Denník N

Kto útočil v Dortmunde? Podľa polície to mohli byť džihádisti, krajná pravica aj antifašisti

Autobus Borussie Dortmund po explóziách. Foto – TASR/AP
Autobus Borussie Dortmund po explóziách. Foto – TASR/AP

Aktualizované 14:40: Polícia prípad už vyšetruje ako teroristický čin, najväčšie podozrenie padá na ľudí z islamistickej scény.

Utorkový večer v Dortmunde mal byť o futbale, fenoméne, ktorý je obľúbený po celom svete bez ohľadu na rasu, náboženstvo alebo politiku.

Zápas však museli odložiť pre bombový útok na autobus domácej Borussie. Útok na nemecký futbal a na Ligu majstrov ako najprestížnejšiu európsku súťaž vnímajú mnohí ako útok na ďalšiu dôležitú súčasť európskeho spôsobu života.

Páchateľ ani jeho motív však zatiaľ nie sú známe a vyšetrovatelia nevylučujú, že za ním stoja nemeckí pravicoví extrémisti alebo dokonca antifašistické skupiny. Pravdepodobnejšie však je, že útok mal islamistický motív, polícia podozrieva dvoch ľudí z islamistickej scény.

Ich byty už prehľadala a jedného z nich zadržala.

Nový typ útoku

Teroristi, bez ohľadu na to, k akej skupine patria, sa sústredia na priestory a podujatia, kde sa vyskytuje veľký počet ľudí, kde môžu zabiť či zraniť čo najviac ľudí a spôsobiť čo najväčšie škody.

Nejde len o dopravné uzly – letiská a železničné stanice či metro, ale aj otvorené verejné priestory. V priebehu ostatného roka začali teroristi čoraz viac na útok využívať nákladné autá, ktorými vrazia do davu ľudí. Plánovanie útoku je v takomto prípade omnoho jednoduchšie a pre bezpečnostné zložky zároveň ťažšie odhaliteľné.

Útok navyše môže uskutočniť akýkoľvek osamelý útočník, ktorý sa dostane k väčšiemu autu. Takýmto spôsobom sa útočilo v Nice, Berlíne, Londýne, ale aj v Jeruzaleme, viacerých irackých mestách a naposledy v Štokholme.

Tento útok však bol iný. Hoci aj v minulosti teroristi na svoje činy využili športové (olympiáda 1972 v Mníchove) či kultúrne podujatia (napríklad klub Bataclan v Paríži), tentoraz im nešlo o to, aby naplnili jeden z hlavných cieľov teroristických útokov – teda šíriť čo najväčší strach a spáchať veľké škody.

Nemecká polícia priznala, že cieľom bol konkrétne autobus Borussie Dortmund, jedného z najslávnejších nemeckých futbalových klubov.

Výbušné zariadenia boli na ceste a odpálili ich presne v momente, keď úsekom prechádzal klubový autobus. Ten má špeciálne sklá, vďaka ktorým sa pri výbuchoch zranil len jeden z hráčov – Marc Bartra. Španielsky obranca je už po operácii, v zranenej ruke mu napravili kosť a vybrali z nej úlomok skla.

Policajti zároveň potvrdili, že výbušniny boli sofistikované, čo znamená, že útočníci ich s veľkou pravdepodobnosťou mohli použiť aj inde a mať tak istotu, že spôsobia väčšie škody. Napríklad aj v blízkosti štadióna, ktorý je neďaleko miesta útoku.

Kto útočil?

Polícia zatiaľ presne nevie, kto je za útokom. Islamský štát sa zvykne hlásiť ku všetkým útokom v Európe, tentoraz zatiaľ oficiálne vyhlásenie nevydal. Do vyšetrovania sa už zapojili aj orgány, ktoré majú na starosti teroristické činy. Vyšetrovatelia sú opatrní a hoci preverujú aj možný islamistický motív, nechcú predbiehať.

Na mieste však našli list, ktorý naznačuje práve tento motív. Polícia na tlačovej konferencii nepovedala, čo v ňom je, no podľa BBC sa v liste spomínajú vojenské operácie v Sýrii a nemecké lietadlá zapojené do konfliktu aj decembrový útok na vianočných trhoch v Berlíne. Spomína sa v ňom aj kancelárka Angela Merkelová.

Nepodpísaný list podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung začína slovami „v mene Allaha“, polícia si však nie je istá, či je autentický. Pracuje aj s verziou, že útočníci chceli svoj čin „hodiť“ na džihádistov a zmiasť vyšetrovateľov. Odborníci pre nemecké médiá povedali, že list zrejme napísal niekto, pre koho je nemčina materským jazykom.

Podozrenie totiž padá aj na pravicových extrémistov. Nemecká polícia sa v posledných mesiacoch okrem razií proti džihádistom zamerala aj práve na krajne pravicové skupiny.

S extrémistami mala v minulosti problémy aj samotná Borussia – chuligáni z jej fanklubu útočili na fanúšikov iných klubov a viacerých zadržali po tom, čo u nich našli zbrane a drogy.

Borussia sa snaží s týmto problémom vyrovnať a radikálnym fanúšikom zakazuje vstup na štadión aj cesty na zápasy u súperov.

Nemecká agentúra DPA však informovala aj o tom, že na internete sa objavilo stanovisko nemeckej antifašistickej skupiny, ktorá sa prihlásila k útoku. Podľa DPA útok uskutočnili preto, že Borussia Dortmund nerobí dosť preto, aby sa od pravicového extrémizmu dištancovala.

Solidarita fanúšikov aj politikov

Zápas včera po explóziách odložili a hrať by sa mal v náhradnom termíne, v stredu o 18.15. Mnoho fanúšikov, ktorí na zápas prišli z Monaka, ostalo v Dortmunde.

Po tom, čo na štadióne prejavili solidaritu skandovaním „Dortmund, Dortmund“, ich domáci fanúšikovia v Dortmunde prichýlili. Na sociálnych sieťach sa objavili fotky priaznivcov oboch klubov, ktorí spolu večerali.

Solidaritu vyjadrili aj nemeckí politici. „Som v šoku. Prajem (Bartrovi) rýchle uzdravenie a všetkým fanúšikom bezpečnú cestu domov,“ napísal na Twitteri líder nemeckých socialistov Martin Schulz.

Aj hovorca Angely Merkelovej Steffen Seibert želal skoré uzdravenie španielskemu obrancovi a ocenil reakciu fanúšikov Monaka.

„Myslím na tím. Teraz ide o to, aby sme vyšetrili pozadie útoku. Verím, že zajtra (v stredu) bude zase stredobodom pozornosti futbal,“ povedal v utorok minister vnútra Thomas de Maiziére.

Bezpečnostné zložky vyhlásili, že chcú urobiť všetko pre to, aby sa zápas odohral a už v utorok informovali, že situáciu majú pod kontrolou a fanúšikovia, ktorí prišli do Dortmundu na futbal, sa nemusia ničoho obávať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie