadil za stáleho člena Národnej bezpečnostnej rady, čo je orgán, ktorý rieši práve podobné krízy, ako bola tá sýrska.

V posledných týždňoch sa to zmenilo. Minulý týždeň Bannon o tento post prišiel. A hoci sa to snažil Biely dom zľahčovať, že Bannonov vplyv neklesá, zrejme opak je pravdou.

Podľa zdrojov Politica Bannon dokonca zvažoval, že podá demisiu. Napokon ho presvedčila zostať vo vláde ako šéfporadca (čo je funkcia, ktorú Trump vymyslel) donorka republikánov Rebekah Mercerová.

Tá sa angažovala na alternatívno-pravicovom portáli Breitbart, ktorý Bannon riadil. Jej otec tiež vlastní spoločnosť Cambridge Analytica, ktorá robila v kampani pre Trumpa užívateľské analýzy na Facebooku, a teraz tvrdí, že mu pomohla vyhrať voľby.

Zaťov vplyv

Na úkor Bannona má stále väčší vplyv Trumpov zať, manžel prezidentovej dcéry Ivanky, Jared Kushner. Tomu prezident rozšíril portfólio oblastí, ktoré má v Bielom dome na starosti. Pod palec dostal vzťahy s Čínou, Kanadou, Mexikom, mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu či vedie Kanceláriu pre americkú inováciu. Svoju vlastnú kanceláriu má v Bielom dome už aj dcéra Ivanka.

Televízia CNN nazvala Kushnera „ministrom pre všetko“. Niektorí sa už sťažovali, že sa pletie do právomocí iných ministerstiev, hoci ako 36-ročný nemá dostatočné skúsenosti.

Kushner má málo pochopenia pre boj proti imigrantom či obchodným dohodám, ktoré presadzujú nacionalisti. Kushner má blízko k Wall Street a obchodnému krídlu Republikánskej strany. Jedným z dôvodov, prečo sa Trump priklonil na stranu svojho zaťa, sú, ako to často býva v podobných sporoch, rodinné väzby. Nemusí však ísť len o to.

Populistická politika, ktorú presadzoval Trump zo začiatku, veľa výsledkov nepriniesla. Oba zákazy imigrácie ľudí z niektorých moslimských krajín zastavili americké súdy. V kongrese sa fiaskom skončila aj snaha prezidenta nahradiť Obamovu zdravotnícku reformu.

Práve po nej podľa zdrojov médií začal Trump viac počúvať tábor svojho zaťa. Trumpovi tiež sa údajne nepáčilo, keď médiá hovorili o Bannonovi ako de facto americkom prezidentovi.

V posledných týždňoch hodila nová vláda v mnohom spiatočku. Ako napísal Newyorker, vláda síce otvorila zmluvu NAFTA s Mexikom, ale momentálne sa snaží iba o kozmetické zmeny. Trump takisto vyšiel viac v ústrety Číne. V kampani pritom hrozil, že ju nazve menovým manipulátorom, a volal s líderkou Taiwanu, čo bol krok, ktorý americký prezident nespravil desaťročia (Amerika oficiálne nezávislosť Taiwanu neuznáva).

Posledné týždne však z týchto agresívnych pozícií ustupuje, čo ukázalo aj stretnutie s čínskym prezidentom, ktoré prebehlo v čase ostreľovania Sýrie. Jared Kushner má k Číne blízko. Jeho päťročná dcéra sa učí po čínsky, počas návštevy spievala a recitovala čínske pesničky pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho manželku.

V minulosti v pohode

Bannon a Kushner teda predstavujú dva svety, ktoré súperia nielen o Trumpovu priazeň, ale aj o to, ako bude vyzerať politika americkej vlády. Ako ukázala sýrska kríza, výsledok má vplyv na celý svet. Bannon bol proti intervencii, pretože tvrdil, že „tam nepatríme“.

V minulosti pritom dvaja z najbližších Trumpových poradcov také konflikty nemali. „Počas kampane a prechodného obdobia mali vzťah skoro ako strýko a synovec,“ povedal pre New York Magazine jeden z blízkych ľudí Bannona. V posledných týždňoch to však prešlo aj do osobnej roviny.

„Nevidím priestor na kompromis, pretože si demokrat,“ povedal podľa New York Times údajne Bannon zaťovi. Kushner v minulosti finančne podporil demokratov. V piatok Trump zorganizoval stretnutie, v ktorom si mali prediskutovať posledné rozpory. „Musíme to vyriešiť,“ povedal údajne Trump.

Po stretnutí zdroje z Bieleho domu povedali, že „zakopali vojnovú sekeru“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie