Denník N

Sen o vlastnom kaderníctve sa skončil vetou „Cigána vedľa seba nechcem“

Foto – archív Romea.cz
Foto – archív Romea.cz

Český server Romea.cz rozpráva príbeh mladého kaderníka. Nevie si otvoriť kadernícky salón len preto, že je Róm.

Dvadsaťdvaročný kaderník Dalibor Ferenc dostal v marci ponuku, že by mohol v malom meste v Žilinskom kraji prevziať kaderníctvo po žene, ktorá ho musí pre zdravotné ťažkosti opustiť.

Všetko vyzeralo nádejne, pán Ferenc sa s nájomníčkou kaderníctva dohodol, že odkúpi všetko vybavenie podniku. A proti nebol spočiatku podľa tvrdenia nájomkyne aj pána Ferenca ani majiteľ domu, v ktorom salón funguje. Sen o vlastnom kaderníctve sa však Ferencovi rozplynul po tom, čo prevádzkovateľka susedného obchodu s textilom pred svedkami vyhlásila, že „vedľa seba Cigána mať nechcem“.

V telefóne bolo všetko v poriadku

„S majiteľom domu som niekoľkokrát telefonoval. Keď potom prišiel na schôdzku do kaderníctva a odo dverí ma uvidel, bez čohokoľvek ďalšieho mi oznámil, že už má inú kandidátku a už sa dohodol s ňou. Podľa mňa v tom hrá úlohu aj to, že vraj vedľajšia nájomníčka obchodu vyhlásila, že radšej odíde z nájmu, ako by vedľa seba mala čierneho Cigána,“ opisuje pre server Romea.cz svoju skúsenosť mladý kaderník.

V predchádzajúcich dňoch pritom odchádzajúca kaderníčka predstavila pánovi Ferencovi niektoré svoje zákazníčky a tie si jeho kadernícke zručnosti pochvaľovali. Žena chce zostať v anonymite pre obavy z negatívnych reakcií, ktoré by mohli prísť v malom meste po zverejnení tohto príbehu. Už teraz podľa nej susedná nájomníčka nechce s ňou komunikovať. Za mladým kaderníkom však stojí.

„Dalibor je veľmi šikovný chlapec, možno by mal ešte viac zákazníčok ako ja, len potrebuje šancu. Klientky si ho veľmi chválili. A to, ako sa k nemu ľudia niektorí zachovali, sa mi skutočne nepáčilo,“ povedala pre servera Romea.cz nájomníčka salónu.

Romea.cz kontaktoval aj vlastníka domu, ktorý priestory prenajíma. „Nikoho takého nepoznám. So žiadnym pánom Ferencom som nikdy nehovoril a od začiatku mám len jednu náhradníčku do nájmu,“ povedal majiteľ.

Čo robiť pri diskriminácii

Proti tvrdeniu majiteľa síce hovoria uložené telefonáty, ale reálne sa proti takejto forme diskriminácie bojuje ťažko. Na zdĺhavý občianskoprávny spor musí mať človek dostatok času a energie a tiež peňazí.

„Chcem pracovať, platiť dane, fungovať normálne. Toto je však už tretia podobná skúsenosť a je to veľmi ubíjajúce. Nič zlé som nevykonal a deje sa to len pre to, že nechcú vedľa seba mňa ako Róma,“ vraví Dalibor Ferenc.

V podobných prípadoch, kedy sa človek cíti byť ohrozený nezákonným konaním, je dôležité, aby si všetky telefonáty a ďalšiu komunikáciu nahrával a ukladal. Ak sa potom rozhodne danú vec riešiť súdne, poslúži mu takýto materiál ako dôkaz proti tomu, kto sa dopustil diskriminačného konania.

Text vyšiel pôvodne na serveri Romea.cz

Facebook kaderníka Dalibora Ferenca:

Log In or Sign Up to View

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie