Denník N

Euroskeptický ľavičiar, ktorý využil 3D hologram. Kampaň vo Francúzsku má nečakanú hviezdu

Francúzsky prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon získal voličov vďaka vystúpeniam v televízii. Foto – TASR/AP
Francúzsky prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon získal voličov vďaka vystúpeniam v televízii. Foto – TASR/AP

Ľavičiar Jean-Luc Mélenchon vo veľkom využíva sociálne siete a modernú technológiu. Vďaka 3D hologramu bol na dvoch predvolebných mítingoch v rovnakom čase.

Pravicový kandidát Francois Fillon klesol z niekdajšieho favorita volieb na štvrté miesto. Podľa prieskumu pre denník Le Figaro a stanicu RTL ho predbehol ľavičiar Jean-Luc Mélenchon.

Hlavnými súpermi pre prvé kolo volieb 23. apríla naďalej zostávajú centrista Emmanuel Macron a líderka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. Podľa posledného prieskumu by obaja získali 24 percent hlasov, Mélenchon o šesť percent menej.

„Prezidentské voľby sa zmenili na súboj štyroch,“ napísal denník Le Figaro, ktorý Mélenchona označil za superstar kampane.

Pomohla mu televízia

Ľavicový politik Mélenchon si v prieskumoch polepšil po dvoch televíznych debatách. V tej prvej spred dvoch týždňov pôsobil veľmi uvoľnene a vtipkoval, čím sa mu často podarilo uvoľniť napätú situáciu v štúdiu.

„Obdivujem vašu skromnosť gazely, keď hovoríte, že kampaň niektorých z nás je nečistá,“ povedal ironicky moderátorom debaty. „Existujú len dvaja ľudia, ktorých sa to týka – pán Fillon a madam Le Penová. My traja s tým nemáme nič spoločné. Takže vám ďakujem, že ste nás dali do jedného vreca.“

Minulotýždňovú debatu, ktorej sa zúčastnilo všetkých 11 prezidentských kandidátov, vyhral podľa diváckeho prieskumu. Svojím uvoľneným vystupovaním získal tiež imidž skúseného a seriózneho politika.

Politického veterána a známeho antiglobalistu podporujú voliči Komunistickej a Socialistickej strany, ktorým sa nepáči, ako krajinu za posledných päť rokov viedol socialistický prezident Francois Hollande. Kandidát socialistov Benoit Hamon dosahuje v prieskumoch podporu deviatich percent a v porovnaní s Mélenchonom pôsobí veľmi nevýrazne.

Francúzska tlač Mélenchona označuje za hlas ľavičiarov. Jeho predvolebný program je silne sociálny. Podporuje 32-hodinový pracovný týždeň, šesť týždňov dovolenky ročne, zníženie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 60 rokov, či zdanenie bohatých, kde presadzuje zdaniť všetky príjmy nad 360-tisíc eur stopercentnou daňou.

Druhý pokus so sociálnymi sieťami

Mélenchon je dlhoročný politik, ktorý za prezidenta kandidoval v roku 2012, keď získal 11 percent hlasov. V roku 2008 opustil Socialistickú stranu po 30 rokoch a obvinil vedenie, že nie je dostatočne protikapitalistické. Pôsobil tiež ako senátor (v rokoch 1986 až 2000 a potom 2004 až 2010) a od roku 2009 je europoslancom.

Vlani založil hnutie France Insoumise (Nepoddajné Francúzsko) a ako jeho líder sa uchádza o post v Elyzejskom paláci.

Na rozdiel od Fillona alebo Hamona nemá silnú stranícku základňu. „Stranícku mašinériu nahradil internet,“ povedal podľa Le Monde a vo veľkom sa spolieha na sociálne siete.

Pravidelne tweetuje, vďaka čomu má viac ako milión odberateľov. Podobne populárny je aj na YouTube, kde na vlastnom kanáli komentuje dianie vo Francúzsku aj vo svete.

Zameriava sa tak predovšetkým na mladých ľudí, ktorých voľby tradične nezaujímajú. Od začiatku svojej kampane využíva modernú technológiu. Vďaka počítačovému 3D hologramu mal začiatkom februára míting v Lyone a zároveň v Paríži.

Pri tvorbe volebného programu ho ovplyvnil aj jeho pôvod. Mélenchon sa narodil v Maroku alžírskym rodičom. Podporuje preto zmiernenie imigračných zákonov.

Svojim voličom počas víkendového mítingu v Marseille povedal, že majú na výber viac ako len krajnú pravicu, ktorá „odsudzuje náš skvelý viacfarebný národ, aby sa nenávidel“.

V zahraničnej politike je však euroskeptický. EÚ kritizuje za jej neoliberálne smerovanie a obchodnú a fiškálnu politiku. Na európskej úrovni chce presadiť zmenu limitov na rozpočtové schodky a obmedziť dohody o voľnom obchode.

Chce zreformovať Úniu a potom usporiadať referendum, či v takejto Únii zotrvať, podobne ako to skúsili Briti. „EÚ zmeníme alebo opustíme,“ tvrdí podľa France 24. Otvorene presadzuje stiahnutie Francúzska zo štruktúr NATO.

Vo Francúzsku podporuje legalizáciu marihuany, eutanáziu a chce uznať vyhorenie ako chorobu z povolania. Presadzuje aj zmenu politického systému krajiny.

Francúzsko chce zmeniť z prezidentskej republiky na parlamentnú, v ktorej by mal prezident obmedzené až symbolické právomoci a hlavné slovo by tak získal parlament.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie