Denník N

Cuper už budúcich právnikov učiť nebude, nepredĺžia mu zmluvu

Foto – TASR
Foto – TASR

Ján Cuper kandidoval za HZDS aj Kotlebu a povedal, že smrť Róberta Remiáša nebola vražda. Dekan právnickej fakulty oznámil, že mu zmluvu nepredĺži.

Od septembra už Ján Cuper nebude učiť na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, dekan Eduard Burda mu totiž nepredĺži pracovnú zmluvu. V pondelok o tom dekan informoval študentskú časť akademického senátu, tí to zverejnili na Facebooku.

Súčasnú zmluvu má Cuper do konca augusta tohto roku.

Cuper má 70 rokov. Je bývalým poslancom HZDS a kandidoval aj za fašistickú stranu Mariana Kotlebu.

V minulosti obhajoval Ivana Lexu. Známy je aj autonehodou, po ktorej vedel sotva artikulovať, alebo výrokom, že ženy nevedia šoférovať.

Keď bola pred dvomi týždňami diskusia o Mečiarových amnestiách na Univerzite Komenského, pred študentmi povedal, že smrť Róberta Remiáša nebola vražda. Vyhlásil, že Remiáš „si ublížil sám svojou neopatrnosťou“, a dodal aj to, že korunný svedok únosu Oskar Fegyveres bol kúpený za milión šilingov.

Ján Cuper na diskusii o amnestiách pred študentmi Právnickej fakulty UK v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ján Cuper na diskusii o amnestiách pred študentmi Právnickej fakulty UK v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kritizoval to aj dekan Burda. „Je smutnou pravdou, že sme mali problém získať do diskusie ľudí, ktorí by prezentovali svoj právny názor proti zrušeniu amnestií verejne, pretože sa báli sociálnej smrti zo strany médií. Preto vo všeobecnosti docent Cuper dodal tejto diskusii pluralitný charakter. Časť jeho vystúpenia bola odpoveďou na priamu výzvu študenta, aby sa vyjadril práve k tejto otázke. Osobne som predmetné vyšetrovacie spisy, ani ich časti, nečítal. Neupieram docentovi Cuperovi právo na jeho názor, osobne však považujem jeho vyjadrenie v predmetnej časti za nezmysel. V diskusii zazneli vystúpenia, ktoré jeho tvrdenia vyvracali,“ povedal vtedy dekan. 

Cuperovi pritom  ešte vlani v októbri udelil dekan pamätnú medailu. Spolu s Cuperom ju dostal napríklad aj komunistický premiér Peter Colotka.

„On je problematickejší. A to najmä vzhľadom na kandidatúru za Kotlebovu stranu, ktorú osobne považujem za extrémistickú. Musel som to vysvetľovať verejnosti aj študentom a musím povedať, že keď sme rozhodovali o týchto medailách, tak jeho meno som zvažoval ako posledné. Mal som s ním niekoľko rozhovorov,“ povedal vtedy o ocenenom Cuperovi dekan Burda.

Rozprával sa s ním aj o kandidatúre za kotlebovcov. „Napríklad sme na môj popud na našom internete publikovali v čase, keď to bolo aktuálne, jeho dištancovanie sa od niektorých názorov, ktoré Kotlebova strana prezentovala. Pokiaľ viem, tak v ďalšej svojej kariére s nimi už nemieni spolupracovať. Vysvetľoval mi aj svoje dôvody, prečo za nich kandidoval, a tie určite neboli extrémistické. Nebolo by však férové ich prezrádzať. Po tom, čo mi prisľúbil, že s nimi nebude kooperovať, sme sa dohodli, že bude pokračovať v spolupráci na fakulte. Zároveň prisľúbil, že zvýši svoju vedeckú činnosť a zlepší svoje prednášky,“ povedal vlani v októbri Burda.

Na Cupera sa podľa neho vraj sťažovali aj študenti. „Na katedre teórie štátu a práva máme len jedného docenta právnika. A fakt je taký, že keď treba vypomôcť iným katedrám, on je ten, ktorý nikdy nepovie nie. To bol ten dôvod, prečo som mu ocenenie udelil. Striktne som to však oddeľoval od jeho pôsobenia v politike,“ povedal dekan vlani.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie