Denník N

Po rokoch sa starodôchodcovia dočkajú dorovnania penzií, nebude však pre všetkých

Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Vláda schválila novelu zákona, ktorá má zmenšiť rozdiely medzi penzistami, ktorí išli do dôchodku pred koncom roku 2003, a tými, čo šli neskôr.

Po mnohých rokoch sa skupina dôchodcov, ktorým vymerali penziu do konca roku 2003, dočká dorovnania penzií. Vláda schválila novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá má napraviť rozdiely, ktoré štát vytvoril medzi penzistami, ktorí išli do dôchodku do konca roku 2003, a tými, ktorí išli od januára 2004.

Novelu ešte musí schváliť parlament. Ak sa tak stane, k dorovnaniu penzií starodôchodcom by malo dôjsť od januára 2018. Ministerstvo práce a sociálnych vecí však už upozornilo, že sa nebude týkať všetkých penzistov, ktorí išli do dôchodku pred koncom roku 2003.

Štátny tajomník Ivan Švejna (Most-Híd) v januári povedal, že by sa prepočet dôchodkov mal týkať asi 88-tisíc penzistov, ktorí išli do dôchodku po roku 1988, a 13-tisíc penzistov, ktorým bol priznaný dôchodok do konca septembra 1988. „Sú ľudia, ktorí odišli do dôchodku pred októbrom 1988. Tá časť dôchodcov, ktorej by sa to týkalo, dostane paušálne približne 25,50 eura,“ potvrdil Švejna s tým, že paušálne im chce vláda pridať z toho dôvodu, že je ťažké nájsť o tejto skupine dôchodcov informácie.

Informáciu o tom, či sa im penzia zvýši, by mali dostať do konca októbra 2018, podľa ministra Jána Richtera však bude snahou stihnúť prepočty do konca prvého polroku budúceho roku.

Prepočítaný dôchodok vyplatí Sociálna poisťovňa so spätnou účinnosťou od 1. januára 2018.  „Teoreticky, môže sa stať, že ak by v priebehu prvého polroka budúceho roka dôchodca zomrel, má od 1. januára 2018 až do dňa úmrtia nárok na (zvýšený) dôchodok. Ak by počas prvého polroka 2018 nemal dôchodca dôchodok prepočítaný, nárok mu nezaniká. Bol by však predmetom dedičského konania,“ doplnil Richter podľa agentúry TASR.

Štát počíta s tým, že v budúcom roku vyčlení na dorovnanie penzií viac ako 50 miliónov eur, o rok neskôr viac ako 47,4 milióna eur a v roku 2020 to má byť 44,8 milióna eur.

Krivda z minulosti

Nerovnaké podmienky medzi dôchodcami sa vytvorili novelizáciou zákona v roku 2003. Kým prvej skupine penzistov, ktorí požiadali o dôchodok do konca roku 2003, sa vypočítala výška penzie podľa starého zákona, tí, čo išli do penzie neskôr, ju už mali vyrátanú podľa nového zákona. Podľa neho vyšiel „novším“ dôchodcom nárok na vyššiu penziu, než mali „starodôchodcovia“.

„Poberatelia starobného dôchodku, ktorí pred odchodom do dôchodku dosahovali nadpriemerné príjmy a suma tohto dôchodku bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom zabezpečení, vnímajú ako nerovnosť a nespravodlivosť, že sa na nich nevzťahuje nový spôsob výpočtu starobného dôchodku, ktorý by bol pre nich výhodnejší,“ pripomína v dôvodovej správe ministerstvo práce, ktoré teraz novelu predkladalo.

Na to, že sa zmenou zákona pred rokmi vytvorili rozdiely medzi penzistami, ktorí často pracovali v rovnakých profesiách a na obdobných pozíciách, no zažiadali o penziu o niekoľko mesiacov skôr či neskôr, upozorňovali starodôchodcovia dlhé roky. Skupina niekdajších opozičných poslancov dala túto nerovnosť preskúmať aj Ústavnému súdu, no so svojím podnetom nepochodila.

Za neprijateľné označila dlhodobé nevyrovnávanie rozdielu vo výške dôchodkov penzistov spred roka 2004 a po tom roku bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová. Pripomenula, že v rámci Správy o činnosti verejného ochrancu práv opakovane navrhovala doplniť do zákona, alebo v novele upraviť primeranosť výšky starobných dôchodkov starodôchodcov tak, aby riešenie bolo zlučiteľné s požiadavkou spravodlivosti. „Žiaľ, navrhované opatrenie nebolo zrealizované,“ dodala Dubovcová.

Čiastočne to riešili?

Ministerstvo práce tvrdí, že rozdiely v úrovni starobných dôchodkov štát čiastočne kompenzoval v roku 2006 a 2008. „Napriek tomu je stále suma starobného dôchodku v roku priznania časti týchto poberateľov dôchodkov (ktorých starobné dôchodky boli upravené v roku 2006 a 2008) nižšia ako suma, ktorá by bola za rovnakých podmienok určená podľa zákona o sociálnom poistení,“ tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

No podľa starodôchodcu Jozefa Kubinca sa nerovnosť neodstránila, hoci štát v uplynulých rokoch zvyšoval dôchodky o istú sumu, pretože ich upravoval pre všetky skupiny penzistov. „U oboch skupín sa však zvyšovali rovnako, čo nás opäť znevýhodňovalo,“ dodal.

Podľa ministerstva sa terajšia novela vzťahuje na širší okruh poberateľov starobných dôchodkov, keďže aj medzi dôchodcami, ktorým sa starobné dôchodky v rokoch 2006 a 2008 nezvýšili, existujú takí, ktorí by mali podľa zákona o sociálnom poistení vypočítanú vyššiu sumu dôchodku.

„Cieľom navrhovanej právnej úpravy je preto dosiahnuť taký stav, aby suma starobného dôchodku oboch skupín poberateľov bola približne rovnaká ako suma, ktorá by im bola určená na základe rovnakých zásluh získaných v dôchodkovom systéme, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení k 1. januáru 2004,“ tvrdí ministerstvo práce.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie