Denník N

Toto nie je sex, ale znásilnenie, nová kampaň učí rozoznávať sexuálne násilie

Takmer polovica Slovákov si myslí, že znásilnenie je za istých okolností ospravedlniteľné. Ministerstvo práce proti tomu spúšťa mediálnu kampaň.

Správala sa vyzývavo.
Mala prikrátku sukňu.
Nemala toľko piť.
Sme predsa manželia.
Naposledy sa jej to páčilo.

Takto zvyknú niektorí ľudia ospravedlňovať sexuálne násilie. Nová kampaň ministerstva práce má pripomenúť, že bez jednoznačného súhlasu nikoho nemôžeme k sexu nútiť. Ani v prípade, že ide o partnerov alebo manželov.

Kampaň s názvom „Pretože hovorím nie“ vyvracia aj mýtus o neznámom útočníkovi číhajúcom v kroví. Až 55 percent obyvateľov Slovenska si podľa prieskumu Eurobarometer myslí, že ženu skôr znásilní cudzí človek než ten, koho pozná.

Štatistiky pritom hovoria opak. Len v 12 percentách ide o úplne cudziu osobu a v 38 percentách prípadov je páchateľom priamo partner.

„Muž si môže myslieť, že žena prejavuje záujem o sex, zatiaľ čo ona len chce byť milá, usmieva sa, flirtuje alebo iba chce byť pri tanci sexi. To, že sa niekto chce vášnivo bozkávať, ešte nemusí znamenať, že chce aj sex,“ tvrdí prvá slovenská kampaň o prevencii sexuálneho násilia.

Tolerantní k násiliu

Človeku, ktorý sa dopustí sexuálneho násilia, hrozí podľa slovenských zákonov 5 až 25 rokov vo väzení podľa závažnosti trestného činu. Za sexuálne násilie pritom zákony považujú nielen pohlavný styk, ale aj iné sexuálne praktiky.

Podľa Eurobarometra si pätina Slovákov myslí, že nútenie partnera alebo partnerky k sexu nie je nesprávne a nemalo by byť protizákonne. Štvrtina Slovákov si to myslí aj o neželaných dotykoch v práci.

Je dôležité, aby predovšetkým muži svojím správaním odmietali akúkoľvek podobu násilia či nátlaku vo vzťahu k dievčatám a chlapcom, ženám a iným mužom ako prejav ,mužnosti’ alebo ,mužskej’ solidarity, vystríha kampaň mužov a menuje niekoľko spôsobov, ktorým môžu muži zabrániť sexuálnemu násiliu.

Video: Kampaň proti sexuálnemu násiliu 2

Ako zasiahnuť

Ak si napríklad všimnú, že sa žena v spoločnosti iného muža cíti nepríjemne, môže sa zapojiť do rozhovoru a poskytnúť jej tak šancu odísť. Vo vhodnej situácii sa môže spýtať, či nepotrebuje pomoc. Ak sú nablízku jej kamaráti, môže upozorniť aj ich.

A v neposlednom rade, môžu sexuálnemu násiliu zabrániť aj tak, že svojich vlastných kamarátov upozornia, aby ho nepáchali a ani o ňom nežartovali.

Aj keď sa v súvislosti so sexuálnym násilím hovorí častejšie o ženách, kampaň upozorňuje, že obeťami môžu byť aj muži. „Pre mužov môže byť oveľa ťažšie pripustiť, čo sa stalo, hovoriť o tom a vyhľadať pomoc. Môžu sa obávať o svoju mužskosť a robiť si výčitky, že sa ako muži nedokázali ubrániť.“

Čo je sexuálne násilie? (v najširšom zmysle)

  • verbálne – narážky, vtipy so sexuálnym podtónom…
  • neverbálne – pohvizdovanie, cmukanie, gestá, rozposielanie e-mailov so sexuálnym obsahom…
  • fyzické – nežiaduce dotyky, potľapkávanie, nútenie do sexuálnych praktík, znásilnenie…

„Úmyslom a/alebo dôsledkom tohto typu násilia je alebo môže byť narušenie dôstojnosti osôb, ktoré sú jeho terčom, poníženie, narušenie psychickej alebo telesnej integrity, najmä vytváraním zastrašujúceho, ponižujúceho, nepriateľského alebo urážlivého prostredia,“ objasňuje kampaň.

Podľa prieskumu Eurobarometra 54 percent Slovákov nepozná žiadnu službu, ktorá by pomáhala obetiam domáceho násilia.

Kampaň sa preto opäť snaží propagovať aj linku pre ženy prežívajúce násilie s číslom 0800 212 212.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie