Denník N

Slovenské poučenia z maďarského vývoja

Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Foto - AP
Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Foto – AP

Pri Ficovi aj Orbánovi stále platí, že niekto musí vyhrať voľby a zostaviť vládu. Protesty nestačia.

Nedeľňajšej demonštrácie za záchranu Stredoeurópskej univerzity sa v Budapešti sa zúčastnilo 70 – až 80-tisíc ľudí. Napriek tomu je predčasné tvrdiť, že protesty ukončia vládu najdiktátorskejšieho režimu v Európskej únii. Dôvodov je viac a sú veľmi poučné i pre Slovensko. Aj keď tu situácia zďaleka nie je taká zlá.

Bol to najväčší protest proti nejakému kroku Viktora Orbána od roku 2014, keď chcel zdaniť internet. Podobne ako vtedy sa búrili najmä mladí a to dokáže režim mimoriadne vystrašiť. Pri dani z internetu Orbán ustúpil a odvtedy sa ju neodvážil znovu vytiahnuť ani v zmenenej forme. To sa mu nestáva často. V krátkom čase je to navyše druhý raz, keď proti sebe postavil takú masu ľudí. A pred odporom proti ním presadzovanej olympiáde Orbán tiež zdupkal.

Nie je však jasné, koľko ľudí v nedeľu a v minulosti protestovalo proti Orbánovej politike ako celku a koľkým prekážal len konkrétny čin veľkého vodcu. Inak povedané, koľkí si myslia, že teraz to Orbán prehnal, ale inak je celkom v poriadku, alebo im aspoň neprekáža natoľko, aby vo voľbách hlasovali proti nemu.

Aj teraz sú masové protesty záležitosťou liberálnejšieho hlavného mesta. A ak by sa všetci zhodli na tom, že Orbán musí ísť, ani za nič sa nedohodnú na tom, kým ho nahradiť. Má to, samozrejme, byť demokratická, menej skorumpovaná a arogantná vláda, ale kde ju vziať?

Hlavným problémom je, že Orbána podobne ako Fica môže pri moci vystriedať len vláda, ktorá vzíde z demokratických volieb, bude mať stabilnú parlamentnú väčšinu a to znamená, že ju vytvoria politické strany – tie súčasné alebo nové. Prípadné nové strany však budú musieť spolupracovať aspoň s časťou starých, inak vládu nezostavia.

Všetci úspešní maďarskí organizátori protestov však tvrdia, že so súčasnými opozičnými stranami nechcú spolupracovať – hádžu ich do jedného vreca s vládnym Fideszom. Možno to pochopiť, opozícia v Maďarsku je rovnaká katastrofa ako u nás. Nové strany sa však obvykle tiež rýchlo strápnia a prídu o dôveru voličov – nedokážu napríklad ukázať žiadny realizovateľný program. Tým vzniká začarovaný kruh, ktorý môže Orbána držať pri moci ešte veľmi dlho.

Jedným z poučení je, že demonštrácie a verejná mienka nestačia. Dosiahnu čiastkový úspech, ako v prípade mečiarových amnestií, potom však vyšumia dostratena. Bez politických strán, ktoré vyhrajú voľby, zostavia novú vládu a presadia zmenu, to jednoducho nejde. Treba pracovať aj na tom, aby sme tu mali dostatočne dôveryhodné demokratické opozičné strany.

Je jedno, či preto treba založiť nové alebo zmeniť tie súčasné, aby boli dosť silné. Je nutné pochopiť, že bez strán to nepôjde, rovnako ako to nepôjde so súčasnými stranami, ak ich nedotlačíme k tomu, aby sa zmenili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Stredoeurópska univerzita

Komentáre

Teraz najčítanejšie