Denník N

Prezident Kiska a jeho manželka Martina čakajú tretie dieťa

Zdroj: facebook.com/AndrejKiska/
Zdroj: facebook.com/AndrejKiska/

Prvá dáma Martina Kisková je v šiestom mesiaci tehotenstva, príchod potomka je u úradujúceho prezidenta na Slovensku novinkou.

Prezidentský pár čaká dieťa. Kiskovci to potvrdili na Facebooku. Manželka Martina je v šiestom mesiaci tehotenstva. Pár čaká tretie dieťa, 54-ročný Andrej Kiska má aj dve dospelé deti z prvého manželstva – dcéru Natáliu a syna Andreja.

S Martinou Kiskovou (41) má prezident syna Viktora (2009) a dcéru Veroniku (2005). Prezident má aj vnučku Miu, ktorá je dcérou syna Andreja.

Andrej Kiska s vnučkou Miou. Foto Facebook Andreja Kisku
Andrej Kiska s vnučkou Miou. Foto – Facebook Andreja Kisku

V histórii samostatnej Slovenskej republiky sa ešte nestalo, že by prezident počas funkčného obdobia očakával príchod potomka. Dieťa sa počas úradovania doteraz nenarodilo ani premiérovi.

Andrej Kiska povedal, že už pozná pohlavie dieťaťa a s manželkou vybrali aj meno, zatiaľ však bližšie informácie zverejňovať nechcú. O ďalšom potomkovi podľa jeho vlastných slov hovorili dlhšie.

„S manželkou sme už dlhšie diskutovali o tom, že by sme radi mali ďalšie dieťa. Sme veľmi radi, že dnes sme mohli túto správu oznámiť. Najviac sa tešil náš malý syn Viktor, ktorý sa ma pýtal: Oci, už to môžem v škole povedať, že budem mať súrodenca? Povedal som mu: Áno, už môžeš, oddnes je táto správa verejná,“ uviedol prezident.

S manželkou sa snažil držať túto informáciu v tajnosti čím dlhšie, ale dohodli sa, že pred Veľkou nocou to zverejnia.

Kiskova rodina žije v Poprade a jeho manželka sa v úlohe prvej dámy za takmer tri roky objavila len pri mimoriadnych udalostiach. Naposledy sprevádzala prezidenta v októbri počas štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča. Prezidentovi, ktorý v Bratislave počas pracovného týždňa zostáva bez svojich najbližších, robila viackrát spoločnosť jeho staršia dcéra Natália. Sprevádzala ho napríklad minulý mesiac na premiére filmu Únos.

„Moja manželka spočiatku nebola nadšená mojou kandidatúrou. Máme malé deti, má obavu o stratu súkromia,“ napísal Kiska na Facebook pred prezidentskými voľbami vo februári 2014, keď zverejnil svoju prvú spoločnú fotografiu s manželkou. „No keď sme začínali s Dobrým anjelom, tak mi pomáhala a navštevovala so mnou rodiny bojujúce so zákernou chorobou. Takže ma pochopila a súhlas na kandidatúru som dostal. Ale s podmienkou, že ona sa bude venovať tomu, čo pokladá v živote za najdôležitejšie, našim deťom. A ja som za to na ňu hrdý,“ napísal ešte Kiska.

Zdroj: facebook.com/AndrejKiska/
Zdroj: facebook.com/AndrejKiska/

Po víťazstve Kisku vo voľbách to zopakovala aj Kisková. „Tu naozaj treba prihliadať na to, že naše deti sú malé a potrebujú naplno aspoň jedného z rodičov. Len pripomínam, že naozaj ide o neštandardnú situáciu, ani jeden z posledných slovenských či českých prezidentov obdobnú situáciu nemusel riešiť, keďže v čase výkonu funkcie už mali dospelé a samostatné deti,“ povedala Kisková v roku 2014 po zvolení jej manžela za prezidenta Novému Času.

Funkčné obdobie končí prezidentovi v roku 2019. Na otázky, či bude opäť kandidovať alebo či sa nechce v roku 2020 uchádzať o funkciu premiéra ako líder politickej strany, zatiaľ odpovedá vyhýbavo.

Piate dieťa môže mať na jeho rozhodovanie veľký vplyv.

Prezident Andrej Kiska s manželkou Martinou a synom Viktorom počas volieb do VÚC v roku 2014. Foto - Tasr
Prezident Andrej Kiska s manželkou Martinou a synom Viktorom počas volieb do VÚC v roku 2014. Foto – Tasr

„Už počas svojho pôsobenia v biznise alebo charite som vždy na otázku, aké sú moje dlhodobé plány, odpovedal, že často nevieme, čo bude o tri mesiace alebo o šesť. Je veľmi ťažké plánovať v takejto pozícii, veci sa veľmi rýchlo, dynamicky menia. Nikto z nás nevie, čo bude zajtra, o rok a o dva, ale som presvedčený, že mnohí vieme, ako by sme sa správali, pretože máme svoje hodnoty. Ja viem, že budem pomáhať ľuďom,“ povedal Kiska na to, či sa bude politicky ďalej angažovať, v rozhovore pre Denník N v decembri 2015.

Kiska sa od nástupu do Prezidentského paláca vracal za rodinou na víkendy koncom týždňa. Na presun domov využíval vládny špeciál. Tvrdí, že mu to po zvolení odporučil minister vnútra Robert Kaliňák. Ten nedávno v parlamente vyčíslil Kiskove lety na takmer milión eur a vládna koalícia hlavu štátu vyzvala, aby už domov nelietal. Minister vnútra tiež povedal, že Kiskovi odporučil špeciál iba na služobné lety.

Kiska nazval Kaliňáka klamárom a vyzval ho na odchod. „Tak ako ja rešpektujem žiadosť ministra vnútra, bol by som veľmi rád, keby aj minister vnútra rešpektoval moje žiadosti.“

Prezident tiež povedal, že bude rešpektovať odporúčanie ministra, aby nelietal. Minulý týždeň prvýkrát vyrazil vo štvrtok podvečer na východ v prezidentskej kolóne, v piatok ráno mal program v Kežmarku. Auto, v ktorom sedel, sa po ceste pokazilo.

Andrej Kiska s dcérou Natáliou a synom Andrejom. Foto - Facebook Andreja Kisku
Andrej Kiska s dcérou Natáliou a so synom Andrejom. Foto – Facebook Andreja Kisku

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií ešte skúma Kiskovu služobnú cestu do Poľska, kde poklepával základný kameň HB Reavis, spoločnosti, v ktorej pracuje jeho dcéra. Smer Kisku obviňuje, že s ním v lietadle sedela jeho dcéra Natália, Kiska to však poprel. Výbor chce od prezidenta aj od ministerstva vnútra oficiálne stanovisko.

Andrej Kiska v utorok pre TASR povedal, že sťahovanie rodiny do Bratislavy zatiaľ nerieši.

 

„Tak ako doteraz, aj od pôrodu, ktorý bude v lete, budem sa snažiť vykonávať svoju funkciu najlepšie, ako viem. Je mi ľúto, je mi smutno, už aj počas týchto troch rokov, nie je to najpríjemnejšie byť mimo rodiny, ale takto žijú tisícky rodín na Slovensku. Ja to nevnímam ako nejaký zásadný problém. Pravdou je, že pri našej dcére Veronike, ktorá sa narodila pred 12 rokmi, som mal tzv. exkluzívne právo na kúpanie. Prvé dva roky som ju kúpaval len ja sám a snažil som sa byť doma každý večer, čo asi pri našom ďalšom bábätku nebude možné. Napriek tomu verím, že to zvládneme a veľmi sa tešíme.“

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie