Denník N

Kiska oznámil, že sa nebude uchádzať o pozíciu premiéra

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Či bude Andrej Kiska opätovne kandidovať na funkciu prezidenta, povie do konca septembra budúceho roka. Igor Matovič reaguje, že je „trošku zlá správa“, ak Kiska nezaloží stranu; Bugár Kiskovi úplne neverí.

Prezident Andrej Kiska nezaloží politickú stranu ani sa k žiadnej existujúcej nepridá. Oznámil to vo videu na Facebooku. Kiska ešte nepovedal, či v politike úplne skončí alebo sa bude uchádzať znovu o pozíciu prezidenta. To povie do konca septembra budúceho roka.

„Priatelia, včera sme vám s manželkou oznámili radostnú novinku, že čakáme bábätko. Chceme sa vám všetkým poďakovať za blahoželania a za to, že nám držíte prsty. V tejto súvislosti by som rád odpovedal na otázku, ktorú často dostávam. Na otázku o mojej politickej budúcnosti. Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A, pravdaže, tým pádom ani neuvažujem o funkcii premiéra. To, či znova budem kandidovať ako nezávislý, nestranícky kandidát na prezidenta, vám všetkým oznámim najneskôr do konca septembra budúceho roka.“

Čakajú dieťa

Oznámenie Kiska urobil deň po tom, čo s prvou dámou zverejnili, že spolu čakajú tretie dieťa.

Kiska už v decembri 2015, teda krátko pred parlamentnými voľbami, v rozhovore pre Denník N pripustil, že sú chvíle, keď premýšľa o tom, či sú preňho prezidentské právomoci dostatočné. „Taký ten vnútorný stres, že vidím a počujem a že sa to nedá exekutívne spraviť, vo mne určite existuje,“ povedal vtedy. Na rozhodnutie, či po prvom funkčnom období neprestúpi do parlamentnej politiky, sa čakalo už dlho.

Prezidentské voľby sú v roku 2019 a parlamentné v roku 2020. Prezidenta viacerí spájali s Progresívnym Slovenskom.

„Sme presvedčení, že Andrej Kiska je najlepším prezidentom v histórii Slovenskej republiky, a považujeme za dôležité, aby sa aj v nasledujúcom období vedel sústrediť na kvalitný výkon úradu,“ vyhlásilo Progresívne Slovensko. „Hoci Progresívne Slovensko vyznáva mnohé z hodnôt, ktoré reprezentuje prezident Kiska, jeho vznik a budúcnosť nesúvisí s prezidentovým politickým pôsobením. Stojí na širokej skupine ľudí, ktorí chcú pohnúť Slovensko vpred.“

Kiskovo oznámenie prišlo po tom, ako koalícia stupňovala kritiku prezidenta za jeho časté lety vládnym špeciálom do Popradu, kde žije jeho rodina. Do Kisku sa púšťali najmä minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko.

Kiska v roku 2014 v prezidentských voľbách jednoznačne porazil Roberta Fica. V druhom kole získal vyše 1,3 milióna hlasov, Fico mal 893-tisíc voličov.

„Chápem, že jeho poradcovia ho tlačia do konfliktu, pretože pán prezident si pripravuje nejaké politické pozadie do budúcnosti,“ vyhlásil o Kiskovi premiér Fico v marci 2017 v TA3. „Ja do tohto konfliktu nepôjdem. To neznamená, že si nebudem hovoriť suverénne svoje názory a postoje,“ hovoril premiér.

Danko sa bál Kisku, tak chcel predčasné voľby

V súvislosti s možným vstupom prezidenta do parlamentnej politiky sa minulý rok stretli predseda SaS Richard Sulík a predseda SNS Andrej Danko.

„Zaujímal vás náš postoj k predčasným voľbám, lebo sa bojíte prezidenta, ak ten vstúpi do politiky, a chceli by ste mu to nejako prekaziť,“ povedal Sulík Dankovi v RTVS v decembri 2016. Dankov plán bol podľa Sulíka taký, že keďže prezident má mandát až do roku 2019, prekazili by mu možnosť ísť do parlamentných volieb, keby sa konali ešte pred týmto termínom.

Prezident Andrej Kiska nahráva svoje oznámenie. foto - prezidentská kancelária
Prezident Andrej Kiska nahráva svoje oznámenie. Foto – prezidentská kancelária

Matovič: Trochu zlá správa

„Je to trošku zlá správa, komplikuje situáciu. Spoliehal som sa na to, že pán prezident urobí dobrú novú politickú stranu a pomôže nám sa toho skorumpovaného odpadu, ktorý nám vládne, zbaviť,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

„Myslel som si, že prezident by mal ísť do parlamentnej politiky. Jedna vec je byť prezidentom, morálnou autoritou a druhá vec je zabojovať na bojisku parlamentnej politiky.“ Matovič dúfa, že Kiska bude aspoň kandidovať na prezidenta. „Lepší kandidát na prezidenta na Slovensku nie je a môžeme byť na Kisku ako prezidenta hrdí,“ dodal Matovič.

Podpredsedníčka parlamentu a SaS Lucia Nicholsonová hovorí, že v prvom rade prezidentovi veľmi gratuluje k prírastku do rodiny.

„Ako občana ma aj trochu mrzí, že nebude kandidovať v parlamentných voľbách, ja som aj verejne hovorila, že do čohokoľvek by sa on pustil, tak by vznikol pre nás slušný partner, ale zároveň veľmi dúfam, že sa pokúsi ešte raz o prezidentský úrad. Lepšieho prezidenta sme si ani nemohli priať,“ povedala Nicholsonová.

„Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku berieme na vedomie. Nepochybujeme, že k nemu dospel po zrelej úvahe, v ktorej zohľadnil nielen svoj osobný život, ale aj záujmy štátu,“ vyhlásila hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. „S tým, ako sa zhostil funkcie prezidenta, sme spokojní. Andrej Kiska stojí za občanmi a dôstojne reprezentuje Slovenskú republiku v zahraničí. Ak sa rozhodne kandidovať v druhom volebnom období, dnes nevidíme žiaden dôvod, pre ktorý by nezískal našu podporu.“

Bugár: Ešte je to ďaleko

„Ďalšie prezidentské voľby nás čakajú v roku 2019, parlamentné o rok neskôr. Považujem za predčasné hodnotiť, ako pán prezident Andrej Kiska naloží so svojím politickým kapitálom,“ vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

„Na druhej strane rešpektujem jeho osobné rozhodnutie a právo si zvoliť možnosť, ktorá je najprijateľnejšia pre neho a pre jeho rodinu,“ dodal Bugár.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) vníma Kiskovo stanovisko v spojitosti s oznámením, že očakávajú s manželkou ďalšie dieťa. „Rodina je to najdôležitejšie, čo človek v živote môže mať. Nedá sa skĺbiť aj exekutíva, aj rodinný život. Vnímam to tak, že pán prezident si vybral rodinu,“ povedal Hrnčiar.

Na otázku, či by mal podľa Hrnčiara Kiska znovu kandidovať na prezidenta, povedal: „To je veľmi ťažká otázka, na ktorú si bude musieť odpovedať pán prezident. Určite sa mu v lete zmení život. Nevidím dôvod, prečo by nemal, ale on si musí zvážiť, ako bude vo svojom živote pokračovať.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie