Denník N

Kiska nie je feťácky závislý od moci (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Politická otázka, ktorá výrazne rezonovala tento týždeň, znie: Je riešením fungovania nezávislých inštitúcií, ako súdnictvo, regulačný úrad, verejnoprávne organizácie, akreditované inštitúcie v sociálnej sfére…, ich zoštátnenie? Neprináša myšlienka zoštátnenia obrovské riziko ďalšieho posilnenia partokracie? Nebolo jedným z dôvodov presunu kompetencií štátu práve jeho zlyhanie pri poskytovaní verejných a sociálnych služieb? Vznik nezávislých inštitúcií, decentralizácia moci môžu byť piliermi silnej občianskej spoločnosti. Pokiaľ občan nepríde k poznaniu, že to v praxi u nás stále nefunguje. Ale je riešením návrat k silnejšiemu štátu, teda politikov a štátnej správy? Rastúci počet vytlačených skupín, nespokojných občanov tejto tendencii nahráva. Na druhej strane sú mnohí občania nespokojní a nedôverčiví voči politickej reprezentácii. Preto bez návratu k politike riešení, namiesto politiky presunu či posilnenia moci, k zmene života a následne postojov občanov nepríde.

Prešľap týždňa

Na ľavej strane spektra pribudla ďalšia politická strana – SNS. SNS správne postrehla, že hlavným problémom a dôvodom nespokojnosti občanov je ich sociálno-ekonomická situácia a narastajúca priepasť medzi makroekonomikou a každodennou realitou. Neprináša víziu, ale ad hoc prerozdeľovanie, čo problém nevyrieši. Pozitívnou správou je, že s touto témou prišla a otvorila túto tému z pozície vládnej strany. Negatívnou, aké riešenia ponúka a či silná alternatíva k jej ponuke príde a zarezonuje.

Želanie

Želám nám sviatočnú atmosféru a krásne sviatky, pokiaľ možno v kruhu najbližších.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Prešľap týždňa

To, čo chcú Fico a Danko urobiť s RTVS, už kedysi v roku 1992 presne pomenoval vtedajší Mečiarov minister kultúry Dušan Slobodník: „Ak budeme mať v rukách rozhlas a televíziu, celé Slovensko bude vyzerať inak!“ Mal pravdu: až do roku 1998 bolo čiernou dierou Európy. Mimochodom, najnovšia inscenácia činohry SND Elity (odporúčam zhliadnuť!) má podtitul: Minulosť je pred nami.

Podcenená udalosť

Mečiarovcovi a kotlebovcovi Jánovi Cuperovi, okrem iných pôvabností aj autorovi výroku, že Remiáš „si ublížil sám svojou neopatrnosťou“ a že korunný svedok únosu Oskar Fegyveres bol kúpený za milión šilingov, Právnická fakulta UK už nepredĺži pracovnú zmluvu. To je dobrá správa. Že ho tam nechali učiť budúcich právnikov dodnes a až do jeho sedemdesiatky, je zlá správa. Na Slovensku je to tak.

Citát týždňa

Robert Kaliňák: „Je to jednoduchá otázka, má aj jednoduchú odpoveď. Otázka je, či vám chcem tú jednoduchú odpoveď dať.“ Odpoveď 1: Práve ju dal. Odpoveď 2: Slušní ľudia ju dávajú už poriadne dlho. Má 8 hlások:

O-d-s-t-ú-p-i-ť!

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Prezident Andrej Kiska. Myslím si, že je celkom zbytočné vysvetľovať prečo. Je to prvý politik, ktorého poznám a ktorý sa rozhodol dať prednosť svojej rodine. Zatiaľ sa vzdal boja o kreslo predsedu vlády a nie je celkom vylúčené, že sa druhýkrát už nebude uchádzať ani o post hlavy štátu. Ak sa tak rozhodne, bude to škoda. Každopádne však odkaz, ktorý by tu zanechal, bude inšpirujúci. Jeho veľká obľúbenosť medzi ľuďmi pramení z toho, že neklame, nepodvádza a hlavne hovorí politikom pravdu, ktorá sa im často nepáči. To je jeho odkaz. Darmo sa prízemní ľudia, počnúc predsedom vlády, cez ministra vnútra, predsedu parlamentu, snažia jeho obraz pošpiniť. Nevychádza im to a len ma mrzí, že sa k nim, tak nenápadne, pripája aj Béla Bugár. Im všetkým sa podarila jediná vec. Ukázali svoju malosť a úbohosť.

Prešľap týždňa

Byť členom vládnej koalície, podpredsedom parlamentu, primátorom Martina nemusí byť vždy výhra. Hlavne ak si k sebe do limuzíny posadíte vlastnú dcéru a začnú po vás páliť Kaliňákovi policajti. To im naozaj nestačilo poslať s nevinným človekom do Anglicka batožinu s výbušninou?

Podcenená udalosť

Blíži sa deň, keď Ježiš vstal z mŕtvych a jeho obeta nám ponúkla šancu na večný život. Viem, mnoho ľudí je presvedčených, že je to len výmysel nás smrteľníkov, aby sme sa ľahšie zmierili s tým, že príde chvíľa, keď zomrieme. Ale čo keď to nie je tak a ten príbeh je pravdivý?

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Zmiešané pocity ma prepadli pri sledovaní videa, v ktorom sa pán prezident Kiska vzdáva budúcej kariéry v straníckej politike. To, že existujú politici schopní odolať feťáckej závislosti od moci, je dobrá správa. Na druhej strane, Kiskovo rozhodnutie, podobne ako útek Ivety Radičovej, pomáha udržovať predstavu o politike ako priestore nevhodnom pre slušných ľudí. A to je škoda pre všetkých slušných ľudí. V politike aj mimo nej.

Prešľap týždňa

Príbeh o policajtoch, čo sa pokúšali streľbou zastaviť auto s podpredsedom parlamentu, je príbehom o papalášizme. Podpredseda parlamentu nepotrebuje vysvetľovať, prečo šiel tak rýchlo, že ho začali prenasledovať policajti. Nepripadá mu čudné, že na výzvu zastaviť štandardne odpovedá svetlami pre privilegovaných. Veď to je zodpovednosť šoféra a policajtov, čo si majú zistiť, aký veľavýznamný je ten cestný pirát pred nimi. Podpredseda parlamentu má predsa iné starosti ako ohľaduplnosť k ostatným na ceste.

Citát týždňa

„Urýchlime trochu dejiny, porátajme sa s touto unavenou partokratickou konštitučnou demokraciou, kde má verejná ochrankyňa práv a Ústavný súd v popise práce sa aktuálnej väčšine vyslovene nepáčiť, a doprajme si sviežu ľudovodemokratickú ústavnosť, v ktorej aj ombudsmanka aj ústavní sudcovia budú pozorne načúvať verejnej mienke. Beztak nás takéto dejiny čoskoro dobehnú.“

Konštatoval ironicky Radoslav Procházka v článku o zrušení Mečiarových amnestií v Hospodárskych novinách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie