Denník N

Putin sa vrátil s vtipom, novinári majú strach

Inokedy hyperaktívny Putin si vystačil si po návrate na verejnosť vystačil s jedným vtipom. FOTO - TASR/AP
Inokedy hyperaktívny Putin si vystačil si po návrate na verejnosť vystačil s jedným vtipom. FOTO – TASR/AP

Po desiatich dňoch sa na verejnosti zjavil ruský prezident. Prominentní ruskí novinári sa obávajú o svoju bezpečnosť a chodia s ochrankou. Obávajú sa, že po Nemcovovi môžu byť na rade

Opozičná celebrita Ksenia Sobčak v piatok večer oslavovala svoje uvedenie do novej funkcie šéfredaktorky ruskej verzie módneho časopisu L’Officiel, keď sa kolegom zverila, že na čas opustí Rusko. Z bezpečnostných dôvodov.

Ešte chcela stihnúť žúr a divadelnú premiéru Gogoľovej Ženby, kde si zahrala, a potom zmizla na neznáme miesto. Obáva sa o svoju bezpečnosť.

Zoznam na odstrel

Odkedy ruské noviny Novaja Gazeta zverejnili komentár, že za vraždou lídra ruskej opozície Borisa Nemcova môže byť zoznam nepohodlných ľudí na odstrel – politikov aj novinárov – zvýšila svoju ostražitosť. Ľudí na zozname majú podľa ruského denníka rozpracované tri skupiny zabijakov.

„Za svojím článkom si stojíme,“ povedal šéfredaktor novín Dmitrij Muratov pre Denník N. Viac vyšetrovanie komentovať nechcel.  Na piatkový večierok prišla Ksenia Sobčak už s ochrankou. Tou sa obklopil aj šéfredaktor Rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov. Aj on spolu s ruskou celebritou, novinárkou a herečkou figuruje na zozname, o ktorom hovorca Kremľa povedal, že je absurdný.

Smrť jej otca

Ksenia Sobčak je spolu s blogerom Alexejom Navaľným, ktorému za údajný finančný podvod hrozí väzenie, jednou z najvýraznejších kritičiek ruského režimu.

Navyše, pochádza z prominentnej rodiny, ktorá mala kedysi veľmi blízko k ruskému prezidentovi. Práve u jej otca, bývalého starostu Petrohradu Anatolija Sobčaka, začínal po prechode z KGB Putin svoju politickú kariéru.

Pred 15 rokmi však Sobčak záhadne zomrel na infarkt v hoteli v ruskej exkláve Kaliningrad. Neskôr sa objavili špekulácie, že mohol byť otrávený. Rádio Slobodná Európa pripomína, že dvaja bývalí agenti KGB, ktorí ho sprevádzali, boli údajne zastrelení profesionálnymi zabijakmi.

V deň pohrebu Borisa Nemcova, ktorého zastrelili v blízkosti Kremľa 27. februára, prišiel neznámy muž k Sobčakovej a povedal jej, že je ďalšia na rade, čo aj hneď zverejnila na svojom Twitteri. Úvahy ruských médií, že chce emigrovať z krajiny, však označila za prehnané.

Jej relácia v televízii Dožď sa síce tento týždeň neodvysiela, už o týždeň by sa však mala na obrazovky opäť vrátiť. O tom, kde sa nachádza, však podľa ruského serveru Slon hovoriť z bezpečnostných dôvodov nechcela. Údajne jej to poradili ľudia z ruských tajných služieb.

Putin s úsmevom

Správa o jej úteku z krajiny sa objavila v deň, keď sa po takmer dvoch týždňoch plných špekulácií vrátil na verejnosť ruský prezident Vladimir Putin, aby sa v Petrohrade stretol s kirgizským kolegom Almaz­bekom Atambajevom. Putin sa snažil tváriť suverénne, na otázku, kde celý ten čas bol, odvetil len vtipom, že život by bol „nudný bez pletiek“.
Inokedy zhovorčivý prezident, ktorý má svoju reláciu, kde sa celé hodiny naživo rozpráva s občanmi, bol v pondelok po desaťdňovom zmiznutí prekvapivo skúpy na slovo.

Pred vyše týždňom agentúra Reuters napísala, že pre chorobu zrušil svoju plánovanú cestu do Kazachstanu. Jeho hovorca naopak trval na tom, že je absolútne zdravý, pochybnosti však nerozptýlil. Podľa Gazety.ru za tým všetkým môže byť neschopnosť hovorcu alebo snaha ukazovať prezidenta len ako mača, ktorý nemôže ochorieť na chrípku, ako informovala v nedeľu televízia Dožď.

Na Krym nejde

Ešte predtým, ako naňho v pondelok s napätím čakali novinári v Konstantinovskom paláci v Petrohrade, nariadil Putin vojenské cvičenie Severnej flotily za účasti skoro 40-tisíc vojakov, desiatok lodí a vyše sto lietadiel. V priebehu šiestich dní majú preveriť ich okamžitú bojovú pohotovosť.

Nariadil to v čase, keď si Rusko pripomína rok od anexie Krymu, ktorá dostala Moskvu do izolácie a pod silný ekonomický tlak Západu. Sám Putin sa však prekvapivo na Krym zatiaľ nechystá. Odtrhnutie Krymu od Ukrajiny po vojenskej okupácii je podľa šéfky diplomacie Európskej únie Federice Mogheriniovej porušením medzinárodného práva a Únia ho podľa nej stále považuje za územie Ukrajiny.

Sankcie nezmiznú tak skoro

Rovnako sa včera vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá včera varovala Moskvu, že ak sa nebude uplatnovať prímerie z Minsku, v lete sa môžu sankcie ešte sprísniť. Aj včera sa na Donbase ozývali strely a prebiehali boje.

Tento týždeň by mali lídri EÚ o sankciách debatovať na summite v Bruseli. Očakáva sa však, že definitívne rozhodnutie odložia o niekoľko mesiacov. Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska by mali sankcie trvať dovtedy, kým Ukrajina nebude mať kontrolu nad celým svojím územím.

V rozhovore pre poľský denník Gazeta Wyborcza tiež ohlásil, že tak ako Merkelová, ani on sa nechystá 9. mája na vojenskú prehliadku do Moskvy. Podľa vlastných slov nechce stáť vedľa agresora a osoby, ktorá používa zbrane proti civilistom na Ukrajine.

O tom, že vojnu na Ukrajine rozpútal ruský prezident, hovoril nahlas zavraždený opozičný politik Boris Nemcov. Chystal sa o tom zverejniť správu Putin a vojna, kde mali byť dôkazy o prítomnosti ruských vojakov na východe Ukrajiny.

Jeho vražda je podľa mnohých analytikov znakom konfliktu medzi mocenskými zložkami v Kremli. Na jednej strane je FSB a šéf prezidentovej kancelárie Sergej Ivanov, na tej druhej čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Ten označil zadržaného Čečenca Zaura Dadajeva, podozrivého z vraždy Nemcova, za skutočného patriota Ruska. Dadajev tvrdí, že ho k priznaniu prinútili, a podľa svojho advokáta má na čas vraždy alibi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie