Denník N

Sagan raz môže vyhrať Tour de France, no čaká ho enormná obeta, tvrdí jeho bývalý šéf

Peter Sagan v žltom drese lídra Tour de France 2016. Foto – AP
Peter Sagan v žltom drese lídra Tour de France 2016. Foto – AP

Víťaz z roku 2012 schudol pred Tour de France osem kíl a okrem toho mu pomohol aj netradičný charakter jednotlivých etáp. Strata váhy a priaznivý profil by v prípadnom boji o žltý dres pomohli aj Petrovi Saganovi.

Petra Sagana by to stálo veľa driny a utrpenia, no stále si myslím, že má na to, aby sa stal celkovým víťazom Tour de France, povedal tento týždeň Roberto Amadio v rozhovore pre Cycling Weekly.

Amadio je niekdajším šéfom tímu Liquigas-Cannondale, teda zoskupenia, v ktorom Sagan začínal profesionálnu kariéru.

V tomto tíme Slovák vyhral v roku 2012 svoju prvú etapu na Tour de France a aj svoj prvý zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Sagan získal zelený dres päťkrát v rade a aj na tohtoročnej Tour de France preňho zostáva prioritou. Ak by Slovák uspel v bodovacej súťaži aj šiestykrát, vyrovnal by historický rekord Erika Zabela.

S pribúdajúcim vekom nie je vylúčené, že sa Sagan v budúcnosti zameria aj na zisk žltého dresu, ktorý patrí celkovému víťazovi Tour.

Nielen fyzická, ale aj psychická obeta

„Stále tomu verím,“ hovorí Amadio, ktorý o Saganovom celkovom víťazstve na Tour hovoril už v minulosti. „Je však jasné, že jeho telo by muselo prejsť premenou. Musel by schudnúť, čím by stratil silu, aj všetko ostatné. Myslím si však, že ak by okrem toho využil aj svoj prirodzený talent, mohol by byť úspešný. Sagan vždy jazdil výborne a vždy ide za víťazstvami.“

„Ak by schudol štyri kilá a udržal si ten výkon, ktorý má, súperov by stálo mnoho úsilia zbaviť sa ho aj v náročných kopcoch. To by však stálo enormnú obetu, a to nielen fyzickú, ale aj psychickú,“ myslí si Saganov bývalý šéf.

Ak by sa 27-ročný Slovák rozhodol, že sa na Tour zameria na celkovú klasifikáciu, mal by tak podľa Amadia urobiť už čoskoro.

„Ak chce pretekársky napredovať do 32 či 33 rokov, mal by sa rozhodnúť. Práve vo veku 29 až 32 rokov je na tom fyzicky najlepšie. To je totiž ideálny vek pre cyklistov.“

Peter Sagan na Tour de France 2012 v drese tímu Cannondale. (Foto: AP)
Peter Sagan na Tour de France 2012 v drese tímu Liquigas-Cannondale. Foto – AP

Víťaz z roku 2012 schudol pred Tour osem kíl

Saganovi by v prípadnom úsilí o žltý dres mohol pomôcť aj profil Tour, ak by bol navrhnutý vhodným spôsobom. „Tak, aby si dokázal postrážiť celkové prvenstvo aj v časovkách, aj v náročných kopcoch… ale je to zložitejšia diskusia,“ hovorí Amadio.

Niekdajší šéf Cannondalu v súvislosti s trasou vhodnou pre konkrétneho cyklistu spomína príklad Bradleyho Wigginsa, ktorý vyhral Tour v roku 2012.

Brit by na iných ročníkoch nepatril k absolútnym favoritom na výhru, v roku 2012 mu však pomohla premena tela a rovnako aj charakter jednotlivých etáp.

Organizátori zakomponovali do pretekov tri individuálne časovky, ktoré spolu merali viac ako 100 kilometrov. Wiggins, ktorý je výborným časovkárom, tak vedel, že na celkové prvenstvo potrebuje urobiť maximum pre to, aby v najťažších kopcoch zaostal za vrchármi čo najmenej. V príprave preto schudol osem kíl a to bol základ jeho neskoršieho úspechu.

Wiggins neskôr v dlhých časovkách dvakrát zvíťazil, čím si vypracoval dostatočný náskok, v kopcoch ho ustrážil a do Paríža prišiel v žltom drese.

To by podľa Amadia mohla byť cesta aj pre Sagana. Schudnúť a vyťažiť čo najviac z priaznivého profilu Tour. „V prípade Sagana by bolo výhodou čo najviac etáp s bočným vetrom či technickým zjazdom v závere, ktoré v posledných rokoch na Tour pribúdajú. Práve v takýchto etapách by mal výhodu pred viacerými súpermi.“

Bradley Wiggins Vedľa Petra Sagana na vyhlasovaní víťazov TdF 2012 . Foto – TASR/AP
Bradley Wiggins vedľa Petra Sagana na vyhlasovaní víťazov TdF 2012 . Foto – TASR/AP

Saganove výkony v kopcoch sú unikátom

Polemiky o Saganovom možnom útoku na žltý dres podnietil sám majster sveta svojimi výkonmi v kopcoch. Slovák už niekoľkokrát porazil v náročných stúpaniach aj vrchárskych špecialistov, čo je v cyklistke netradičným zjavom predovšetkým vzhľadom na Saganove šprintérske kvality.

Šprintéri väčšinou pre väčší objem svalov, a teda aj vyššiu hmotnosť, v kopcoch výrazne zaostávajú.

Jeden výnimočný vrchársky výkon predviedol Sagan už aj v aktuálnej sezóne. V marci v náročnej 5. etape na podujatí Tirreno – Adriatico predbehol na záverečnom kopci aj elitných vrchárov, akými sú Thibaut Pinot, Geraint Thomas či Nairo Quintana.

Sagan v spomínanej etape zvíťazil, pričom neskorší suverén jarných klasík Greg Van Avermaet za ním zaostal o viac ako minútu. Belgičan v cieli skonštatoval, že na takéto kopce nemal a v etape „jazdil na svojom limite“.

„Rovnako dobre ako v tejto etape by musel jazdiť aj v najťažších kopcoch a musel by sa zlepšiť aj v časovke,“ dodal Amadio k Saganovým šanciam na celkové víťazstvo na Tour.

Peter Sagan v závere marcovej 5. etapy Tirreno – Adriatico

Píše sa rok 2019: Sagan má zelený dres a útočí na žltý

Nad tým, ako by mohla vyzerať Saganova budúcnosť, sa úsmevne zamyslel aj Andrew Hood, novinár portálu Velonews.

„Sme v sezóne 2019,“ píše. Sagan má o štyri kilá menej. Prednedávnom vyhral preteky Liège-Bastogne-Liège aj Giro di Lombardia a stal sa prvým cyklistom, ktorý vyhral všetkých päť monumentov. Na konte má už tri tituly majstra sveta a teraz stojí na štarte Tour de France 2019.

Vedľa Sagana stojí aj Francúz Julian Alaphilippe, ktorý dúfa, že sa stane prvým domácim víťazom Tour de France od roku 1985. Ani tento rok sa mu to však nepodarí.

Alaphilippe stratí veľa sekúnd v časovke, Nairo Quintana bude mať nehodu a Sagan bude tradične v zelenom drese. Avšak potom, v prvej pyrenejskej etape, Sagan náhle zaútočí a vybuduje si výrazný náskok. Ten si tesne udrží až do Paríža a na Champs-Élysées príde v roku 2019 ako víťaz na zadnom kolese, uzatvára Andrew Hood.

Foto - ap
Foto – AP

Sagan o žltom drese: Vymyslite si lepšiu otázku

Sám Sagan však zatiaľ nikdy ani len nenaznačil, že by sa niekedy pokúsil získať aj žltý dres. „Každý rok tá istá otázka, vymyslite si nejakú lepšiu,“ povedal Sagan novinárom, keď sa ho vlani pred Tour de France pýtali, či raz zabojuje aj o celkové prvenstvo.

Sagan by v snahe o celkové víťazstvo musel stratiť váhu, a teda aj silu, čím by riskoval stratu šprintérskych kvalít. Nižšia hmotnosť by mu však ešte negarantovala prvenstvo v kopcoch a prípadné experimentovanie by tak bolo pre Sagana veľkým rizikom.

Aj Roberto Amadio, ktorý hovorí o Saganovom celkovom víťazstve na Tour najčastejšie, vidí situáciu realisticky. „Stálo by ho to veľa úsilia a neviem, či by to stálo za to,“ uzatvára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie