Denník N

Kiska podporil protikorupčný pochod: Ak budeme všetci ticho, nič sa nezmení

Študenti si pripravujú transparent o Bašternákovi. Foto – Michal Lukáč
Študenti si pripravujú transparent o Bašternákovi. Foto – Michal Lukáč

Prezident vyhlásil, že všetci chceme žiť v slušnej krajine a všetci by sme mali k tomu prispieť.

Prezident Andrej Kiska podporuje Veľký protikorupčný pochod, ktorý sa začne zajtra v utorok o 17.00 hodine na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí.

„Ak budeme všetci v tejto krajine ticho, nič sa nezmení. Preto vždy vyzývam ľudí, aby boli aktívni, aby sa nebáli slušným spôsobom povedať svoj názor, ak vidia, že sa deje niečo nesprávne. Všetci chceme žiť v slušnej krajine a všetci by sme mali k tomu prispieť,“ vyhlásil deň pred pochodom prezident pre Denník N.

Kiska sa tak pripojil k opozičným politikom, ktorí pochodu tiež vyjadrili podporu. Premiér Robert Fico (Smer) a predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa k pochodu nevyjadrili, podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára ulica korupciu nevyrieši.

Pochod organizujú stredoškolskí študenti Karolína Farská a Dávid Straka. Na Facebooku deklarovalo svoju účasť 10-tisíc ľudí.

Študenti žiadajú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila.

Na odstúpenie vyzval Kaliňáka niekoľkokrát aj Kiska. „Mrzí ma, že minister vnútra klame, opakovane klame. A mrzí ma, že práve takýto človek stojí v takej dôležitej funkcii, akou je minister vnútra,“ povedal Kiska po tom, čo Kaliňák vystúpil v parlamente, aby informoval, že prezident na cestách vládnou letkou do Popradu prelietal takmer milión eur. Prezident vyhlásil, že na lietanie ho vyzval Kaliňák; potom povedal, že bude jazdiť autom.

Organizátori pochodu Dávid Straka a Karolína Farská sa museli zaoberať aj „diskreditačnou“ kampaňou proti ich pochodu. Na blogu denníka Pravda zverejnil minulý týždeň anonym pod prezývkou „tribunaludu“ fotografiu ich spoluorganizátora študenta Michala Karlubíka s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom.

„Bol protestovať pred Bonapartom a odfotil sa s Matovičom, lebo mu bol sympatický,“ hovorí o fotografii Dávid Straka. „Vôbec nevieme, kde tú fotografiu anonym zobral, pretože on ju už dávno zovšadiaľ vymazal.“

Straka hovorí, že jeho kamarát by Matoviča aj tak nevolil a fotografia podľa neho nič nedokazuje. „Mne nepríde úplne vhodný na vedenie krajiny, lebo sa mi zdá, že nemá ekonomický plán,“ hovorí stredoškolák o Matovičovi.

karlubik-a-matovic

Dávid hovorí, že ich mrzelo, ako o celej veci informovala TA3. Do televízie, ktorú ovláda podnikateľ Ivan Kmotrík, telefonoval.

„Hrali to naozaj každú hodinu. Zdvihla mi to nejaká sekretárka. Povedal som jej, že si vážim ich spravodajstvo, ale že toto je komplet konšpirácia. Ona povedala, že to išlo zhora.“

Matovič neskôr vyhlásil, že jeden študent mu napísal na Facebooku, že chce robiť protest proti konaniu Andreja Danka a či im v tom pomôže. „Tú správu som objavil asi pred dvoma týždňami. Takže nepoznám týchto ľudí osobne, ale každopádne im držím palce,“ povedal Matovič.

Dávid Straka hovorí, že keď založili akciu Veľký protikorupčný pochod na Facebooku, tak poprosili asi 70 ľudí, či o nej nebudú informovať aj na svojom profile. Medzi nimi aj Matoviča.

„Bolo tam vtedy prihlásených len 10 ľudí a vôbec sme neriešili nejakú apolitickosť a podobné veci.“ O žiadnu inú pomoc politikov nežiadali a tí ani na proteste nevystúpia.

Študenti na organizáciu protestu vyzbierali od ľudí cez transparentný účet 6700 eur. Potrebovali aspoň 3-tisíc, aby pochod zvládli.

Na Veľkonočný pondelok ešte dolaďovali viaceré detaily aj účinkujúcich, transparenty chystali v sobotu v Sade Janka Kráľa. „Bašternáka vyšetriť!“ požadoval jeden z nich.

Študenti si pripravujú transparent o Bašternákovi. Foto Michal Lukáč
Študenti si pripravujú transparent o Bašternákovi. Foto – Michal Lukáč

Pochod pôjde z Hviezdoslavovho námestia na Námestie SNP, kde bude pódium, na ktorom vystúpia viacerí rečníci. Na Facebooku ohlásilo svoju účasť 10-tisíc ľudí, čo však v skutočnosti nemusí znamenať, že prídu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie