Denník N

Lekára ťahali uličkou lietadla, až ho zakrvavili, ľudia vyzývajú na bojkot United Airlines

Incident v lietadle spoločnosti United Airlines vyvolal protesty v USA, ale aj vo Vietname a v Číne. Foto – TASR/AP
Incident v lietadle spoločnosti United Airlines vyvolal protesty v USA, ale aj vo Vietname a v Číne. Foto – TASR/AP

Incident s pasažierom, ktorého násilím vyviedli z lietadla, poškodil imidž aj akcie leteckej spoločnosti.

69-ročný lekár z Kentucky David Dao nikdy nezabudne na to, ako si na nedeľu naplánoval let z Chicaga do Louisville. Do Lousiville, kde na neho čakali jeho pacienti, ani nedoletel. On sám potreboval lekárske ošetrenie a ešte stále je v nemocnici.

Na Davida Daa bude dlho spomínať aj letecká spoločnosť United Airlines, ktorej letenku si zakúpil. Už teraz je zrejmé, že pasažier Dao ju vyšiel pekne draho. Vo finančnom zmysle stratila desiatky miliónov dolárov, škody na imidži sú však oveľa vyššie a odborníci rovno hovoria o PR katastrofe.

Čo sa vlastne počas letu 3411 stalo?

Drastický vyhadzov

Letecká spoločnosť najprv pasažierov plného lietadla požiadala, či by sa medzi nimi nenašli štyria dobrovoľníci, ktorí by sa svojich miest vzdali v prospech jej zamestnancov, čo museli byť z pracovných dôvodov prepravení do Louisville. Ponúkala za to odškodné vo výške 800 dolárov, ale nikto nebol ochotný z lietadla odísť.

United Airlines potom oznámili cestujúcim, že náhodným výberom určia štyroch pasažierov a tí sa budú musieť vzdať svojich miest. Jedným z nich bol aj Dao. Keď hlučne odmietal akceptovať rozhodnutie aerolínií s tým, že v pondelok má dôležitú schôdzku s pacientom, začali ho pracovníci ochranky United Airlines ťahať uličkou lietadla smerom k východu.

Zakrvavili mu pritom ústa, časť tváre a podľa niektorých zdrojov upadol muž načas aj do bezvedomia.

Celý incident si pasažieri nahrávali na telefóny, takže záznam sa veľmi rýchlo rozšíril na sociálnych sieťach spolu s komentármi odsudzujúcimi aerolínie. Viacero ľudí tiež vyzývalo verejnosť, aby si nekupovala letenky United Airlines, a objavili sa aj fotografie dlhoročných klientov, ako znehodnocujú vernostné karty spoločnosti.

Hoci šéf United Airlines Oscar Munoz sa už dvakrát ospravedlnil, druhýkrát po tom, čo ho kritizovali, že išlo o nedostatočné vyjadrenie ľútosti, verejnosť zostáva pobúrená a prípad už má aj medzinárodnú odozvu.

Čínske médiá nesprávne lekára označili za Američana čínskeho pôvodu, a tak sa rozmohla debata o americkom rasizme, ktorá viedla k online petícii požadujúce vyšetrenie celého incidentu. Podpísalo ju 170-tisíc ľudí.

Protesty sa objavili aj vo Vietname, odkiaľ Dao skutočne pochádza a odkiaľ sa v 70. rokoch presťahoval do Spojených štátov amerických.

Kto je doktor Dao?

Dao a jeho rodina sa zatiaľ k celému incidentu na radu právnikov vyjadrili len v zmysle, že ďakujú za podporu.

Lekár sa tiež posťažoval, že po incidente ho bolí celé telo a veľmi zle sa cíti. Nedá sa vylúčiť, že bude United Airlines žalovať, hoci podľa niektorých právnikov to bude problém. Dallaský právnik Ladd Sanger, ktorý sa špecializuje na žaloby pasažierov tvrdí že, „právo stojí vždy skôr na strane leteckej spoločnosti a bezpečnostných zložiek“. Sanger tvrdí, že letecké spoločnosti majú právo vylúčiť ľudí z dopravy.

Dao je podľa amerických médií pneumológ (odborný lekár pre pľúcne choroby), ktorý sa však v roku 2003 dostal do problémov so zákonom, lebo za úplatok vydával neoprávnene recepty na lieky proti bolesti. V jednom prípade za recept od pacientky žiadal sex. V roku 2005 prišiel o lekárske oprávnenie, späť ho získal len minulý rok. Má päť detí, štyria z nich sú rovnako ako aj jeho manželka lekári.

Medicínu začal študovať vo Vietname, odkiaľ ušiel v roku 1974. Doštudoval v Kalifornii, predtým ako sa s rodinou usídlil v Kentucky, pracoval vo viacerých amerických štátoch.

Venuje sa aj profesionálnemu pokeru. Keď nemohol vykonávať prax, zúčastňoval sa turnajov a podľa oficiálnych štatistík vyhral okolo štvrť milióna dolárov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie