Denník N

Kaliňák poprel Zemana s Babišom, aby odvolal Miku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Politikom u nás i v Česku sa nepáči, že aj verejnoprávne médiá sa odvážia byť kritické ku chybám vlády.

Robert Kaliňák sa vyjadril k voľbe riaditeľa RTVS. Niežeby nejako veľmi chcel, ale pýtali sa ho, tak odpovedal. „Budem sa pridŕžať vyjadrenia pána premiéra,“ povedal minister vnútra novinárom. Znamená to, že aj on chce, aby Václav Mika vo funkcii skončil.

Aby Kaliňák dokázal, ako veľmi sa vo veci vyzná, ako alibi použil Českú televíziu. To nikdy neuškodí. Na Slovensku je taký zvyk chváliť verejnoprávnu ČT ako príklad kvality. „Keď si pozriete Českú televíziu, tak to by mal byť vzor, do ktorého by sa to malo dostať,“ vysvetlil Kaliňák fundovane, prečo aj u nás potrebujeme zmenu.

Ako to vidia v Česku? Na ilustráciu zopár citátov za ostatné dva roky. Pre lepší umelecký dojem v pôvodnom znení:

„S domovnicí se nediskutuje a ČT je podle mého názoru soubor pitomých domovnic.“ (Miloš Zeman)

„V současné době je Česká televize pouze hlásnou troubou jedné jediné politické strany, která sa jmenuje TOP 09.“ (Miloš Zeman)

„Je to něco jako potravinová konzerva se skaženým masem.“ (Miloš Zeman)

„Jste zkorumpovaná pakáž.“ (Andrej Babiš redaktorom ČT, ktorí si dovolili klásť mu neservilné otázky)

Čože, českí politici kritizujú rovnakú televíziu, akú považuje Kaliňák za vysnívaný ideál? Ako je to možné? Vôbec si to neodporuje. To, že si Kaliňák požičal českých kolegov, aby kritizoval RTVS, nič nevypovedá o pomeroch v slovenskej verejnoprávnej televízii a jej skutočných chybách. A to, že Zeman s Babišom vulgárne odsudzujú ČT, nič nevypovedá o jej údajnej nekvalite.

V oboch prípadoch len politici, ktorým sa nepáči, že aj verejnoprávne médiá sa odvážia byť kritické ku chybám vlády (prezidenta atď.), vymýšľajú spôsoby, ako takéto médiá ovládnuť. O nič iné nejde.

Český príklad je pre nás dobrým poučením aj z iného dôvodu. Slovenská opozícia snahu premiéra a Andreja Danka priviazať si RTVS personálne bližšie k telu kritizuje. Časť z nej tomu chce zabrániť zrušením koncesionárskych poplatkov a stanovením fixnej časti HDP na financovanie telerozhlasu.

Možno by to ešte mali premyslieť, pretože v podstate to isté v Česku navrhujú Zeman s Babišom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie