Denník N

Odvaha pani Levickej

Eleonóra Levická. Reprofoto – RTVS
Eleonóra Levická. Reprofoto – RTVS

Pani Levická sa svojím vystúpením v Kežmarku zaradila do zástupu ľudí, ktorí sa v dejinách našej krajiny stavali proti zlu.

„S rómskou klientelou sa mi robí dobre, niekedy lepšie ako s bielymi,“ povedala pani Eleonóra Levická z úradu práce v Kežmarku. Vysloviť takú vetu na verejnosti si dnes vyžaduje istú odolnosť voči stereotypom. Povedať ju však do očí skupine fašistov v zelených mikinách, to už si vyžaduje skutočnú odvahu.

Pani Levická sa svojím vystúpením v Kežmarku zaradila do zástupu ľudí, ktorí sa v dejinách našej krajiny stavali proti zlu. Nikdy ich nebolo dosť, ale občas dokázali svojou odvahou prinútiť mlčiacu ľahostajnú väčšinu, aby spozornela.

Reportáž RTVS z debaty (správa z Kežmarku sa začína v čase 11:30), ktorú organizoval novinár Andrej Bán a ktorú chceli z publika ovládnuť fašisti, ukázala pani Levickú a ukázala tiež agresívnu reakciu svorky v zelenom. Tieto zábery vyvolávajú otázku, či má naozaj zmysel s fašistami debatovať. Oni totiž neprišli do Kežmarku počúvať ani sa rozprávať; oni prišli zastrašiť.

S týmto druhom násilia – takéto zastrašovanie inak ako násilím nazvať nemožno – sme sa nestretli ani v 90. rokoch, a to bola naozaj divoká doba. Lenže Vladimír Mečiar a jeho stúpenci si organizovali mítingy sami pre seba, boli to skôr šamanské rituály, pri ktorých publikum upadalo do tranzu. Až na výnimky (pamätná policajná akcia v Nitre) sa však Mečiarovi stúpenci nepokúšali napádať stretnutia a debaty jeho odporcov.

Dnešným fašistom už nestačia ich vlastné seansy a pochody – rozhodli sa zaútočiť na samotnú podstatu demokratickej spoločnosti, ktorou je právo na zhromažďovanie a slobodnú verejnú debatu. Z reportáže RTVS bolo jasné, že v Kežmarku sa pokúsili slobodnú debatu zničiť.

Do istej miery sa im to podarilo, pretože sa zmenila na súboj, v ktorom išlo viac o odvahu povedať násilníkom do očí svoj názor, než o vecnosť argumentov. Pani Levická – a nielen ona – v tomto súboji obdivuhodne obstála a môžeme len dúfať, že (aj vďaka televíznej reportáži) prinútila apatickú mlčiacu verejnosť aspoň na chvíľu spozornieť.

To je však len začiatok. Musíme sa pripraviť na to, že násilia bude pribúdať a že sa nemôžeme spoliehať na štát, lebo ten v ochrane spoločnosti zjavne zlyháva. Musíme sa pripraviť na to, že cena za odvahu sa bude zvyšovať, lebo fašisti odjakživa robili len jedno: vyvolávali strach. Vieme z minulosti, že mlčanie a ľahostajnosť privolávajú násilie a že jediné, čoho sa násilníci boja, je odvaha ich odporcov. Pani Levická nám všetkým ukázala cestu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie