Denník N

V sobotu bude Pochod za vedu. Ak veda nie je top prioritou, podpiľujeme si konár budúcnosti, vraví chemik

Veda sa ocitá pod tlakom, preto bude v sobotu na viac ako 500 miestach sveta pochod na jej podporu. „Potrebujeme presvedčiť našich politikov, aby pri tvorbe politík vychádzali z vedeckých dôkazov. Je to vo verejnom záujme,“ hovorí slovenská vedkyňa.

Na Deň Zeme, v sobotu 22. apríla, sa vo viac ako 500 mestách sveta uskutoční pochod za vedu.

Chýbať nebude ani Bratislava.

Cieľom akcie je oslava krásy vedy. Organizátori upozorňujú, že – obzvlášť v Spojených štátoch –  sa veda v ostatnom čase dostala pod nevídaný tlak, keď sa krátia rozpočty, cenzurujú vedci a rozkladajú vládne vedecké agentúry.

„Dezinterpretácia a vykresľovanie vedy ako politického či straníckeho názoru, ktoré dalo zákonodarcom možnosť odmietať fakty, je zásadný a naliehavý problém. Je načase, aby ľudia, ktorí podporujú vedecký výskum a na dôkazoch založené zákony, zaujali verejný postoj a boli vypočutí,“ píše sa na stránke podujatia.

Pochod za vedu

Kedy: 22. apríla (sobota), od 13:00 do 15:30

Kde: Námestie SNP, pred Starou tržnicou, Bratislava

Program: Príhovor rečníkov je naplánovaný na 14:00. Približne o 15:00 sa začne pochod na Námestie slobody. Ukončenie podujatia je naplánované na 15:30.

Akcie: tvorivé dielne a experimentárium pre deti so špeciálnym slnečným ďalekohľadom na pozorovanie slnečných škvŕn a protuberancií, prvá slovenská družica skCUBE, Fusor – model fúzneho reaktora a iné

Udalosť na Facebooku: (kliknite tu)

Keď si pílime konár budúcnosti

Michaela Musilová, astrobiologička a predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, ktorá na pochod príde, pre Denník N povedala, že je načase, aby sme prehovorili na obranu vedy. „V ostatnom čase sa vedecké názory čoraz viac diskreditujú, napríklad čo sa týka globálneho otepľovania. Musíme držať spolu a podporovať vedu,“ hovorí.

Akciu víta aj známy slovenský chemik Robert Mistrík. Pre Denník N povedal, že veda hrá v modernej spoločnosti mimoriadne dôležitú úlohu: „Ak to tak nie je, tak si potom zo zadubenosti podpiľujeme konár budúcnosti.“

Dušan Gálik, vedecký sekretár Slovenskej akadémie vied, povedal, že moderná civilizácia vyrástla na vedeckom poznaní a je bytostne závislá od jeho výsledkov. „Bez vedeckého poznania nie je možné účinne ovplyvňovať ekonomické či sociálne procesy v spoločnosti, poznávať, zachovávať a rozvíjať prírodné a kultúrne bohatstvo krajiny,“ dodal Gálik.

Najhorší z krajín V4

Chemika Mistríka sme sa opýtali, ako je na tom Slovensko v porovnaní s inými krajinami, čo sa týka vedy a výskumu: „Vzhľadom na veľkosť našej krajiny a relatívnu mladosť našej vedy nie je možné, aby sme excelovali v širokom spektre vedných oborov.“

„No aj po zohľadnení týchto faktorov sme v porovnaní s krajinami V4 vo vede jednoznačne najslabší. Nemusí to byť koniec sveta, veď aj krajiny tretieho sveta sa vedecky vzmáhajú, ak však nezačneme na tom tvrdo pracovať, prepadneme sa medzi bezvýznamné krajiny,“ odpovedal Mistrík.

Podľa Gálika z SAV je podpora vedy na Slovensku dlhodobo nedostatočná. „V podiele prostriedkov vynaložených na vedu sa Slovensko ‚stabilne‘ umiestňuje na posledných priečkach,“ vraví Gálik.

Málo financií a byrokracia

Musilová dodala, že veda a výskum zohrávajú kľúčovú rolu pri ochrane planéty a budovaní lepšieho sveta pre ďalšie generácie. „Ak je veda ohrozená, má to priame dôsledky pre našu spoločnosť, ktorú sa vedci snažia chrániť. Potrebujeme presvedčiť našich politikov, aby pri tvorbe politík vychádzali z vedeckých dôkazov. Je to vo verejnom záujme.“

Podľa vedkyne je na Slovensku množstvo talentovaných vedcov a študentov, ktorí však krajinu opúšťajú pre obmedzené financie na vedu a množstvo komplikovanej byrokracie. „Niektorým sa napriek tomu všetkému darí, ale ďalší to veľakrát vzdajú a zo Slovenska odídu, aby hľadali lepšie podmienky v zahraničí.“

Aj podľa Gálika trápi Slovensko odliv vzdelaných ľudí a vedcov zo Slovenska. „Hrozí nám, že sa nestaneme súčasťou prirodzenej vedeckej výmeny a že postupne vyčerpáme svoj najcennejší potenciál, kvalitných vedcov, ktorí by mohli nasmerovať krajinu k budúcej prosperite,“ povedal pre Denník N.

Ako sa rodil Pochod za vedu. Zdroj – Youtube

Pochod ako „zlý nápad“

Niektorí argumentujú, že v Spojených štátoch, ktoré sú po voľbe Donalda Trumpa za amerického prezidenta rozdelené na silných odporcov a prívržencov, pochod iba posilní predsudok, že vedci sú liberálne elity odtrhnuté od života obyčajných ľudí.

Geológ Robert Young z Western Carolina University z toho dôvodu pre New York Times napísal, že pochod je „zlý nápad“. Vedec hovorí, že podujatie „iba utvrdí skeptických konzervatívcov v tom, že vedci predstavujú záujmovú skupinu a politizujú svoj výskum a zistenia, aby dosiahli, čo sa im hodí.“

Podľa geológa hrozí, že sa vedci stanú súčasťou kultúrnej vojny s časťou americkej populácie. Young navrhuje, aby sa vedci pochodu nezúčastnili a namiesto toho išli do miestnej školy, kostola alebo na lokálne trhy a ľuďom, ktorí vedca nikdy nevideli, vysvetlili, v čom spočíva ich práca. „Nadviažte kontakt s tou časťou Ameriky, ktorá nepozná žiadneho vedca,“ píše pre New York Times.

Nature obhajuje pochod

Nature, najlepší prierezový vedecký časopis na svete, sa v editoriáli pochodu zastal a vyjadril mu podporu.

Magazín uznáva, že pochod zotrie hranicu medzi vedou a politikou. „Ale tá hranica je už teraz oveľa viac priepustná, ako by niektorí mohli tvrdiť. Áno, je možné, aby sme sa starali o vedu a vedecké myslenie a ignorovali pritom politické pozadie, v ktorom fungujú. Ale je ťažké robiť to, ak chcete dosiahnuť zmenu,“ konštatuje prestížny časopis.

Organizovanie pochodu poznačili aj spory, či by podujatie malo byť zamerané výhradne na podporu vedy, alebo aj na vlastnú sebareflexiu, čo sa týka zastúpenia žien vo vede alebo rasovej rôznorodosti.

Magazín Nature k tomu povedal: „Existuje jednoduché riešenie pre vedcov, ktorým na týchto veciach záleží: ukážte sa na pochode a kričte ešte hlasnejšie, aby ľudia vedeli, čo je podľa vás dôležité.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie