Denník N

Matka uniesla svoje holandské deti a pridala sa s nimi k Islamskému štátu

Foto - AP
Foto – AP

Žena je z Čečenska a otec z Holandska. Pár sa rozviedol, rodina žila v Maastrichte.

Čečenská matka z Holandska vzala svoje dve malé deti do Sýrie, kde sa pridali k Islamskému štátu. Informovala o tom v pondelok holandská prokuratúra.

Je to v Holandsku prvý známy prípad, keď rodič uniesol deti a pripojil sa s nimi k uvedenej militantnej organizácii, napísala agentúra Reuters.

Zabrániť 33-ročnej nemenovanej žene v odchode z krajiny nedokázali ani otec Holanďan, ktorý je s matkou detí rozvedený, ani holandské úrady.

Trojica zrejme cestovala cez Európu s falošnými pasmi a pomáhali jej zahraniční náboroví agenti.

Nevideli ich už od októbra

Matka, pochádzajúca z nepokojnej Čečenskej republiky na juhu Ruska, a jej dve holandské deti vo veku sedem a osem rokov žili predtým v meste Maastricht na juhu Holandska, ale od vlaňajšieho 29. októbra ich tam nevideli.

Riaditeľ islamskej školy, ktorú deti navštevovali, zalarmoval ich otca a informoval ho, že matka vytlačila pre seba aj pre deti letenky na let do Grécka. Teraz je už trojica podľa úradov v meste Rakka – bašte Islamského štátu na severovýchode Sýrie.

Podľa podozrenia prokuratúry pomáhali žene ďalšie osoby, pretože sa jej podarilo vyhnúť medzinárodnému zatykaču. Prokuratúra prípad vyšetruje.

Vedia o desiatkach prípadov

Za posledné dva roky opustili Holandsko desiatky rodín s deťmi a pripojili sa k Islamskému štátu, ktorý má pod kontrolou rozsiahle územia v Sýrii aj Iraku. Toto je však prvý prípad, keď jeden rodič opustil Holandsko bez súhlasu druhého rodiča.

Krajinu opustila na vlastnú päsť aj približne desiatka neplnoletých osôb a pridala sa k IS – militantnej organizácii, ktorá založila v časti Sýrie a Iraku samozvaný islamský kalifát, kde sa uplatňuje puritánska podoba islamu.

Holandské ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že vie celkovo o 180 holandských džihádistoch, ktorí odišli z Holandska do Sýrie.

Okolo 35 z nich sa vrátilo a 21 zahynulo v sýrskej občianskej vojne. Tá si už vyžiadala vyše 200.000 mŕtvych a takisto donútila milióny obyvateľov ujsť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie