Denník N

Mika v boji o RTVS zbiera prvé opatrné hlasy, tromfnúť ho môže tajomný kandidát koalície

Václav Mika pri predstavení folkórnej šou Zem spieva. Foto – TASR
Václav Mika pri predstavení folkórnej šou Zem spieva. Foto – TASR

Júnová voľba riaditeľa RTVS má veľa otvorených scenárov, spomína aj pat, po ktorom by dočasne šéfoval Tibor Búza, ktorý je zástupcom Václava Miku. Minister kultúry hovorí, že o kandidátoch nerokuje a necháva to na poslancov.

Na pondelkovom stretnutí niekoľkých koaličných politikov sa preberala voľba riaditeľa RTVS, a bolo aj veselo. Svedčí o tom status podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (klub Most-Híd) na Facebooku, ktorý neskôr vymazal.

„Koaliční partneri dnes Bélu presviedčali, že dobrý kandidát na šéfa RTVS je Rezník,“ napísal so smajlíkmi k fotke, kde pred lídra Mosta Bélu Bugára kladú tanier s malým rezňom. „Nevyskúšal.“

hrnciar

Bugárov Most-Híd už dávnejšie na koaličnej rade odmietol podporiť návrh Slovenskej národnej strany, aby spoločným koaličným kandidátom na šéfa RTVS bol súčasný riaditeľ verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník.

To, ako sa zachová Most, môže byť pri odpore SNS a premiéra Roberta Fica voči doterajšiemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi kľúčové. Zatiaľ to vyzerá, že Most nechce ísť proti koalícii a rád by našiel človeka, na ktorom sa zhodnú všetci koaliční partneri. Vhodné meno však ešte nenašli.

Hľadá sa koaličný kandidát

Aká je aktuálna situácia: kandidatúru ako prvý a zatiaľ jediný ohlásil Václav Mika, naďalej sa však reálne debatuje o tom, že by ho mal doplniť Rezník aj bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková. Ani na jednom sa však koalícia zrejme nezhodne. Na Miku už takmer rok útočí SNS, ku ktorej sa v posledných týždňoch pridal aj premiér, Rezníka nechce Most-Híd, Ťapákovej zasa mohli uškodiť články o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ.

Ľudia blízki Mostu hovoria, že v klube je síce pomerne veľa poslancov, ktorí by radi hlasovali za Miku, ale strana zrejme bude chcieť v prvom rade nájsť riešenie, na ktorom sa zhodne celá koalícia. V tejto chvíli sa podľa informácií Denníka N hľadá vhodný kandidát, koalícia ho však zatiaľ nemá.

Riiaditeľ TASR Jaroslav Rezník s premiérom Robertom Ficom v priestoroch agentúry TASR. Foto - TASR
Riaditeľ TASR Jaroslav Rezník s premiérom Robertom Ficom v priestoroch agentúry TASR. Foto – TASR

Nie je to pritom tak, že by voči Mikovi neboli výhrady ani v Moste. Niektoré sformuloval Béla Bugár v nedávnom rozhovore pre Denník N. „Ak treba vymeniť vedenie RTVS, tak nie preto, že kritizuje vládu, to ma nezaujíma, ale preto, že verejnoprávna televízia musí pravdivo informovať o všetkom, o zlých, ale aj o dobrých veciach,“ povedal.

Prekážalo mu, že verejnoprávna televízia napríklad do správ nezaradila informáciu o dôležitých zmenách pri čerpaní eurofondov, o ktorých referoval spolu s vicepremiérom Pellegrinim.

„Viete, čo bolo v ten deň v RTVS a v iných médiách? Zapamätal som si to – že vymierajú žirafy, že Matovič rozdával v parlamente knihy a že podpredseda Hrnčiar tú knihu z premiérovho stola odložil do šuflíka.“

Maďarič po Ficových útokoch: Aj RTVS je možné kritizovať

Podporovateľom Miku je minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič, ktorý tak ide de facto proti premiérovi Ficovi. Viackrát povedal, že Miku ako riaditeľa hodnotí pozitívne. Maďarič v utorok na rokovaní vlády kritizoval najmä víkendové výroky Andreja Danka o zoštátnení RTVS.

„Je zaujímavé, že verejnoprávna RTVS je terčom z dvoch strán,“ povedal. „Nielen zo strany SNS, ktorá vyjadrila zámer ju zoštátniť, ale aj zo strany opozičných poslancov, ktorí by chceli, aby bola platená priamo zo štátneho rozpočtu. Praktický dôsledok jedného aj druhého by mohol byť ten istý, že by sa Slovenská televízia a Slovenský rozhlas mohli dostať pod priamy vplyv aktuálnej politickej moci.“

K voľbe riaditeľa RTVS sa Maďarič vyjadruje opatrne. Hovorí, že zatiaľ nevie, kto bude novým riaditeľom RTVS, on kandidáta nehľadá a čaká, kto sa prihlási. „Zatiaľ o žiadnej dohode neviem, ja som s nikým nerokoval. Vychádzam z toho, že je to primárne kompetencia poslancov.“

Premiér zatiaľ najostrejšie napadol Miku minulý týždeň. „Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ povedal Fico v diskusii Hospodárskych novín.

„Kritika je niečo iné ako návrhy zmeniť v RTVS niečo podstatné. Tak, ako sa politici musia vyrovnať s kritikou, tak sú kritizovateľné aj médiá,“ reagoval na to Maďarič. „Pán premiér, myslím, nepriamo vyjadril svoj názor, kto by podľa neho nemal byť zvolený za generálneho riaditeľa, ja si myslím, že je oveľa dôležitejšie to, kto sa stane generálnym riaditeľom.“

Maďarič aj teraz zopakoval, že riaditeľ RTVS sa nevolí na vláde, ale v parlamente. V poslaneckom klube Smeru však minister kultúry nemá veľa spojencov, ktorí by mohli proti Ficovej vôli zahlasovať za Miku, navyše, klub je známy jednotným straníckym hlasovaním, bez ohľadu na to, či ide o tajnú, alebo verejnú voľbu.

Mika má opatrnú podporu, zatiaľ to nestačí

Postoj premiéra Fica podporuje aj minister vnútra. „Budem sa pridŕžať vyjadrenia pána premiéra. Keď si pozriete Českú televíziu, tak to by mal byť vzor, do ktorého by sa to malo dostať. Keď si pozriete koľko hodín denne venuje ČT životu regiónov, toto podľa mňa úplne absentuje,“ povedal Robert Kaliňák (Smer).

Kto by však za Miku hlasovať mohol? Najsilnejšie opozičné strany, SaS a OĽaNO, sú zatiaľ vo vyjadreniach opatrné. Podporu súčasnému riaditeľovi však ani v jednom klube nevylučujú.

„Dohodli sme sa, že ideme zvolať opozičnú radu a poradíme sa s kolegami z OĽaNO,“ vraví podpredseda SaS Ľubomír Galko. „Možnosti sú dve. Buď budeme hľadať nášho opozičného kandidáta, alebo sa rozhodneme medzi menami, ktoré budú k dispozícii. Je to zatiaľ predčasné, ale kandidatúru Václava Miku nezatracujeme.“

Jozef Viskupič z OĽaNO hovorí, že zatiaľ nechce zo žiadnych kandidátov nikoho protežovať. „No mal by to byť taký kandidát, ktorý svojou odbornosťou a neodškriepiteľnou váhou udrží televíziu čo najďalej od politických vplyvov.“ Na otázku, či sa to v posledných rokoch Mikovi darilo, Viskupič povedal, že aj keď súčasného riaditeľa občas kritizoval, „hrozia nám horšie scenáre“ ako Mika.

Robert Fico a Marek Maďarič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strašiakom je televízia v rukách SNS

Kluby SaS a OĽaNO majú dnes 37 poslancov. Za Miku by sa však mohli postaviť aj dve menšie opozičné parlamentné frakcie. „Keď sa na riaditeľa verejnoprávnej televízie hnevajú koaliční aj opoziční politici, vtedy je to v poriadku,“ hovorí predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Slovenská televízia išla hore, má vyššiu sledovanosť, spravodajstvo je skutočne objektívne. Keď je s pánom Mikom nespokojný premiér, akoby povedal, že Václav Mika si robí svoju robotu dobre. Snahy obsadiť televíziu nejakým servilným Kapustom by boli nešťastné pre všetkých,“ dodáva Kollár s odkazom na Pavla Kapustu, ktorý za mečiarizmu robil angažované správy v prospech HZDS a teraz kandidoval do Národnej rady za SNS.

Kollár si vie predstaviť, že v júnovej voľbe bude za to, aby Václav Mika vo funkcii riaditeľa RTVS pokračoval.

Väčšina opozície hovorí, že v tejto chvíli je najdôležitejšie, aby RTVS neovládla koaličná Slovenská národná strana. Cez víkend ich ešte viac rozladil predseda parlamentu Andrej Danko, keď v TA3 hovoril o štátnej televízii. „Keby som vyhral voľby, tak by som zrušil koncesie a nehral by som sa na verejnoprávnosť,“ povedal šéf SNS.

Danko už vlani v júni hovoril, že SNS nemusí prísť s reformou RTVS, lebo „ju nemá v správe“. Producent Oliver Andrássy zasa v súvislosti s podobným slovníkom predsedu SNS spomínal, ako za ním po zrušení vysielania relácie Nikto nie je dokonalý na RTVS Danko prišiel v jednej reštaurácii: „Povedal: ‚Keď mi dajú televíziu – on ani nepovedal nám – ale keď mi dajú televíziu, do pol roka ste späť‘. To je doslovný citát Andreja Danka.“

Andrej Danko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Členka parlamentného mediálneho výboru Viera Dubačová, ktorá spolupracuje s ďalšou šesticou poslancov okolo Miroslava Beblavého, hovorí, že sa medzi kolegami o voľbe rozprávajú a zaujmú postoj vo chvíli, keď budú známi všetci kandidáti. „Pán Danko ma presvedčil, že RTVS nemôže viesť žiadny politický kandidát SNS. Je to len môj osobný názor, ale ja si viem predstaviť, že by som podporila Václava Miku.“

Miku teda apriori neodmieta viac ako tretina poslancov parlamentu. Aj keby zaňho zahlasovalo niekoľko jednotlivcov zo Smeru, bez podpory pätnástich zákonodarcov Mosta-Híd jeho šance stále veľké nie sú. Všetko teda záleží na tom, či sa koalícia dokáže dohodnúť na kompromisnom kandidátovi, ktorý bude prijateľný pre všetkých.

Reálny scenár: pat a dočasne Búza

Voľba nového riaditeľa RTVS bude 22. júna, uchádzači sa musia prihlásiť so svojimi projektmi do 10. mája. Potom bude nasledovať verejné vypočutie kandidátov pred mediálnym výborom parlamentu, konať by sa malo 30. mája.

Riaditeľa RTVS volia poslanci parlamentu v tajnej voľbe, získať musí nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov –nemusí ich teda mať viac ako 75. Václav Mika bol pred piatimi rokmi zvolený 74 poslancami (prítomní neboli všetci poslanci a kvórum bolo nižšie), jeho vtedajší súper, riaditeľ TASR Jaroslav Rezník, dostal len dva hlasy. Ak v prvom kole voľby nezíska žiadny kandidát väčšinu, nasleduje druhé kolo, kam postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti.

Ak ani vtedy parlament riaditeľa RTVS nezvolí, bude sa musieť vyhlásiť úplne nová voľba, čo bude znamenať niekoľkomesačný posun. V tomto prípade by RTVS dočasne viedol prvý zástupca riaditeľa, programový riaditeľ televíznej zložky Tibor Búza.

Podľa vládnych politikov je tento scenár pomerne reálny, pre niektorých je to dokonca prijateľné dočasné riešenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie