Denník N

Na sídlo festivalu Pohoda vo Svätom Jure nasprejovali nápis: Jude raus

Foto – Pohoda
Foto – Pohoda

Nápis prešetrujú aj policajti, ktorí sa zaoberajú extrémizmom. Michal Kaščák hovorí, že v poslednom čase sa im nikto nevyhrážal.

Na kanceláriu populárneho letného festivalu Pohoda vo Svätom Jure pri Bratislave niekto v noci nadnes nasprejoval nápis „Jude raus“, čo v preklade znamená „Žid, preč!“. Pohoda má v budove nielen svoje sídlo, ale aj Pohoda shop, kde predávajú lístky či darčekové predmety, ktoré s festivalom súvisia.

„Stalo sa to určite v noci, lebo včera tu bola kolegyňa do neskorého večera,“ hovorí pre Denník N riaditeľ festivalu Michal Kaščák. „Ráno, keď niekedy po ôsmej prišiel kolega, už to bolo nasprejované. Od rána je tu policajná hliadka, teraz sa čaká na ľudí, ktorí sa zaoberajú extrémizmom.“

Nasprejovanie nápisu na sídlo Pohody vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako trestný čin extrémizmu. Žiadne ďalšie informácie o prípadných podozrivých policajti nezverejnili.

Bez vyhrážok

Sídlo Pohody sa nachádza na jednej z hlavných ulíc vo Svätom Jure, tesne nad námestím. Kaščák hovorí, že Pohoda nemá na budove vlastné kamery, takže nevedia, či tváre vandalov môžu byť niekde zaznamenané. Mestská polícia síce kamerový systém má, kamera je však obrátená opačným smerom.

Riaditeľ festivalu vraví, že sa im v poslednom čase nikto nevyhrážal. „Nie, nikto,“ povedal s tým, že zvonka budovy je jasné, že v nej sídli Pohoda. „Nahlasovali sme to ako vandalizmus, ďalšie motívy necháme na odborníkov. Ale sú asi zjavné.“

Video: Bozky z Pohody
autorka: Martina Koník

Festivalu vyčítajú hostí aj spoločenské témy

Pohoda je najväčší letný festival u nás, ktorý dáva priestor aj spoločenským témam. V minulosti ho navštívili napríklad bývalý český prezident Václav Havel, vystúpil na ňom aj odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. Festival občas poburoval aj politikov.

Na poslednom ročníku organizátori v rámci umeleckej expozície dali postaviť aj maketu minaretu. Nenápadná inštalácia v zadnej časti festivalového areálu však stála poslancovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) za to, aby na ľudí na festivale v statuse na Facebooku privolával dažde a veternú smršť. Neskôr svoj status vymazal.

Video: Vyznamenaný Kaščák: Kiska zmenil môj pohľad na post prezidenta
autorka: Martina Koník

Návštevníci a hudobníci vtedy reagovali pohotovo. Hudobník B-complex alias Matia vytvoril na Facebooku event s názvom Kiss 4 Boris, pri inštalácii sa vtedy pobozkali desiatky ľudí.

Pre štátne vyznamenanie Kaščákovi za dlhoročnú organizáciu Pohody zasa začiatkom roka prezidenta Andreja Kisku kritizoval premiér Robert Fico.

Pozn.: Michal Kaščák je členom Redakčnej rady Denníka N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie