Denník N

Na koncerte pre Mariána Vargu zaznejú jeho skladby na všetky spôsoby

Marián Varga. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marián Varga. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na dnešnom večere v bratislavskom Istropolise vystúpi niekoľko muzikantov a skupín. Chystá sa niekoľko prekvapení.

Jeho priateľ a skladateľ Vladimír Godár tvrdí, že živú hudbu hrajú živí skladatelia, kým mŕtvu hudbu mŕtvi skladatelia. A je to naozaj pravda. Sú autori, ktorí sú dávno po smrti, no sila ich diel stále funguje a existujú žijúci autori, ktorých hudba už takmer nikoho nevzrušuje.

Najlepší prípad je však ten prvý spomínaný a môžeme byť len radi, že je to aj prípad Mariána Vargu. Oslavy jeho januárových sedemdesiatin stále pokračujú. Nedávno vyšla re­edícia jeho kultového dvojalbumu Konvergencie so skupinou Collegium musicum, budúci týždeň bude mať v Košiciach obnovenú premiéru jeho muzikál, prvý slovenský rockový muzikál, Cyrano z predmestia a dnes je v Bratislave veľký koncert.

Do poslednej noty

„Bude to mať podobný pôdorys ako akcia, ktorú sme venovali predvlani Dežovi Ursinymu. Večer s množstvom hostí aj s videoprojekciami z televízneho archívu. Akurát to nebude v Starej tržnici, kde už sa nesmú robiť dlhé koncerty pre sťažnosti na hluk, ale v Istropolise,“ vysvetľuje organizátor Ladislav Snopko.

Priestor, kde sa dlhé roky konal festival Bratislavská lýra, nie je pre bigbít úplne cudzí. Koncertovali tam napríklad aj Jethro Tull, dokonca priamo na lýre i Marián Varga a Collegium musicum. Teraz tam zaznejú jeho skladby na všetky spôsoby. Inštrumentálky aj pesničky, bigbít, artrock aj klasické kompozície. Hrať a spievať ich budú viacerí pôvodní, aj mladí muzikanti. Na pódiu sa to bude každú chvíľu obmieňať, jedna postava tam však bude takmer nonstop. Ale nie tá, ktorá vám napadne ako prvá.

„Večer je rozdelený do troch blokov. Najskôr zahráme so skupinou Prúdy aj pesničky z albumu Zelená pošta, potom prídu hostia a na záver Collegium. Ak všetko pôjde dobre, na záver priskočí aj Marián. Je síce chorý, ale cvičí,“ hovorí basgitarista Fedor Frešo. Collegium musicum hralo naposledy vlani na festivale Valašský špalíček, tam sedel za bicími Cyril Zeleňák, teraz sa chystá na comeback Dušan Hájek.

„Berieme to ako slávnostnú záležitosť, kde, samozrejme, môžu nastať aj rozpaky,“ tvrdí Frešo. „Keď sa to podarí, všetci budú šťastní, keď nie, odseriem si to najmä ja,“ dodáva a v otázke, na ktorý moment večera sa najviac teší, má okamžite jasno: „Najviac sa teším na poslednú notu a budem si nadávať za všetky pokazené momenty.“

Marián Varga momentálne nie je v stave, že by dokázal odtiahnuť celý takýto veľký koncert, a tak sa vráti do úlohy hosťa, v akej figuroval v 80. a 90. rokoch na koncertoch skupiny Prúdy. Jeho pôvodné party si rozdelia klávesisti Peter Preložník a Vladislav Šarišský, ale aj jeden nečakaný muzikant s nečakanou vsuvkou.

Nové texty

„V podivnejch dobách, jak kdyby spad’ z nebe / Svou hudbou přehlušil trapnost těch dní / Dodnes mne pálí a dodnes mne zebe / Zaklapla past, já zůstal jsem v ní…“

Tento text určite nepoznáte. Nemôžete ho poznať. Je to totiž nový refrén skladby Strange Theme. Originál vyšiel na prvej celovečernej platni skupiny Collegium musicum v roku 1970, kde ju v angličtine naspieval Fedor Frešo. Teraz jej dal úplne nové slová Michael Kocáb, ktorý ju bude spievať a sám zahrá aj prvú časť skladby.

„Text je vlastne vyjadrením mojej vďačnosti za to, ako zásadne ma Marián ovplyvnil – ale je, samozrejme, o ňom,“ hovorí český spevák a skladateľ. „Pojednal som to tak, že som do noty stiahol Vargov pôvodný part z nahrávky a zahrám jeho historické sólo.“

Vargove skladby zahrajú dvaja najznámejší slovenskí gitaristi Fero Griglák a Andrej Šeban, jeho pesničky okrem obligátneho Pavla Hammela zaspievajú aj Meky Žbirka (ktorý dokonca kedysi robil konkurz do Collegia) či Vargov synovec Jakub Kudláč. Strednú muzikantskú generáciu zastúpia Longital a violončelista Jozef Lupták, mladú generáciu Sima Martausová, skupina Queer Jane a Pjoni, ktorý prinesie najodvážnejšie číslo večera – svoj elektronický remix Eufónie z albumu Konvergencie.

Oproti plagátu bude nakoniec na pódiu chýbať jediné meno. „Nenašiel som spôsob, ako zaspievať Mariánove piesne, ani som neprišiel na spôsob, ako si ich zaujímavo upraviť,“ priznáva Michal Kaščák.

Večer v bratislavskom Istropolise je vypredaný, no budú ho snímať kamery a záznam by mal byť odvysielaný vo verejnoprávnej televízii. Bez ohľadu na meno jej nového riaditeľa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marián Varga

Kultúra

Teraz najčítanejšie