Denník N

Sťažnosti rodičov zabrali, naše inšpekcie preveria plienky Pampers

Foto - N
Foto – N

Výrobca značkových plienok priznal, že v posledných mesiacoch na Slovensku zaznamenal vyšší počet sťažností, úrady sa nimi plánujú zaoberať.

Inovované detské plienky Pampers Premium Care, na ktoré sa už niekoľko týždňov množia sťažnosti rodičov, preveria slovenské úrady. Denníku N to potvrdili Slovenská obchodná inšpekcia a Úrad verejného zdravotníctva.

„Na základe informácií zverejnených v Denníku N a po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) sme sa dohodli na spoločnom postupe pri preverovaní kvality a bezpečnosti daných plienok,“ povedala ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

Dodala, že inšpekcia vyzve zástupcu výrobcu, teda spoločnosť Procter & Gamble, aby predložil dokumenty, ktoré preukážu urobenie skúšok zameraných na bezpečnosť a kvalitu výrobku. „Následne sa určí ďalší postup v spolupráci s ÚVZ ohľadom urobenia nezávislých skúšok kvality a bezpečnosti,“ povedala Machútová.

Hovorkyňa ÚVZ Zuzana Drobová doplnila, že ak SOI, ktorá je v tejto veci kompetentná konať, o to požiada, urobí Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade nezávislé analýzy chemických a mikrobiologických ukazovateľov.

„Tento úrad disponuje dvoma špecializovanými pracoviskami – špecializovaným laboratóriom chemických analýz a špecializované laboratóriom mikrobiologických analýz, ktoré sú schopné po doručení vzoriek podrobiť ich vyšetreniu,“ vraví Drobová.

Po ukončení vyšetrení a vyhodnotení analýz plienok dozorné orgány prijmú príslušné opatrenia na zabezpečenie ochrany spotrebiteľa.

Hovoria o unikátnej vrstve

Testy v laboratóriu by mali zistiť, či inovované detské plienky nie sú zdraviu škodlivé, keď sa toľko rodičov z Česka aj Slovenska sťažuje, že spôsobili ich deťom zapareniny či vyrážky. Tiež by mohli potvrdiť, či vydržia suché tak dlho, ako výrobca deklaruje, pretože mnohé mamičky vravia, že inovované plienky veľmi rýchlo pretečú, prípadne sa aj drobia a ich kúsky ostávajú na pokožke dieťaťa a aj prečo neobvykle zapáchajú.

Výrobca tvrdí, že inovované plienky patria k najnovšej generácii plienok Pampers a majú tri absorpčné kanáliky, ktoré majú zabezpečiť pocit sucha až na 12 hodín. „Ich vrchná vrstva v štruktúre medového plástu rýchlo odvádza tekutinu z povrchu plienky, kde by mohla byť v kontakte s citlivou detskou pokožkou. Pampers Premium Care sú jediné plienky Pampers na Slovensku, ktoré obsahujú túto unikátnu vrchnú vrstvu,“ tvrdí Mirek Mariola, manažér pre komunikáciu Procter and Gamble DS Polska, ktorý zastrešuje región strednej Európy.

Dodal, že sieťovitá vrchná vrstva sa používa aj na ostatných trhoch v Západnej Európe, ako napríklad v Nemecku, a to už niekoľko rokov. „V minulosti sme na slovenskom trhu používali rovnakú tkaninu pre menšie balenie detských plienok Pampers Premium Care. Používať tkaninu s touto textúrou aj pre všetky ostatné veľkosti detských plienok sme sa rozhodli práve na základe pozitívnej spätnej väzby od našich užívateľov,“ vraví.

Skúsenosti rodičov však to, že plienky vydržia suché 12 hodín, spochybňujú. Viaceré mamičky tvrdia, že plienky rovnomennej značky pred inováciu tak dlho vydržali, no po ich inovovaní už nie.

Otestujú ich aj v Česku

Slovenské úrady sa rozhodli vyzvať výrobcu, aby predložil informácie o skúškach a k následnému otestovaniu plienok napriek tomu, že priamo na SOI a ÚVZ sa rodičia s podnetmi na inovované plienky neobracali. SOI totiž potvrdila, že dostala na nové plienky Pampers len jeden podnet, rovnaký počet pritom zaznamenala aj vlani či predvlani.

Inovované plienky Pampers Premium Care sa už rozhodli preveriť aj v Česku. Ministerstvo zdravotníctva tam už pred časom potvrdilo, že ich podrobia laboratórnym testom.

Neupresnili však, kedy by mohli byť ich výsledky známe. „Orgány ochrany verejného zdravia sa priebežne venujú výrobkom určeným deťom do troch rokov, a to s dôrazom práve na detské plienky. Boli odobraté vzorky na laboratórne testy, o výsledkoch budeme verejnosť a médiá informovať,“ odpísala Štěpánka Čechová, hovorkyňa českého ministerstva zdravotníctva.

Na odpovede čakajú

Rodičov, ktorí sú nespokojní s inovovanými plienkami Pampers Premium Care zatiaľ pribúda. Po tom, ako Denník N zverejnil reakcie ľudí z Česka i Slovenska, ktorých deti mali s týmito plienkami problémy, sa na facebookovom profile Pampers začali množiť skúsenosti slovenských mamičiek, ktorý sa nové plienky nepozdávajú.

Objavili sa pritom medzi nimi už aj také, ktoré najprv nové plienky obhajovali. Neskôr však zistili, že ich kvalita je horšia ako kvalita plienok rovnakej značky, ktoré ich deťom dávali v minulosti.

Rodičia, ktorí pridávajú skúsenosti svojich detí s inovovanými plienkami na Facebook, už niekoľko dní čakajú na odpovede od výrobcu. Ak totiž po prvých reakciách pred niekoľkými dňami odpovedal, aj keď opakoval rovnaké odpovede, teraz sa už odmlčal.

Sťažností im pribudlo

Firma Procter & Gamble pritom tvrdí, že sa snaží maximálne načúvať zákazníkom, a to predovšetkým prostredníctvom našich konzultantov na bezplatnej linke zákazníckej starostlivosti. „Všetkými komentármi, ktoré dostaneme, sa zaoberáme a následne robíme kroky k tomu, aby sme našich zákazníkov uspokojili. Týmto zodpovedným spôsobom pristupujeme ku všetkým našim zákazníkom už dlhú dobu, nie je to teda opatrenie, ktoré by sme prijali až teraz,“ uviedol pre Denník N Mirek Mariola.

Hoci inovované plienky aj ich zdravotnú nezávadnosť obhajuje, priznal, že dostali viac kritických ohlasov, než sú zvyknutí, a to aj zo Slovenska. „V posledných mesiacoch sme na Slovensku zaznamenali zvýšenie počtu sťažností,“ reagoval Mirek Mariola.

Tvrdí, že kedykoľvek firma pristúpi k nejakej inovácii, zaznamená nárast počtu spotrebiteľov, ktorí novinku komentujú a namiesto nej by radšej mali svoj „starý“ produkt. „Vieme, že existuje úzka skupina rodičov, ktorí sú nespokojní a majú pocit, že nedostávajú rovnakú kvalitu, na akú boli predtým zvyknutí. Stáva sa tiež, že rodičia prípadné presiaknutie plienky prisudzujú práve tejto inovácii a neuvedomujú si, že k pretečeniu by mohlo dôjsť aj u neinovovaných plienok, a to z rôznych dôvodov,“ uviedol Mirek Mariola.

Svoje produkty obhajujú

Niektorých nespokojným rodičom, ktorí sa na sociálnej sieti zverili aj so zdravotnými problémami detí prebaľovaných do inovovaných plienok Pampers, výrobca žiadal, aby zaslali podrobné informácie o ťažkostiach, ktoré im plienky na koži spôsobili.Plienky obhajuje tým, že všetky materiály, ktoré pri ich výrobe využíva, podrobí dôkladnej kontrole bezpečnosti a rovnaké je to aj s výsledným produktom.

„Pri vývoji našich produktov spolupracujeme so zdravotníckymi odborníkmi a s tisíckou rodičov, aby sme zaistili, že naše produkty budú bezpečné a budú deťom a ich rodičom poskytovať všetky benefity a potrebnú kvalitu, ktorú od značky, ako je Pampers, očakávajú. Počas vývoja nových plienok sa rodičov pýtame obzvlášť na to, či detská pokožka plienku dobre znáša a či nepozorujú rozdiely v kvalite, oproti produktu, ktorý pred tým bežne kupovali,“ povedal Mirek Mariola.

Výrobca plienok sa však vyhol odpovedi na to, v akých laboratóriách dal nové plienky testovať, ani čoho všetkého sa testy týkali. Neodpovedal ani na otázku, koľko rodičov zo Slovenska a Česka vyjadrilo svoju nespokojnosť s plienkami a koľkým sa firma rozhodla vrátiť peniaze za plienky, s ktorými neboli spokojní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie