Denník N

Zúfalí cudzinci spia v chladnej noci na zemi pred políciou, oddelenie presťahujú na kraj mesta

Zástup cudzincov na cudzineckej polícii v Petržalke. Foto N – Matej Dugovič
Zástup cudzincov na cudzineckej polícii v Petržalke. Foto N – Matej Dugovič

Strávili sme noc s cudzincami, ktorí si na Slovensku vybavujú povolenie na pobyt. Študenti, manažéri, cestovatelia, všetci musia pretrpieť náročnú noc. Ak nezaplatili za to, že za nich niekto vystál rad.

Vonku popŕcha, pofukuje vietor, aprílová noc je veľmi chladná. „Bolo to zlé, mokro a veterno,“ sťažuje sa tridsaťročný Ukrajinec, ktorý na Slovensko prišiel študovať jazyk.

„Som veľmi unavený, bolia ma kosti aj chrbtica.“ Už štrnásť hodín stojí na nohách a ešte ďalšie dve má pred sebou.

Celú noc zo štvrtka na piatok prečkal vonku v zašitej časti Petržalky na Hrobákovej ulici. S ním niekoľko ďalších mužov.

Zastarané oddelenie polície v areáli bývalej škôlky nestíha veľký nápor cudzincov. Tí si prišli iba vybaviť povolenie na pobyt, aby mohli na Slovensku žiť, pracovať alebo študovať, no podmienky pripomínajú skôr utečeneckú krízu. Naobliekaní ľudia sa v noci drkocú, zahrievajú sa čajom a alkoholom, niektorí spia na zemi.

Pri zvyškoch hrdzavej preliezačky v areáli nocovali ešte pred pár rokmi počas teplejších dní ľudia v stanoch alebo len tak na trávniku.

Stálo to za to? Ukrajinec je prvý v rade a má istotu, že ho policajní úradníci ešte v ten deň vybavia. Desiatky ďalších ľudí, ktorí prišli aj niekoľko hodín pred otvorením, čakajú zbytočne.

Takmer každý už vie, že je lepšie prísť radšej deň vopred. Traduje sa to medzi cudzincami, poradia to známi, píšu to viaceré internetové stránky, napokon, po návšteve polície sa o tom cudzinci sami presvedčia.

Novú budovu sľubovali pred rokmi

„Ak teraz prídu o polnoci, aby sa dostali na rad o ôsmej, tak to už takmer pripomína čakanie na iPhone,“ vtipkoval minister vnútra Robert Kaliňák v septembri 2014 so sľubom novej budovy od ďalšieho roka. Fanúšikovia Applu sa však nových telefónov zväčša dočkali, cudzinci dôstojnejších podmienok ani po takmer troch rokoch nie.

Teraz by sa to už mohlo podariť, aspoň podľa plánov ministerstva. Projekt na presťahovanie oddelenia je hotový a do konca roka chce štát zrekonštruovať budúce oddelenie. Fungovať snáď začne niekedy od prvej polovice budúceho roka.

Kde? Na okraji mesta vo Vajnoroch. Cudzinecká polícia sa má presťahovať do bývalej vojenskej ubytovne na Regrútskej ulici v strede poľa mimo zastavanej časti Vajnôr.

Oddelenie cudzineckej polície ministerstvo budúci rok presťahuje na kraj mesta. Foto - Google maps
Oddelenie cudzineckej polície ministerstvo budúci rok presťahuje na kraj mesta. Foto – Google Maps

Tam, kam veľmi Bratislavčania nechodia

Ministerstvo tvrdí, že nové oddelenie bude v dynamicky sa rozvíjajúcom regióne s rozvinutou infraštruktúrou MHD.

V tejto časti mesta sú v skutočnosti skôr fabriky, neďaleko je menšie sídlisko a ide o málo frekventovanú časť Bratislavy.

Jediné priame spojenie s areálom je dnes iba autobusová linka 65, ktorá prepája Vrakuňu s Račou. Cudzinci bez áut tak budú musieť na oddelenie cestovať komplikovane.

Ministerstvo hovorí, že si priestory vo Vajnoroch vybrali pre viaceré dôvody – budova mala doriešené prípravy pracoviska, no aj pre financie. Od rozšírenia pracovísk a lepších podmienok aj pre policajtov si ministerstvo sľubuje efektívnejšiu prácu oddelenia.

V niektorých krajinách v zahraničí cudzinecké polície po modernizácii pridali aj možnosť objednať sa cez internet na konkrétny termín, ministerstvo to zatiaľ neplánuje.

Takto zle to nevyzerá iba v Bratislave, hroznými podmienkami cudzincov vítame napríklad aj v Žiline.

Cudzinci si spravili systém

Vráťme sa späť do reality na Hrobákovú 44 v Petržalke. Už o desiatej večer vo štvrtok čaká pred budovou polície asi 16 ľudí, najmä Ukrajinci či Srbi, v čiapkách, bundách a s natiahnutými kapucňami.

Zohrievajú sa teplým čajom a kávou, pijú kolu a pivo. Postávajú, prešľapujú, sedia na rozkladacej stoličke či lavičkách. Debatujú, hrajú sa na mobile, spia na zemi alebo v autách. Do rána je ešte ďaleko.

Študent z Turecka Huseyin čaká už od ôsmej večer, kamaráti mu poradili, aby prišiel radšej skôr. Dobre, že poslúchol. Často sa prechádza, aby sa aspoň trochu zahrial. „Skúsil som zaspať, ale nevedel som,“ hovorí 26-ročný študent medzinárodných vzťahov. „Ako by som mohol zaspať v takej zime?“

Traja muži si predsa zabalení v prikrývkach ľahnú na zem. Podmienky sú príšerné a nedôstojné, noc je zatiaľ pokojná.

Cudzinci sa snažia aspoň ako-tak organizovať. Donedávna sa zapisovali do neoficiálneho poradovníka, zdrapu papiera, ktorý polícia oficiálne neakceptovala. Po reportáži RTVS, ktorá na problém upozornila, na budovu vylepili aj varovanie. Systém sa ani potom v zásade nezmenil, cudzinci si akurát poradie strážia bez papiera. Vo štvrtok zástupy ľudí diriguje Srb Luka.

Tridsaťšesťročný burzový maklér prišiel už o ôsmej večer, priniesol si prikrývky, vankúš aj jedlo – je tu už štvrtý raz. Najskôr nemal v poriadku papiere, platby, potom ho len nestihli vybaviť.

S ostatnými cudzincami sa dohodli, že každému po príchode vysvetlia situáciu. Nikto sa nechce predbiehať. Je to však napäté, komunita sa navzájom kontroluje, je podozrievavá.

Cudzinci sa dohadujú s policajtom. Foto N - Matej Dugovič
Cudzinci sa dohadujú s policajtom. Foto N – Matej Dugovič

Hádka

Okolo piatej ráno pomaly svitá, prestáva popŕchať, stále je chladno. Pred políciou je už chaos, v rade stojí asi 40 ľudí. Sú nervózni, každý, kto prišiel až teraz, čaká zbytočne. Na začiatku zástupu navyše pribúdajú stále noví ľudia, poradie sa rýchlo mení.

K mužovi na čele radu sa skoro ráno pridáva zababušená žena a dcéra, k ďalším manželky. Z automatu na cudzineckej polícii si musí zobrať lístok každý, kto žiada o pobyt. Lístky tak majú aj ženy a deti a to znamená, že ak niekto čakal celú noc a myslel si napríklad, že ráno bude dvadsiaty, je zrazu aj o niekoľko miest viac vzadu a polícia ho už nevybaví.

Iráncovi zo stredu reťaze cudzincov sa to nepáči a začne sa hádať.

„Musíš pochopiť: prišli s rodinou, so ženami a s deťmi. Nečakáte snáď, že tu budú ženy celú noc v zime čakať,“ vysvetľuje mu Srb Luka.

„Je to nehumánne,“ hovoria študenti Erazmu o podmienkach pred políciou. Prišli už druhýkrát okolo pol štvrtej ráno. Ani teraz sa k policajtom nedostanú. Aj oni kritizujú nedomyslený systém, v ktorom musia cudzinci často zbytočne cez noc čakať na vybavenie.

Prichádzajú ďalší ľudia, ktorí sa natlačia dopredu. Niektorí z čakajúcich dostanú za noc pár desiatok eur a prepustia svoje miesto cudzincom.

Dvojica starších mužov, ktorí čakali celú noc, sa vymení s čínskou rodinou a rýchlo odchádza preč. Najskôr si vypýtajú drobné na kávu, až potom nepresvedčivo tvrdia, že čakali za budúceho zaťa.

Dvere cudzineckej polície otvoria presne o pol ôsmej ráno, nedočkavý dav sa hrnie dnu, policajt púšťa ľudí po skupinkách. Iránec mu v angličtine vysvetľuje situáciu, sťažuje sa na ľudí, ktorí sa predbehli. Ostatní zatiaľ rezignovane pevne držia svoje miesta, vedia, že dnes nič nezmenia. Policajt nerozumie.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cudzinecká polícia

Slovensko

Teraz najčítanejšie