Denník N

Na Hrnčiarovo auto, v ktorom bola aj jeho dcéra, vyslali štyri varovné výstrely

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR
Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. Foto – TASR

Podpredsedovi parlamentu sa za incident s policajtmi zatiaľ nikto neospravedlnil.

Bez väčšieho povšimnutia zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka zostáva incident, ktorý sa odohral v noci z nedele na pondelok pri Strečne.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) sa vracal z Bratislavy do Martina. Viezol ho šofér z Úradu na ochranu ústavných činiteľov v policajnom vozidle, ktoré má Hrnčiar pridelené z titulu svojej funkcie. V aute bola aj jeho dcéra.

Auto išlo pravdepodobne prirýchlo, preto sa zaň zavesila policajná hliadka, ktorá majákmi vodičovi signalizovala, aby zastavil.

Hrnčiar predpokladá, že ich chceli zastaviť za prekročenie povolenej rýchlosti. „Nie som si toho vedomý, iba si to myslím. Prečo by nás asi len tak zastavovali? Pravdepodobne sme urobili dopravný priestupok.“ Policajti to podľa neho majú aj nakrútené.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vodič auta vezúceho podpredsedu Národnej rady vtedy zapol výstražné svetlá – stroboskopy, ktoré svietia na prednom a zadnom skle, aby dal policajtom signál, že ide o policajné vozidlo, a čas, aby si ho prelustrovali a overili si to.

Podľa Hrnčiara je to bežný postup. „Občas sa stane, že sa za nás na diaľnici zavesí diaľničná polícia, a keď si prelustruje značku, tak vypne majáky a naše auto pokračuje ďalej.“ Zažil už aj situácie, že si policajti cez okno bez zastavenia ukážu služobný preukaz, prípadne si všimnú na tienidle nápis polícia.

Policajti však ďalej Hrnčiarovmu šoférovi signalizovali, aby zastavil. Pred Martinom, kde Hrnčiar žije, počul „puknutie“. Boli to štyri varovné strely, ktoré policajti vystrelili, aby jeho auto zastavilo.

Vtedy už Hrnčiarov vodič zastavil. Vystúpil z auta, ukázal policajtom preukaz a pokračoval v jazde. Podľa podpredsedu parlamentu to trvalo pár sekúnd.

„Neviem, či je bezpečné zastaviť na Strečne – tam sa nedá stáť, nie je tam odstavný pruh. Ale to sa musia vyjadriť policajti. Sedel som vzadu, zodpovedný za prevoz chránenej osoby je šofér, ja mu nehovorím, ako a čo má robiť.“

Policajná hliadka bola z obvodného oddelenia Žilina-okolie. Policajné auto, ktoré vozí podpredsedu Národnej rady, má bratislavskú štátnu poznávaciu značku; keď je Hrnčiar doma, auto bežne parkuje na parkovisku žilinskej polície.

„Priznám sa, že som to nejako neprežíval. Samozrejme, že som sa zamyslel, kto zlyhal a kto urobil chybu. Počkám si na záver vyšetrovania, ktoré sa okamžite začalo. Hneď po incidente som telefonoval s riaditeľom Úradu na ochranu ústavných činiteľov aj s okresným riaditeľom policajného zboru v Martine. Ráno mi písal policajný prezident Tibor Gašpar, že vie, čo sa stalo, že ho to mrzí a okamžite situáciu ide riešiť,“ povedal Hrnčiar.

Čo na to Kaliňák? „Vzhľadom na momentálne prebiehajúcu kontrolu na Prezídiu Policajného zboru sa k veci vyjadrovať nebudeme,“ napísalo jeho tlačové oddelenie. Na otázku, či sa minister podpredsedovi parlamentu neospravedlní, neodpovedali.

Opozícia sa chce na incident spýtať na riadnom výbore. „Prezidentovi šoféri, piloti, ochrankári rovnako ako ‚Hrnčiarovi‘ sú príslušníci policajného zboru, len z inej sekcie. Je za nich zodpovedný Robert Kaliňák a Tibor Gašpar,“ napísal na Facebook poslanec SaS Jozef Rajtár.

„Inak povedané: policajti strieľali na výstrahu svojmu kolegovi, ktorý bol rovnako v službe. Dve policajné zložky by sa mali vedieť dohodnúť na trocha inej úrovni, nie streľbou. Že autá jedných sú čierne a druhých zeleno-biele, nehrá žiadnu rolu. A zastavovanie áut streľbou je tiež prežitok všeobecne! O následnom kopaní do hlavy (v tomto prípade, na počudovanie, nebolo) ani nehovoriac!“

Pred niekoľkými týždňami prepustil policajný prezident Tibor Gašpar zo zboru policajtov, ktorí po naháňačke kopali do hlavy mladú vodičku.

Na otázky o vyvodení zodpovednosti v Hrnčiarovom prípade neodpovedal ani žilinský krajský policajný riaditeľ. Otázky len preposlali na prezídium, ktoré robí kontrolu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie