Denník N

Kaliňák: Nebudem Kisku učiť slušnosti, z funkcie neodstúpim

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto – Karol Sudor
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto – Karol Sudor

Minister vnútra tvrdí, že na jeho odstúpenie z funkcie, na ktoré ho vyzval prezident, nie je dôvod. Mieni dokončiť mandát, ktorý dostal vo voľbách od 350-tisíc voličov.

Klame o letoch prezidenta vládnym špeciálom minister vnútra Robert Kaliňák alebo prezident Andrej Kiska? Prezident tvrdí, že lietať do Popradu mu odporučil práve Kaliňák, pretože lietadlá inak lietali prázdne, aby mali piloti nalietaných dostatok hodín.

„Je to jednoduchá otázka, má aj jednoduchú odpoveď. Otázka je, či vám chcem tú jednoduchú odpoveď dať. Som minister a nebudem spovedať zo svedomia pána prezidenta. Ja nikoho neviem slušnému chovaniu naučiť alebo nenaučiť, ani nič podobného robiť neviem, ani to nebudem bližšie komentovať,“ reagoval Kaliňák na otázku, kto je vlastne klamár.

„Pravda je to, čo som povedal ja, a o tom svedčí aj fakt, že keď sme mali nejakú inú dohodu o letoch, ktoré nesúviseli s výkonom funkcie, tak tam bol predpoklad, že môžu byť využívané, ale mali by sa hradiť,“ tvrdí minister.

Kiska na palube vládneho špeciálu pri ceste do Česka v roku 2014. Foto - TASR
Kiska na palube vládneho špeciálu pri ceste do Česka v roku 2014. foto – TASR

Prezidentská kancelária tiež tvrdí, že Kiska chcel lietať svojím vlastným súkromným lietadlom, ale vtedy by štát vyšla jedna cesta 1300 eur pre ochrankárov, kým cesta vládnym špeciálom stojí 800 eur.

Po dva a pol roku, čo je prezident vo funkcii, Kaliňák na žiadosť poslanca Smeru Martina Nemkyho predložil minulý týždeň v Národnej rade správu o tom, že Kiska prelietal na cestách domov takmer milión eur. Smer a SNS chceli Kisku vyzvať, aby to uhradil, Most-Híd nesúhlasil. Koalícia sa však dokázala dohodnúť na výzve prezidentovi, aby už domov nelietal.

„Ja sa na túto úroveň neznížim, myslím, že som jasne povedal, že som mu odporučil, aby čo najčastejšie využíval lietadlá na svoje pracovné cesty. Keď to porovnáte s prezidentom Gašparovičom, tak za desať rokov mal menej pracovných ciest, ako mal prezident Kiska, čo je dobre, pretože prezident má cestovať čo najčastejšie, lebo je jeho úloha reprezentovať krajinu. Nič viac som nepovedal, ja som nikoho k ničomu nevyzýval. Mňa vyzvalo 128 poslancov, aby som predložil správu, ktorú som dal v čo najvšeobecnejšej rovine, pretože konkrétnosti zverejňovať nemôžem,“ tvrdí Kaliňák.

Na to, aby mali lietadlá nalietané dosť kilometrov na splnenie normy, podľa neho stačí lietať do Popradu raz za mesiac. „Letka niekoľkokrát znásobila počet letov v porovnaní s rokom 2012, teraz je nálet uspokojivý a lietadlá sú štandardne nasadzované. Problém, ktorý sme mali pred štyrmi rokmi, teraz nemáme.“

Minulý týždeň sa Kiska domov prepravil autom v kolóne, jeho hovorca Roman Krpelan na Facebooku zverejnil video zo zápchy na Prístavnom moste a aj to, že auto sa po ceste pokazilo a prezident presadal do sprevádzajúceho vozidla. „Dostal defekt. Nepovažujem defekt za pokazené auto,“ vysvetľoval Kaliňák. V kolóne jazdil podľa neho prezident aj predtým, keďže Prístavný most je na trase na letisko. „Prístavný most je vždy vo štvrtok poobede napchaný.“

Kiska po výzve koalície reagoval, že bude Kaliňákovo odporúčanie jazdiť autom rešpektovať a zároveň aj on očakáva, že aj minister vnútra bude rešpektovať jeho výzvu a odstúpi pre kauzu Bašternák z funkcie.

„Pán prezident ma nevolil, mňa do funkcie zvolili občania, v mojom prípade 350-tisíc občanov, ktorí mi dali mandát, a tomuto mandátu sa musím zodpovedať najbližšie obdobie,“ hovorí Kaliňák.

„Nepamätám si, že by ste konštatovali, že by som porušil zákon, vyčítate mi etické konanie, tvrdím, že nie je to tak, že mnoho vecí bolo okolo toho vymyslených. Mám pred sebou množstvo úloh a mal by som ich plniť.“

Minister hovorí, že jeho jediná vina je, že sa pozná s Bašternákom, ktorý je obvinený z vážnych daňových trestných činov. Na otázku, že kauza nebola za jeho ministrovania riadne vyšetrená, povedal, že on nevyšetruje a zodpovednosť za policajných funkcionárov niesť odmieta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie