Denník N

Predsedníčka súdu je chudera a Harabin chudák. Aj o tom bol dnešný súd

Štefan Harabin a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, ktorá so svojím disciplinárnym návrhom neuspela.
Štefan Harabin a predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, ktorá so svojím disciplinárnym návrhom neuspela.

Disciplinárne konanie so Štefanom Harabinom sa opäť nezaobišlo bez invektív. No opäť je po ôsmich hodinách víťazom bývalý prvý muž justície. Tentoraz ho súd nepotrestal ani za výroky na šéfku Najvyššieho súdu.

Štefan Harabin sa cítil ako znásilnená žena, ktorá volala o pomoc všetkých naokolo, no žiadna neprichádzala. Keď potom v obrane uhryzla násilníka do ucha, tak má byť potrestaná ona a nie násilník.

Aj to odznelo na dnešnom disciplinárnom súde a aj tak sa Harabin snažil vysvetliť, prečo o šéfke Najvyššieho súdu povedal, že je svojím spôsobom chudera. Cítil sa už totiž šikanovaný. A keďže disciplinárny senát mal pochybnosti o tom, ako to naozaj s týmto výrokom Harabin myslel, tak ho spod návrhu oslobodil.

Tentoraz návrhu čelil Harabin od šéfky Súdnej rady Jany Bajánkovej. Tá sa zrejme odvolá. Celkovo Harabin čelí šiestim disciplinárnym návrhom. Oslobodzujúce verdikty si vypočul zatiaľ v štyroch prípadoch, všetky nie sú právoplatné.

Namiesto trestu má dostať Nobelovu cenu

Viac ako osem hodín sa dnes pretriasali na súde Harabinove výroky zo septembra 2015. Nepovedal o nej len to, že je chudera, ale aj to, že sa jej môže za chvíľu stať, že skončí na psychiatrii. Ako dodal, nemyslel to však ako urážku na ňu. On ju vlastne chcel varovať, aby nedala na politikov, pretože ako bývalý prvý muž justície vie, ako to chodí a o čo sa politici snažia. Namiesto disciplinárneho návrhu by mu mala skôr byť „udelená Nobelova cena za statočnosť na obranu sudcovského stavu“, povedal pred vyhlásením rozsudku.

Po slovách o oslobodení reagoval, že to nie je o výhre Harabina, ale o víťazstve súdnej nezávislosti. „Ak by sa pripustil opak, tak za chvíľu by aj tí disciplinárni sudcovia boli stíhaní. To už je potom špirála, ktorá nemá konca, ak pripustíme, že politici budú stíhať sudcov.“ Politikmi pritom opakovane nazýva nielen Bajánkovú, ale aj Švecovú.

Švecová: Budeme si teraz hovoriť chudera a chudák?

Tá na dnešné pojednávanie prišla a povedala, ako sa jej jeho výroky dotkli. „Harabin má právo na kritiku v zmysle našej ústavy a právnych predpisov. Nikto mu však nedal právo na to, aby iného znevažoval, a to takým hlúpym spôsobom, ako to predviedol,“ povedala v súdnej sieni a opýtala sa kolegu, či sa teraz začnú navzájom oslovovať chudák a chudera. V zápätí dvakrát zopakovala „chudák Harabin“.

Podľa Harabina by teraz za ten výrok mala čeliť disciplinárnemu návrhu ona. Ani on sa však opakovane nevyhol invektívam a obvineniam o tom, že Švecová klame. „Od klamára formátu Harabin si to vyprosím,“ oponovala šéfka súdu. Neskôr už prestala na jeho otázky odpovedať.

Ani etické zásady sudcov nezabrali

Za Súdnu radu bol na pojednávaní advokát a člen rady Ján Havlát, ktorý sa snažil argumentovať zásadami sudcovskej etiky. V čase podania návrhu platil ešte dokument, ktorý za sudcov podpisoval Harabin a za ministerstvo spravodlivosti Ján Čarnogurský. V ňom je jasne napísané, že sudca musí zachovávať voči ostatným sudcom náležitú úctu a správať sa k nim kolegiálne. Tvrdenie sudcu, že výrokom o chudere ochraňoval súdnu moc pred politikmi, podľa Havláta neobstojí.

„Bol to bezprecedentný útok voči dobrej povesti súdnictva,“ zdôraznil člen Súdnej rady. Pripomenul, že Harabin, ktorý prešiel mnohými súdnymi aj politickými funkciami, si toho musel byť vedomý.

Dnešný verdikt je napokon podľa Havláta rovnaký ako spred roka. Aj vtedy tento senát predsedu Juraja Floroviča Harabina oslobodil, pretože mal pochybnosti o subjektívnej stránke skutku. Nebolo totiž jasné, ako to vlastne sudca myslel. „Je to verbálny delikt. Slovo je niekedy krutejšie ako nôž, dýka či zbraň,“ skonštatoval bez pochybností Havlát.

Harabin cíti beznádej, a preto útočil

O tom, že Harabinove výroky už boli cez čiaru, pripustil aj jeho právny zástupca, kolega z trestného kolégia a tiež v niektorých prípadoch disciplinárne stíhaný sudca Viliam Dohňanský. „Možno je to tým, že Štefan je emocionálnejší. U mňa skôr slza vypadne,“ obhajoval svojho klienta. Vysvetľoval, že Harabin sa cítil šikanovaný, a preto sa osočil na Švecovú. Povedal to o nej po tom, ako Najvyšší súd navštívil v septembri 2015 prezident Andrej Kiska a hovoril o tom, že je rozhorčený niektorými rozhodnutiami Harabinovho senátu.

„Chcem, aby ste si uvedomili, že cíti beznádej. Aj expresívnymi výrazmi sa domáha podpory,“ apeloval Dohňanský a dodal, že možno k urážkam prispela samotná Švecová. „Možno keby narazila na tvrdšieho sudcu, dostala by po hube,“ povedal s tým, že ani s takým riešením by sa nestotožnil.

Problémy Harabina a sudcov jeho senátu sa začali po tom, ako začali oslobodzovať policajtov odsúdených za korupciu. Spolu s Gabrielou Šimonovou a Viliamom Dohňanským sú totiž presvedčení, že policajná inšpekcia je nezákonná. Za tieto, ale aj ďalšie rozhodnutia čelia spoločne disciplinárnym návrhom. Bývalému predsedovi Najvyššieho súdu a Súdnej rady hrozí odvolanie z funkcie sudcu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Disciplinárky s Harabinom

Slovensko

Teraz najčítanejšie