Denník N

Putin dal Američanom lekciu z diplomacie, so starým známym sa nezhodli takmer na ničom

Sergej Lavrov a Rex Tillerson počas stretnutia v Moskve. Foto – TASR/AP
Sergej Lavrov a Rex Tillerson počas stretnutia v Moskve. Foto – TASR/AP

Návšteva amerického ministra zahraničných vecí v Rusku nevyriešila spor, ktorý mocnosti majú v súvislosti s konfliktom v Sýrii.

Máločo dokáže diplomatov rozhnevať viac, ako keď ich nechajú čakať. O to viac, ak ide o ministra zahraničných vecí svetovej veľmoci a ak ho nechá čakať najväčší politický rival, s ktorým sa ešte nedávno chcel pomeriť.

Presne to sa v stredu v Moskve stalo Rexovi Tillersonovi. Americký minister zahraničia prvýkrát od nástupu do funkcie pricestoval na návštevu Ruska.

Putin, ktorý si v ostatných týždňoch bez problémov našiel čas napríklad na Marine Le Penovú, ktorá vo Francúzsku nezastáva žiadny oficiálny post, však chcel mať nad Američanmi pri rokovaniach prevahu.

Tillersonovi preto povedali, že sa s ním stretne „iba“ jeho náprotivok Sergej Lavrov. Neskôr Kremeľ dodal, že to, či si na neho nájde čas aj ruský prezident, sa ešte uvidí.

Preto, keď americký minister zahraničných vecí v stredu o piatej poobede vo svojej limuzíne smeroval ku Kremľu, ešte nevedel, či jeho cesta nebude zbytočná.

Putin sa s ním napokon po celodennom naťahovaní stretol, no rozhovory aj tak nepriniesli veľké výsledky. S bývalým šéfom Exxon Mobilu, ktorému kedysi udelil Rad priateľstva, sa totiž Putin podľa amerických médií nezhodol v podstate na ničom.

Priateľov rozkmotril Asad

Zlepšenie vzťahov medzi dvoma veľmocami, ktoré počas kampane sľuboval a plánoval Donald Trump, sa zatiaľ nekoná. Práve naopak, aj americký prezident a minister zahraničných vecí v stredu priznali, že „vzťahy s Ruskom sú na historicky nízkej úrovni“.

Hlavným problémom vo vzťahu medzi Ruskom a USA je momentálne Sýria. Američania obviňujú Rusov z toho, že vedeli o chemickom útoku v provincii Idlib, a dokonca sa ho snažili zakryť. Rusi poukazujú na to, že Američania pri bombardovaní sýrskej vojenskej základne porušili medzinárodné právo.

Tillerson a Putin sa preto logicky počas dvojhodinového rozhovoru nezhodli na tom, kto nesie hlavnú zodpovednosť za chemický útok, ktorý zabil desiatky civilistov.

Rusko chce aj naďalej pri moci udržať Bašára Asada. Trump ho však v stredu označil za zviera a Tillerson do Moskvy cestoval aj preto, že Putina chcel presvedčiť, aby sýrskeho prezidenta prestal podporovať.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však už pred samotným stretnutím jasne dalo najavo, že nič také sa konať nebude. Zverejnilo totiž stanovisko, v ktorom oznámilo, že ak americký minister do Moskvy prichádza s ultimátami, tak je jeho cesta zbytočná.

Ani Lavrov nebol príjemný

Priateľský ku Tillersonovi nebol ani ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Na tlačovej konferencii po ich stretnutí mu vyčítal, že USA sa veľmi neúspešne snažili zmenou režimu zlepšiť situáciu aj v prípade Miloševiča, Sadáma Husajna či Kadáfiho. Lavrov všetky tieto prípady považuje za neúspešné a tvrdí, že „nemá zmysel pridávať na tento zoznam aj Asada“.

„Už sme zažili niekoľko experimentov, ktoré boli založené na potrebe zvrhnúť nejakého diktátora, ale nepoznám žiadny pozitívny príklad,“ dodal Lavrov.

Zmena ruského stanoviska súvisí aj s tým, ako Tillerson po voľbách vystupuje na oficiálnej úrovni. Krátko po oznámení jeho nominácie sa svet obával, že starý známy Putina v čele americkej diplomacie a Trump v Bielom dome budú znamenať koniec sankcií voči Rusku.

Pochybnosti o novom ministrovi mali aj americkí republikáni. Tillerson však počas vypočúvania v Senáte jasne dal najavo, že odsudzuje ruskú anexiu Krymu a že Rusom nebude robiť ústupky.

Situáciu na východe Ukrajiny označil Tillerson za problém pri rozvoji vzťahov aj na stredajšej tlačovke. Dodal, že riešenie konfliktu musí vychádzať z mierových dohôd z Minska.

Nefunkčná OSN

Nezhody medzi Ruskom a USA sa už tradične preniesli aj do OSN. Západ navrhol rezolúciu, ktorou chceli otvoriť vyšetrovanie chemického útoku a prinútiť sýrsku vládu, aby pri vyšetrovaní spolupracovala. Rusi ju však podľa očakávaní vetovali.

Namiesto toho chcú prísť s vlastnou rezolúciou, ktorá odsúdi americké bombardovanie v Sýrii. Tá, samozrejme, neprejde, keďže ju budú vetovať Američania a pravdepodobne aj ich spojenci v Bezpečnostnej rade.

„Rusko bude svojou vlastnou vinou aj naďalej izolované,“ povedala po neúspešnom hlasovaní v Bezpečnostnej rade americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Trump si uvedomil dôležitosť NATO

Tillersonova cesta do Ruska síce nepriniesla žiadny hmatateľný výsledok pre Sýriu, no pomohla Trumpovi, aby si uvedomil, že Severoatlantická aliancia má zmysel.

Trump v minulosti NATO nazval prežitkom, v stredu, v kontexte toho, čo sa stalo v Rusku a po stretnutí s generálnym tajomníkom Aliancie Jensom Stoltenbergom, svoje slová zobral späť.

NATO je podľa neho efektívny nástroj, ktorý zabezpečuje mier a bezpečnosť v regióne, kde sa Rusko správa agresívne. Tvrdí, že svoj názor zmenil aj preto, že členovia Aliancie zmenili svoj postoj k boju proti terorizmu. Spojencov predtým kritizoval za to, že v boji proti terorizmu nerobia dosť.

Kritiku teraz americký prezident adresoval Rusku. Zopakoval americké stanovisko, podľa ktorého Rusi vedeli o plánovanom chemickom útoku v Sýrii. „Je to možné, ale zároveň je to veľmi nepravdepodobné,“ odpovedal na otázku o tom, či si myslí, že útok sa mohol uskutočniť bez toho, aby o tom Rusi vedeli.

Trump dokonca v rozhovore pre Fox povedal, že Putin nesie časť viny za konflikt v Sýrii. „Putin podporuje osobu, ktorá je vskutku zlá, čo je podľa mna veľmi zlé pre Rusko. Je to zlé aj pre celé ľudstvo,“ povedal Trump.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie