Denník N

Weiss nechápe, že svet nie je ihrisko

Vladko Weiss uveril tomu, že nič zlé neurobil, asi rovnako rýchlo, ako je na trávniku schopný uveriť, že ho bolí naozaj tá noha, za ktorú sa náhodne drží.

Vladkovi Weissovi v niečom rozumiem. Hrá futbal. A tam ide o góly. A ak ich viete dosiahnuť aj tak, že sa v šestnástke potknete o stojatý vzduch, ktorý vám spôsobí zranenia na hranici pôrodných bolestí, prečo sa neváľať po trávniku aj dávno po tom, ako kamery presvedčili o opaku ešte aj slepcov?

Minimálne polovica štadióna vo vašich farbách sa totiž dožaduje penalty, a nejaká spravodlivosť nech radšej uvoľní miesto na tribúne a nestará sa o to, čo rozhodca videl, či nevidel. Veď je to len hra.

Ibaže len čo opustíte tých 105 x 68 metrov trávy, už nehráte o góly. Za tým bielym vápnom je reálny svet, kde platia úplne iné pravidlá, ale najmä, platia pre všetkých.

Keď si človek pozrie videozáznam zo zásahu polície, ktorá Weissovo auto zastavila, neubráni sa pocitu, že sa previnilý s policajtom rozpráva ako s rozhodcom na trávniku. Nechápajúce gestá, akoby čakal, že zranený sa predsa len postaví, a bude to iba na žltú.

Vladko Weiss uveril tomu, že nič zlé neurobil, asi rovnako rýchlo, ako je na trávniku schopný uveriť, že ho bolí naozaj tá noha, za ktorú sa náhodne drží. Ibaže ten pocit nie je ten istý. Policajt nie je rozhodca, a žiaden dav okolo sa nedožaduje penalty.

Práve naopak, všetkým je jasné, že toto bolo proti pravidlám. A teraz mi ani tak nejde o pravidlá cestnej premávky. Myslím, že každému súdnemu človeku je jasné, že jazdiť ulicami mesta tak, ako to predviedla Weissova družina, je prejavom stupídnosti a arogancie.

Weiss mladší však ukázal, že kašle aj na úplne iné pravidlá, na ktoré sa sám vo svojom facebookovom statuse odvoláva. Hovorí o sebe, že bol „vychovaný ako čestný človek, ktorý si ctí pravdu“. Takých si ja predstavujem inak.

Taký je napríklad útočník Liverpoolu Roberto Firmino. Vlani cez Vianoce ho na liverpoolskej Strand Street zastavila hliadka, ktorá mu v krvi namerala alkohol. Vo februári mu súd vymeral 20-tisícovú pokutu a ročný zákaz šoférovania.

„Ospravedlňujem sa klubu, trénerovi, mojim spoluhráčom. To, čo som urobil, nebolo správne a dáva to zlý príklad. Sľubujem všetkým, že sa z tejto chyby poučím a v budúcnosti sa už nezopakuje,“ reagoval mladý Brazílčan na verdikt.

Aj po faule sa dá vstať z trávnika so cťou. Firmino to dokázal aj za tou bielou čiarou, ktorá oddeľuje svet hry od reality. Náš Vladko Weiss žiaľ stále trápne leží na trávniku a rozmýšľa, za ktorú nohu sa chytiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimír Weiss

Komentáre

Teraz najčítanejšie