Denník N

Nicholsonová a Poliačik zostávajú v SaS, strane Beblavého s Mihálom držia palce

Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované o 14:20. Nová strana by mala vzniknúť čo najskôr a mala by mať jasného lídra, odporúča šéf prieskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik.

Zatiaľ bez názvu a loga, ale so siedmimi poslancami parlamentu prichádza nová strana Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála. Stranu by mohli oficiálne zaregistrovať až v priebehu roka. Už teraz však hovoria, že si zvolili vlastnú cestu a nebudú čakať, kým stranu založí iniciatíva Progresívne Slovensko.

S dvojicou Beblavý – Mihál stranu zakladajú Katarína Macháčková, Zuzana Zimenová, Simona Petrík, Viera Dubačová a Oto Žarnay.

Poslanci, ktorí boli predtým v Sieti, OĽaNO a SaS, už predstavili svoju víziu a podporovateľov. Neprofilujú sa  ako jasne pravicová, liberálna ani konzervatívna strana. V dokumente Vráťme Slovensko ľuďom píšu o potrebe praktických riešení – o právnom štáte a rovnosti pred zákonom, dôstojnom živote a šanci na úspech pre každého, kvalitných a dostupných verejných službách, proeurópskej politike a jednoznačne odmietajú Smer ako budúceho partnera.

Video: Beblavý a Mihál oznamujú svoju novú stranu
autorka: Martina Koník

Kto bude lídrom?

„Toto oznámenie je pre mňa prekvapivé v tom, že som ho skôr očakával zo strany Progresívneho Slovenska,“ hovorí šéf prieskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik. Prekvapuje ho do istej miery aj to, že na politickej scéne sa formuje nie jeden, ale dva vážnejšie politické projekty, pokiaľ by sa aj teda Progresívne Slovensko malo zmeniť na stranu.

„Zdá sa, že projekt okolo Beblavého a Mihála bude stavať skôr na ekonomických a sociálnych témach, než na ideologickom vymedzení v kultúrno-etických otázkach. Inak povedané, bude to pravdepodobne viac o konkrétnych politikách, než o hodnotovom vymedzovaní sa,“ myslí si Slosiarik. Pri tom všetkom by však podľa neho nemali zabudnúť na to, že táto krajina potrebuje dlhodobú víziu, cieľ v budúcnosti, ku ktorému smerujeme.

Výhodou tejto iniciatívy podľa analytika Slosiarika nesporne bude, že jej predstavitelia majú dnes zastúpenie v parlamente. „Ak to však myslia skutočne vážne, odporúčal by som čo najskoršiu inštitucionalizáciu oficiálnej politickej štruktúry so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s názvom strany a jej registráciou. Ešte jedna otázka mi napadá: Kto bude líder?“

Ďalší sa zatiaľ nepridávajú

Bude mať nová strana naďalej sedem poslancov, alebo sa k nej ešte niekto pridá? V SaS boli blízko Mihálovi podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová a poslanec Martin Poliačik. Obaja projektu držia palce.

„Držím im palce. Po tom, ako Andrej Kiska oznámil, že sa s ním nedá počítať, beriem to tak, že s niekým tú vládu dokopy musíme dať,“ hovorí Ďuriš Nicholsonová. „Sú to slušní politici. Sú vzdelaní, inteligentní, sú to odborníci, nekradnú. Aj to mi je sympatické. Pre nás (SaS) týmto vzniká partner.“ Podpredsedníčka parlamentu vraví, že ponuku od novej strany nedostala. „Ja zostávam v SaS,“ povedala.

„Je to vývoj, ktorý sme predpokladali. V dlhodobom horizonte očakávam spoluprácu a možno aj splynutie s Progresívnym Slovenskom,“ povedal Poliačik. „Držím palce, pretože pre SaS tým má možnosť vzniknúť veľmi vítaný koaličný partner a je to oveľa lepší základ budúcej reformnej vlády než čokoľvek, z čoho by sme to skladali teraz.“ Aj on zostáva v SaS. Poliačik je po novom členom najužšieho vedenia strany, ktorým je 13-členná Republiková rada.

Progresívne Slovensko to berie zmierlivo

Sme zvedaví, s akým programom príde sedem poslancov okolo Miroslava Beblavého, reaguje Ivan Štefunko z Progresívneho Slovenska. „Zakladanie strany nie je pre nás neodkladným cieľom, ale prostriedkom na dosiahnutie zásadnej spoločenskej zmeny,“ vraví spoluzakladateľ tejto iniciatívy, ktorý ešte nedávno o spoločnom postupe pri vytváraní strany rokoval s Beblavým.

„Progresívne Slovensko od začiatku jasne deklaruje, k akým hodnotám sa hlási a našim cieľom je zásadne zmeniť fungovanie tejto krajiny. Budeme radi, ak Miro Beblavý alebo iní, ktorí tieto hodnoty zdieľajú, budú súčasťou tohto spoločného úsilia o pozitívnu zmenu.“

V súčasnosti pracujú na vlastnom podrobnom programe, ktorý chcú predstaviť verejnosti. „Až potom sa nám zdá správne zakladať stranu, ktorá bude výsledkom spoločného úsilia mnohých,“ hovorí Štefunko.

Matovič prekvapený, Kollár gratuluje

„Ak je to mimo Progresívneho Slovenska, tak ma to v podstate mrzí, že sa nedokážu zhodnúť a dohodnúť na jednej strane,“ hovorí líder OĽaNO Igor Matovič. Ak to podľa neho má byť o tom, že Beblavý spraví svoju stranu a Progresívne Slovensko ďalšiu, „tak väčšiu trápnosť som ešte nevidel“. Predpokladá však, že ide o reakciu na to, že sa Progresívne Slovensko „nevie vymačknúť“.

„Good job!“ odkazuje Boris Kollár siedmim poslancom okolo Beblavého a Mihála. „Myslím, že je to fajn. Keď sa to Progresívne Slovensko nevedelo rozhýbať, tak títo chlapci to urobia za nich.“ Vraví, že hoci má napríklad rozdielne názory na utečencov a iné otázky, s Beblavým ani Mihálom nemá žiaden problém.

Podporuje Zajac, Kolesárová a Nechala

„Snažím sa o spájanie čestných ľudí a odborníkov do novej politickej sily, ktorá môže vrátiť Slovensko občanom. Podporujem však aj veľké množstvo občianskych iniciatív bez politických ambícií,“ hovorí o svoje podpore pre novú stranu spolumajiteľ Esetu a Denníka N Anton Zajac. Vraví, že projekty, ktorým verí a majú slúžiť občanom, podporuje časom aj finančne, vlastné politické ambície však nemá. Zajac okrem Beblavého strany podporil Daniela Lipšica, Janu Žitňanskú aj Progresívne Slovensko.

„Stotožňujem sa s hodnotami vyhlásenia. Je mi sympatický aj politický štýl Miroslava Beblavého, pretože nerieši žabomyšie spory, ale snaží sa tvoriť a aj ukazovať, čo je na Slovensku dobré. Zároveň odmieta korupciu,“ hovorí ďalšia podporovateľka iniciatívy manažérka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová. Do strany vstúpiť neplánuje.

„O to viac si však uvedomujem, že niekto aj za mňa tu politiku robiť musí. A preto vítam aspoň možnosť podporiť tých, o ktorých si myslím, že by to aj v mojom mene mohli robiť dobre. Dúfam, že sa spoja s Progresívnym Slovenskom, pre všetko čo ich spája a aj preto, čo Slovensko dnes potrebuje.“

Výzvu Vráťme Slovensko ľuďom podporil aj právnik z Transparency Ineternational Pavel Nechala. „Plne podporujem jednak Výzvu Vráťme Slovensko ľuďom a tiež prístup, ktorý prináša do verejného života táto skupina poslancov okolo Miroslava Beblavého.“ Zatiaľ so skupinou zakladajúcou stranu spolupracuje na projekte praktickej pomoci podnikateľom Nedajte sa namočiť do problémov v podnikaní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie