Denník N

Holúbek, ktorý nahral Gorilu: Sám pred sebou som hrdina, iní to vedieť nemusia

Peter Holúbek, ktorý začal kauzu Gorila, musel zo SIS odísť. Foto N -Tomáš Benedikovič
Peter Holúbek, ktorý začal kauzu Gorila, musel zo SIS odísť. Foto N -Tomáš Benedikovič

Hovorí o sebe, že je introvert. Keď sa s ním stretnete prvýkrát, máte pocit, že takto vyzerá pohľad agenta tajnej služby. Po tom, čo cez susedný byt nahral rozhovory šéfa Penty s politikmi a sklamane odišiel z tajnej polície, nenašiel prácu, ktorá by ho dokázala naplniť. Bývalý agent SIS PETER HOLÚBEK.

Čítali ste nový návrh zákona o SIS?

Nie.

Prečo?

Lebo ma nezaujíma. Keď si pozriete už v terajšom zákone hneď druhý paragraf o tom, čo by mala služba robiť, tak vidíte, že by malo ísť o ochranu záujmov Slovenskej republiky. Moje skúsenosti hovoria, že nič z toho sa nenapĺňa. Čítať to ďalej preto nemá zmysel.

Je úplne jedno, čo je v paragrafoch napísané?

Nie je to úplne jedno, ale určite to nie je podstatné. Reálne štátne záujmy neexistujú. Sú síce deklarované, ale keď príde na lámanie chleba, neexistujú, nikto sa za ne nepostaví. Stavajú sa za všelijaké iné záujmy – politické, privátne.

Keby sa dnes stala kauza Gorila, spôsobil by tento zákon, že by sa niečo stalo inak?

Naozaj som ho nečítal, ale nepredpokladám to. Určite to ani nebolo cieľom tejto novely, tým bolo skôr len zdanie nejakej činnosti.

Umožňoval by potrestať aktérov Gorily už teraz platný zákon, keby SIS podľa neho postupovala a odovzdala prípad včas polícii, aby nahrávky boli dôkazom pred súdom?

Jasné, že umožňoval, ale zjavne to podľa kompetentných nebolo treba. Je to postavené čisto na ľuďoch. Ja som mal jedinú možnosť – informovať svojich nadriadených, čo som urobil, ale bez absolútnej odozvy. Určite nebol problém v zákone. Ak vidím niekde zákonný problém, tak v tom, že pokiaľ nebudem zbavený mlčanlivosti, nemôžem o prípade vôbec nič hovoriť, hoci išlo o trestné činy. Ak bol zjavne porušený paragraf 2 a išlo o poškodenie záujmov Slovenskej republiky, nemôže byť moja mlčanlivosť tomuto nadradená, ale viacerí právnici mi vravia, že je, a to považujem za chorý systém.

Peter Holúbek
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Stále vás nezbavili mlčanlivosti?

Nie. SIS to polícii zamietla. Asi by bol problém, keby som začal rozprávať.

Nie je to v rozpore s tým, čo deklaruje Smer, že je za to, aby sa vec vyšetrila? Veď riaditeľ SIS, ktorý to zamietol, je priamo nominant Roberta Fica.

Politické vyjadrenia nekomentujem. Pravda je taká, že to nielen zamietol, ale pravdepodobne aj porušil zákon. Nikoho to však nezaujíma.

Koľko ľudí okrem vás ešte počulo nahrávky z Gorily?
Myslím, že odpoveď na túto otázku by mohla byť kvalifikovaná aj ako porušenie zákona o ochrane utajovaných skutočností.

Nemáte niekedy strach, že sa vám niečo stane?

Keby som mal strach, tak už robím pre Pentu.

Kontaktovala vás niekedy Penta z nejakého dôvodu?

Priamo ma kontaktoval len raz Varga s nepriamymi vyhrážkami (podľa jeho výzoru pomenovala SIS akciu Gorila, pozn. red.). Predpokladám, že ma kompletne preverili, a keď zistili, že nič poriadne na mňa nemajú, pokúšali sa ma nepriamo riešiť, predpokladám, že cez bývalého zamestnávateľa, reklamnú agentúru a podobne.

Chceli by ste sa ešte niekedy vrátiť do SIS?

Viete, ja som nemal problém bývať v robote aj do desiatej večer, aj na úkor rodiny, ak som mal pocit, že to má zmysel. Neviem si predstaviť, že za tejto situácie by sa tam dalo robiť niečo, čo má zmysel.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cítite krivdu?

Nie. Som rád, že sa to celé stalo, teda vo vzťahu ku mne. Umožnilo mi to začať mať viac rád sám seba.

Do SIS ste nastúpili v roku 1998 ešte za Lexu. Prečo?

Bol som po vysokej škole a základnej vojenskej službe a zháňal som robotu. Mohol som robiť u otca v stredne veľkej stavebnej firme, čo som však nechcel. Rozposlal som životopis asi do 20 firiem, bánk a zhodou okolností som videl v televízii, že SIS hľadá ľudí, tak som ho poslal aj tam.

Prečo ste chceli ísť za Lexu do SIS?

Išiel som na centrálnu analytiku. Síce aj tam potom vyhodili asi dvoch ľudí z politických dôvodov, to boli takí, čo volávali do Twistu do relácie Čierna skrinka, ale väčšina nerobila nič neprimerané. Vnútorne som to cítil tak, že záleží len na mne, aké to bude, a môžem kedykoľvek odísť. Keď máte 24 rokov, vnímate veci inak.

Boli ste fanúšik Mečiara?

Nie. Bol som voliť iba raz – v roku 2002 som volil SDKÚ a doteraz sa za to pred sebou hanbím. Asi trikrát som chcel zo SIS odísť, na začiatku hneď asi po roku, ale vždy ma niekto presvedčil. Poslednýkrát môj šéf Arpáš, čo vnímam dosť ako paradox.

Prečo ste chceli toľkokrát odísť?

Stále som mal pocit, že sa síce niečo učím, a aj ma to bavilo, ale videl som, že je to často zbytočné a veľa vecí sa zneužívalo. O niečom sa dozviete, o niečom nedozviete, niečo len tušíte. Potom som však prekročil hranicu pri Gorile a stalo sa mi to, čo sa mi stalo. Síce som tiež nevedel o všetkom, ale bol to už dosť komplexný obraz na to, aby som si povedal, že stačilo.

Keby ste mohli spätne niečo na svojom rozhodnutí zmeniť, urobili by ste dačo inak?

Nepredpokladám. Vo vzťahu k sebe nemám žiadne výčitky. Práveže považujem za malý zázrak, že som urobil všetko tak, ako som urobil. Keby sa to nestalo, možno by ma to zomlelo. Som rád, že som sa za tých 12 rokov zomlieť nenechal. To si nikto nevie predstaviť, iba tí, čo tam robia. Tých, čo začnú robiť chrapúnstva, je menšina, väčšina rezignuje, nemajú tú prácu radi a pracujú len preto, aby dostali peniaze. Tam po toľkých rokoch nemáte šancu skončiť iným spôsobom.

Prečo ste si ako obhajcu vybrali Petra Vačoka, ktorý neskôr kandidoval za 99 percent?

Vačok ma zastupoval len vo veci prepustenia zo služobného pomeru. Mal kanceláriu v tom istom dome, zdravili sme sa, hoci nevedel, kto som. Bolo pre mňa prirodzené, že som ho oslovil. Prekážalo mi, že potom za nich kandidoval, ale čo som mal robiť? Bolo to jeho rozhodnutie, aj som mu potom vypovedal moje zastupovanie. Odo mňa nič nemal, iba základné informácie o kauze, ale bolo vidno, že nemá záujem môj prípad riešiť. Potom mi pomohol pán Kvasnica, ktorý ma zastupoval po Vačokovi.

Čo teraz robíte?

Športujem – lyžujem, plávam.

Snažíte sa niekde zamestnať?

Áno, hľadám prácu normálne cez Profesiu, ale nie nejako zúfalo. Mal som aj nejaké ponuky, ale vymáhať pohľadávky by som nevedel.

Máte výsluhový dôchodok?

Áno, nakoniec som vyhral súd a musia mi dávať minimálny dôchodok.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Myslíte si, že sa niečo v Gorile ešte podarí vyšetriť?

Keď sa to nepodarilo doteraz, prečo by sa zrazu malo?

Myslíte si, že nahrávky z gorilieho bytu ešte existujú?

Určite. Nemôžem to síce povedať na sto percent, keďže ich nemám, ale na 99 percent existujú. Je to poistka, vždy sa to môže zísť. Možnože ich ešte niekto pred nejakými voľbami použije, ale skôr asi nie.

Prečo si myslíte, že Penta začala kupovať médiá?

Z hľadiska ceny tam už asi ratio išlo bokom, ale nejako veľmi ma to nezaujíma. Nič zásadné sa nezmenilo a nevnímam to ako nejaký problém. Nevidím zásadný rozdiel medzi predchádzajúcimi vlastníkmi a nevnímam Pentu ako najväčšie zlo, ktoré tu existuje. Ostatní sú podobní, akurát oni mali smolu, že sa na nich prišlo.

Prečo ste odmietli ocenenie Biela vrana?

Nepotrebujem to.

Necítite sa ako hrdina?

Sám pre seba sa tak cítim, ale nepotrebujem, aby ma tak vnímali iní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie