Denník N

Šéf súdu si nie je istý, či môže jeho aktívny podriadený s políciou bojovať proti praniu špinavých peňazí

Sudca Peter Šamko sa vyjadroval aj k Mečiarovým amnestiám a k prípadu prokurátora, ktorý dozoroval vyšetrovanie Roberta Kaliňáka. koláž – N, tasr a Shooty
Sudca Peter Šamko sa vyjadroval aj k Mečiarovým amnestiám a k prípadu prokurátora, ktorý dozoroval vyšetrovanie Roberta Kaliňáka. koláž – N, tasr a Shooty

Spoluprácu aktívneho sudcu Petra Šamku s políciou v boji proti praniu špinavých peňazí má podľa jeho nadriadeného posudzovať sudcovská samospráva.

Je to veľmi akčný sudca, nebojí sa povedať svoj názor aj na vážne kauzy a často ide aj proti prúdu. Bratislavský sudca Peter Šamko sa už vyjadroval v kauze Bašternák a napríklad aj k Mečiarovým amnestiám, píše o tom na webe. Jeho aktivity však nie sú úplne bez problémov. Posudzujú mu ich ostatní sudcovia.

Vlani v septembri sa už sudcom Petrom Šamkom zaoberala sudcovská rada Krajského súdu v Bratislave – posudzovala, či sa náhodou nedopustil etického prehrešku svojím článkom na obhajobu prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý dozoroval jeden z prípadov v kauze Bašternák. Kolegovia ho vtedy jednohlasne podržali.

Najnovšie sa jeho aktivitami bude zaoberať aj Súdna rada, čo je najvyšší samosprávny orgán sudcov. Obrátil sa na ňu Šamkov priamy nadriadený, predseda krajského súdu Ľuboš Sádovský.

Sádovský žiada o stanovisko, či sa sudca Šamko môže zúčastniť na projekte Prezídia Policajného zboru. Týka sa prania špinavých peňazí a okrem sudcu by sa doň malo zapojiť aj ministerstvo spravodlivosti, Generálna prokuratúra aj Národná banka Slovenska.

Predseda zatiaľ mlčí

Sádovský neodpovedal na otázky, prečo pochybuje o účasti sudcu na tomto projekte. Cez hovorcu Pavla Adamčiaka len reagoval, že jeho žiadosť je zaradená na najbližšie zasadnutie Súdnej rady, ktoré bude 24. apríla. Pripomenul, že zasadnutia sú verejné.

„Nevidím dôvod sa vyjadrovať k tejto téme do prerokovania na uvedenom zasadnutí,“ odkázal Sádovský, ktorý je zároveň aj členom Súdnej rady.

Šamka prekvapilo, že Súdna rada sa bude zaoberať takouto „drobnosťou“. „Myslím si, že Súdna rada by nemala slúžiť ako poradný orgán predsedu súdu. Vedenie Krajského súdu v Bratislave by malo byť schopné samostatne posúdiť predloženú žiadosť a rozhodnúť o nej,“ vraví sudca s tým, že je oprávnený vykonávať publikačnú, prednáškovú aj vedeckú činnosť, pričom zo zákona nepotrebuje na to súhlas vedenia súdu.

Pravdou však je, že vedenie vyžaduje, aby každý sudca, ktorý sa chce zúčastniť na odbornom seminári alebo odbornom projekte, žiadal o súhlas predsedu súdu.

Sudca: Asi to súvisí s tým, že naďalej publikujem

Šamka si do projektu vybralo Prezídiu Policajného zboru. „Ide o čisto odbornú tému. Cieľom je napríklad aj poukázať na možné nedostatky našej právnej úpravy ohľadne legalizácie príjmu trestnej činnosti,“ vysvetlil.

Do projektu ho oslovili, aby prispel svojím pohľadom sudcu. „Skutočne neviem, v čom by mohol byť problém,“ hovorí Šamko.

Priznáva však, že mu vedenie v minulosti naznačilo, aby utlmil svoju publikačnú činnosť na internete a venoval sa niečomu inému. „Tak, možno to súvisí s tým, že aj naďalej na internete publikujem,“ vraví sudca, ktorý je známy článkami na portáli www.pravnelisty.sk.

Predseda krajského súdu Sádovský na túto časť otázok nereagoval.

Aktuálne Šamko na webe zverejnil aj celú obžalobu v prípade únosu Michala Kováča mladšieho, predtým spochybňoval možnosť zrušiť Mečiarove amnestie, písal napríklad aj o možnosti robiť utajenú nahrávku inej osoby či analyzoval prípad prokurátora Vasiľa Špirka, ktorého nadriadení odstavili z prípadu obchodu medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom podozrivým z daňových podvodov. Obvinenie prokurátora Špirka bolo podľa Šamka nezákonné. Neskôr prokuratúra obvinenie stiahla. Špirkovi prípad odňali a vyšetrovanie zastavili.

Policajné prezídium zatiaľ neodpovedalo, prečo si vybralo práve tohto bratislavského krajského sudcu. Vo februári pritom policajné prezídium kritizoval, a to článkom o dotazníkoch k domácemu násiliu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie