Denník N

Päť vecí, ktoré sa dozvieme o Sýrii, Putinovi a o Trumpovi

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak sa Asad obmedzí na symbolickú odpoveď a aspoň naznačí ochotu vyjednávať s opozíciou, možno bude opäť schopný uniknúť.

Výsledkom amerických leteckých útokov na sýrske letisko bude aj to, že sa dozvieme veľa vecí. Samozrejme, ešte je príliš skoro presne predpovedať, aký dosah budú mať údery nariadené americkým prezidentom Donaldom Trumpom na režim prezidenta Baššára Asada a na ďalšie smerovanie občianskej vojny. Do veľkej miery je dôvodom, že kľúčoví hráči vrátane Asada, Ruska, Iránu a sýrskej opozície – nehovoriac o Spojených štátoch – ešte len plánujú nasledujúce kroky.

Ale zdá sa isté, že udalosti nasledujúcich týždňov nám pomôžu odpovedať na päť kľúčových otázok týkajúcich sa vojny a rôznych aktérov, ktorí momentálne zápasia o to, aký bude výsledok tohto konfliktu.

Putin ukáže, nakoľko je preňho Sýria cenná

Po prvé, aký gambler je Vladimir Putin? Ruský prezident získal za posledné tri roky povesť človeka, ktorý lišiacky riskuje a je schopný poraziť svojich oponentov dobre načasovaným a prekvapivým útokom. Na Ukrajine i v Sýrii dokázal od roku 2015 vytvoriť a pohybovať sa v prostredí, v ktorom Spojené štáty pôsobia vo vzťahu k prípadnej vojenskej konfrontácii veľmi opatrne.

Teraz však Trumpova administratíva ukázala, že je ochotná použiť proti Putinovmu spojencovi v Damasku silu a že je pripravená riskovať signifikantne vyššiu mieru napätia s Moskvou. Inými slovami, počas vlády Baracka Obamu sa Putin mohol spoľahnúť, že USA sú – možno pochopiteľne – predvídateľne opatrné. Teraz čelí prezidentovi, ktorého ochotu ísť do rizika je omnoho ťažšie odhadnúť.

Takže ako Putin odpovie? Zdvojnásobí podporu Asadovi a pomôže sýrskemu režimu odstrašiť či zasiahnuť americké letectvo dúfajúc, že to môže Američanov schladiť? Alebo sa rozhodne znížiť napätie, možno tak, že pritlačí Asada zúčastniť sa obnovených rozhovorov s opozíciou, dúfajúc, že sa tým vyhne ostrejšiemu meraniu síl s Washingtonom? Cesta, ktorú si Putin vyberie, odhalí, nakoľko je preňho Sýria prioritou a nakoľko je skutočne geopolitickým gamblerom.

Unikne Asad aj tentokrát?

Po druhé, nakoľko prešibaný je Asad? Sýrskeho lídra kedysi považovali za umierneného oftalmológa a možno budúceho reformátora, lenže zatiaľ je asi najväčším mäsiarom 21. storočia. Odhliadnuc od brutality, odhadnúť jeho strategickú prezieravosť zatiaľ nie je možné. Ukázal sa oveľa schopnejší prežiť, než v roku 2011 ktokoľvek predpovedal, ale jeho silové riešenie taktiež pomohlo zmeniť mierumilovné protesty na občiansku vojnu s nulovým súčtom. A teraz prostredníctvom strašného chemického útoku dokázal zmeniť pôvodne priateľskú Trumpovu administratívu tak, že je proti jeho zotrvaniu pri moci. Čiže je Asad prefíkaný, i keď z morálneho hľadiska odporný štátnik alebo jednoducho len ďalší diktátor, ktorý namiesto stratégie používa krutosť?

Čo urobí v najbližšom čase, nám veľa napovie. Ak sa Asad obmedzí na symbolickú a neeskalačnú odpoveď, ak sa zdrží ďalšieho použitia chemických zbraní, ak aspoň naznačí ochotu vyjednávať s opozíciou, možno bude opäť schopný uniknúť zo slučky a možno sa dokonca aj vráti k menej spektakulárnym formám vraždenia, ktoré, ako sa ukázalo, je medzinárodné spoločenstvo schopné tolerovať už viac ako šesť rokov. Ale ak sa odtrhne z reťaze, či už tak, že by ďalej používal chemické zbrane, alebo tak, že by sa snažil o nejakú odplatu Spojeným štátom, mohol by si vynútiť rozhodujúcu medzinárodnú intervenciu, ktorej sa doteraz úspešne vyhýbal.

Tento svah môže byť veľmi klzký 

Odpovede na prvé dve otázky úzko súvisia s odpoveďou na tretiu: Aký klzký je tento svah? Argument Obamovej administratívy proti vojenskej intervencii vždy znel, že možnosti, ktoré sa dajú uskutočniť za tolerovateľné náklady, len veľmi nepravdepodobne zmenia trajektóriu občianskej vojny nejakým zmysluplným smerom, a že prvý krok len povedie k neúprosným tlakom, aby nasledovali druhý a potom aj tretí krok.

Zástancovia vojenskej intervencie, naopak, tvrdili, že výrazný, ale obmedzený americký zásah môže dramaticky zmeniť psychológiu konfliktu a zahnať Asada a jeho patrónov do defenzívy. Žiadny druhý a tretí krok potom nebude treba, tvrdia títo ľudia, pretože dostatočný by bol už prvý krok, ak by bol vykonaný s dostatočnými schopnosťami a odhodlaním.

V blízkom čase zistíme, ktorá téza je správna. Možno dokonca aj obmedzená a včasne uskutočnená americká intervencia by prinútila Rusko zvážiť podporu Asadovi alebo prinútiť Asada akceptovať, že nemôže používať jeden druh zbraní – svoj chemický arzenál –, čo by mu mohlo pomôcť znovu dobyť oblasti pod kontrolou rebelov. Možno by Trumpov obmedzený zásah vytvoril novú strategickú rovnováhu, ktorá by bola vhodnejšia na nejaký tolerovateľný výsledok.

Lenže možno by bol psychologický vplyv náletov podobný vojenskému dopadu, čiže neveľký. Možno úder na letisko len prinúti Rusko a Irán, aby zvýšili svoje úsilie vyšachovať USA. V takomto prípade by bol Trump už čoskoro konfrontovaný s otázkou, či aj on zvýši svoje úsilie alebo bude riskovať, že z celej situácie vyjde ako papierový tiger a onen svah sa bude zdať skutočne klzký. Prvý scenár ukáže, či bola Obamova opatrnosť z rokov 2011 – 2016 prehnaná, pri druhom by nakoniec vyzerala celkom múdra.

Existuje vôbec diplomatické riešenie?

Tieto otázky sa nakoniec spájajú so štvrtou témou: je vôbec možné vyjednať nejaké riešenie? Za posledných šesť rokov sme boli svedkami hromady diplomatických a politických pokusov, ktoré mali občiansku vojnu ukončiť. Každý jeden zlyhal. V týždňoch pred posledným Asadovým útokom chemickými zbraňami sa zdalo, že konflikt sa dostáva do novej rovnováhy. Režim do veľkej miery dosiahol kontrolu nad západnou časťou krajiny a rôzne opozičné skupiny kontrolovali iné časti Sýrie. Ale keďže Asad stále aspoň rétoricky trvá na tom, že chce získať späť celú krajinu, a mnohé opozičné skupiny stále vehementne trvajú na tom, že Asad nemôže zostať pri moci, vyhliadky na to, že sa táto rovnováha zmení na udržateľné usporiadanie, zostávajú prinajlepšom neisté.

Otázkou tak zostáva, či môže strategický šok z amerických úderov vytvoriť nový diplomatický kontext, v ktorom budú jednotlivé strany, zvlášť režim, viac naklonené kompromisu? Alebo naopak, zostanú ciele Asadovho režimu a ciele opozície, nehovoriac o vonkajších aktéroch, ktorí ich podporujú, také rozdielne a neriešiteľné, že nebude možné žiadne riešenie, ktoré by šlo dosiahnuť za rokovacím stolom?

Trump uspeje alebo kruto prehrá

S tým, ako sa dostanú do popredia tieto témy, dozvieme sa viac aj o piatej kľúčovej otázke: je Trumpova administratíva schopná vytvoriť efektívnu stratégiu? Zatiaľ neboli charakteristickou črtou novej americkej vlády ani efektivita, ani základná kompetencia. Ale prezident i jeho okolie teraz vstúpili do krízy, ktorú buď zvládnu, alebo utrpia doteraz najhoršiu a najdrahšiu porážku. V krátkom čase musí Trumpov tím odpovedať na veľa záludných otázok o svojej stratégii v Sýrii. Bude nakoniec musieť Asad odísť? Budú nasledovať ďalšie nálety, ak režim nedeeskaluje napätie? Aký typ diplomatického úsilia si predstavuje pre Sýriu? Nie menej dôležité je to, že administratíva musí za pochodu vymyslieť efektívnu stratégiu donucovacej diplomacie nielen voči Asadovi, ale aj voči jeho mocným patrónom v Moskve a Teheráne, aby dosiahla akýkoľvek cieľ, ku ktorému chce dospieť. Všetko toto musí urobiť pod intenzívnym verejným dohľadom a v rámci rastúceho napätia s Ruskom a Iránom a množstva iných geopolitických tém, ktoré si budú vyžadovať pozornosť.

Krízy môžu byť momentmi, keď sa vyjasňujú rôzne veci. Môžu vrhnúť nové svetlo na kontúry prebiehajúceho konfliktu, môžu úplne obnažiť charaktery i kompetenciu zúčastnených strán. Sýrska kríza je takýmto testom pre Trumpovu administratívu. Zistíme pri nej, či prezident a jeho ľudia dostačujú na svoju úlohu. Keďže USA nehrajú dôležitú rolu len v Sýrii, ale v celom svete, môže ísť o vôbec najdôležitejšiu otázku, ktorú nám sýrska kríza pomôže zodpovedať.

© Bloomberg

Autor je americký politológ

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie