Denník N

Útok na sýrskych civilistov pred evakuáciou: hladné deti nalákali na zemiakové lupienky

Miesto sobotňajšieho útoku na evakuačný konvoj. Foto – TASR/AP
Miesto sobotňajšieho útoku na evakuačný konvoj. Foto – TASR/AP

Výbuch si vyžiadal najmenej 126 obetí, ide o tretí najhorší útok v Sýrii za posledných 20 rokov.

Viac ako dva roky žili v strachu, hladovali, často nemali elektrinu ani pitnú vodu. Potom im po mesiacoch ťažkých vyjednávaní medzi vládou a opozíciou, ktorým robili prostredníkov Irán a Katar, svitlo svetielko nádeje.

Naložili ich do autobusov a sľúbili im, že ich prevezú na „lepšiu“ stranu. Ľudí z provládnych oblastí kontrolovaných rebelmi na režimom ovládané územia, a naopak. V sobotu sa to týkalo štyroch sýrskych miest.

Provládnych šíitov z miest Fúa a Kafrája mali vymeniť za protivládnych rebelov a ich rodiny z Madáje a Zabadání. Keď autobusy so šíitmi po pár hodinách cesty dorazili na miesto výmeny, došlo k výbuchu bomby, pri ktorej zahynulo viac ako 126 ľudí.

Veľa obetí aj nejasností

Reportérka BBC v oblasti opísala, že zdrojom explózie bolo auto s potravinami, z ktorého hladným ľuďom po náročnej ceste začali rozdávať malé občerstvenie. Zahŕňalo aj zemiakové lupienky, a tak k autu prišli aj deti. Člen organizácie Biele helmy Ibrahim Alhádž Guardianu povedal, že medzi obeťami bolo veľa detí (podľa SOHR až 68) aj žien.

Po výbuchu nastal chaos, viacerým ľuďom začalo horieť oblečenie, došlo k tlačenici, ľudia začali utekať, sácať sa. Televízie neskôr ukazovali ľudí neschopných nájsť svojich príbuzných. V čase útoku bolo na kontrolnom stanovišti asi 75 autobusov plných ľudí.

Kto bol za výbuchom, nateraz nie je jasné, hoci padlo mnoho obvinení. Vláda podozrieva rebelov, ale tí by ním riskovali zastavenie celej výmeny a ohrozenie svojich ľudí. A hoci Asadov režim opakovane útočil na civilistov, nie je logické, že by zabíjal svojich prívržencov. Medzi mŕtvymi boli šíiti aj sunnitskí rebeli. Otázkou je tiež, ako sa mohlo auto s výbušninami dostať na miesto, kde prebiehala taká dlhodobo plánovaná a organizovaná udalosť.

Pár hodín po výbuchu sa v evakuáciách pokračovalo, hoci ľudia z oblastí sympatizajúcich s rebelmi sa obávali odvety. Počas víkendu sa pri evakuáciách malo vymeniť asi 7-tisíc obyvateľov. V sýrskej občianskej vojne, ktorá trvá už šesť rokov, k takýmto evakuáciám už došlo, sprevádzali ich problémy, ale nikdy to nebolo také dramatické a fatálne ako v sobotu.

Kritici evakuácií namietajú, že pri nich dochádza k výmene obyvateľstva na základe etnického a náboženského kľúča, čo mení pomery v Sýrii.

Výbuch odsúdili viacerí svetoví politici, OSN a pri dnešnej veľkonočnej omši sa o ňom zmienil aj pápež František. „Nech Boh podporí úsilie tých, čo aktívne pracujú na tom, aby priniesli pokoj a úľavu civilistom v milovanej Sýrii, ťažko trpiacej vojnou, ktorá neprestáva rozosievať hrôzu a smrť,“ povedal na Námestí svätého Petra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie